BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Tuesday, February 25, 2014

perkahwinan itu bukan satu percubaan

ASSALAMUALAIKUM


actually lama sangat dah aku tak hapdate blog..sebabnya bila cuti panjang di rumah,,laptop memang payah la nak pegang..broadband pown tak bayar *nie pown atas belas ihsan org lain yg tolong bayarkan..dengan keadaan lappy yang semakin nazak..keadaan harian yang kekadang sangat meletihkan..sebenarnya awal tahun ri tu aku ada nak hapdate satu entry,,tapi memangdangkan tetiba aku ketandusan idea,,aku stop terus  aku out..malas nak mencanak depan lappy lelama..*aku tengok hang,,hang tengok aku - kata hati kepada lappy..

-settle intro-

*********

memandangkan umur aku dah 22 tahun,,ehemmm..so aku nak cakap pasal kawin..haha..sebab aku rasa,,kalo aku nak kawin sekarang,ahhh memang dah layak sangat dah aku nie..dulu aku tengok kakak kakak yang umur doplohan nie macam matang sangat,,macam dewasa sangat..tapi bila aku duduk dalam keadaan nie,,aku rasa,,ehh macam muda lagi jaa..kahkahkah..bukan perasan,,tapi tuh perasaan aku sahaja..(okay dah melencong)

cakap pasal kawin..membe aku yang kawin dulu,,(CERITANYA DISINI)dah ada anak pown oi..and anak dia dah berat 6.7kg dah..nampak tak betapa cepatnya masa berlalu sampai aku rasa,,ehh macam baru lepas main cikgu cikgu kat beranda umah aku ja taun 1999 duluuuuuuuuu nuh..*hiperbola sgt..

tapi hakikatnya begitulah..tak lama lagi anak membe aku tuh dah bleh jalan laa kowt..tak pown datang kenduri aku dah bermekap..kahkahkahkah..maklumlah anak perempuan kan..

and ramai dah membe membe aku yang dah bertunang..maksud aku,,budak batch aku..yang rapat ngan aku,,yana sorang je lah...baru nie anis plak bertunang..sebelum tuh che ahh kahwin..Allah seronoknya aku nengok haih...

aku nak cerita pasai kawin,,tetiba cerita pasai membe membe kan..memang nak makan kakilah jawabnya nie..hahaha...okay okay..maafkan saya...

bagi aku lah..kahwin nie memang satu benda yang sangat sangat indah..sangat sangat suci,,sangat sangat mendamaikan,,kalo kita dan pasangan tahu macam mana nak layarkan bahtera cinta tuh bersama..*bahtera cinta uolss..kemain..seriuosly..lawak lawak jugak,,tapi kalo kita hayati cara hidup yang berlandaskan agama,,in shaa Allah,,lepas kahwin kehidupan kita lebih baik..sebab tuh ada lagu berdua lebih baik...hahahaha..acecece..

kahwin nie bukan percubaan..hari nie ajak kawin,,akad nikah,,then tiga pat minggu pastu brantem(gadoh) then cakap kat pasangan..

"i rasa kita tak serasi lagi..i dah jumpa someone yg lebih baik..i lepaskan(ceraikan) u mulai hari nie..."

ehh kepala hantuk kau berbondol bondol...kalo yaa pown tak serasi,,bawak berbincang,,cari penyelesaian...kalo dah tak bleh sangat baru ikhtiar cara lain..hallo kemon,,baru mingguan hidup bersama nak cerai berai..aduiii...masa bercinta dulu kemain kau nyah..haa..sekarang??aku bukan tujukan kat laki saja,,pempuan pown sama..

kahwin nie soal tanggungjawab,,soal hati dan perasaan,,soal perkongsian...bila dah ready nak kawin,,ingatkan diri dengan tanggungjawab...dah habis beribu,,berjuta,,tetiba nak berpisah,,nak gaduh,,nak pukul bini,,nak curang ngan laki..ingat "perkahwinan bukan satu percubaan.."

nak nak yang kahwin muda...ada yang gagal,,ada yang bahgia sampai akhir hayat...aku pown kalo bulih nak kawin awal..tapi nak buat cemana,,Allah dah kata jodoh aku bukan seawal usia 19 tahun,20 tahun..so takpala...sabar...

kawin nie bukan,,ehh aku nampak pempuan tuh cun ahh..sopan plak tuh,,aku nak soh mak aku merisik dia lah..pastu nikah terus,,tak payah tunang tunang dah..dah tak sabar nak hidup ngan dia..ehh kalo awak dah cukup ilmu di dada,,solat terjaga,,awak tahu apa itu tanggungjawab,,yaa awak boleh teruskan niat tuh,,tapi kalo sebaliknya,,saya sarankan,,awak hold dulu niat tuh..takut kang,,lain jadinya..

perkahwinan nie saling melengkapi..bukan sekadar mencukupi..

paham tak maksud aku..melengkapi nie tak sama dengan mencukupi..kena paham konsep tuh...melengkapi nie macam puzzle..bila hilang satu,,kita kena cari bentuk,,lekuk yang sesuai untuk isi benda tuh kat puzzle yang hilang tadi...maksudnya lebih detail..
mencukupi nie sekadar macam syarat jaa..contoh,,air dalam iron stim dah kurang,,so,,wap dia tak kuar,,kau kena cukupkanlah air tuh supaya wap bleh kuar...haa macam tuh laa...hahaha..aku bukan pandai sangat bab bab contoh nie,,aku bagitau macam mana cara pemahaman aku ja lah..

nama pown blog,,tak semestinya apa yang blogger tuh cakap,,100% betui..cuma kita laa kena pandai menilai..

kalo yang dah ready nak menjejakkan kaki ke alam rumahtangga nie,,siapkanlah diri untuk susah senang sama sama,,ingatkan diri dengan tanggungjawab...berkongsi apa saja..kalo nasik ada sepinggan jaa untuk hari tuh,,isteri suap suami makan sesama,,in shaa Allah,,benda yang nampak sikit,,yang nampak tak cukup..confirm cukup,,sebab apa,,ada barakahnya..

berkahwin untuk mencari barakah in shaa Allah,,Allah redha..apa pown sebelum nak kahwin tuh,,berbincang dengan keluarga dulu,,jangan buat keputusan sendiri..

aku pown nak kawin jugak,,cuma aku tak taw bila...HAHAHA..

kbye!!!

-jazakallah hu khairan khathira-

I  WAS .