BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Wednesday, August 24, 2011

aku JAHAT..

ASSALAMUALAIKUM keserabutan..


*********

 aku buat kau TERASA...

xxxxxxxx

aku MALAS pujuk kau

xxxxxxxxx

aku IGNORE kat kau

xxxxxxxxxx

aku buat DERK lagi kat kau

xxxxxxxxxx

aku malas nak KISAHkan kau KEKADANG

xxxxxxxxx

aku TAK PANDAI amik hati kau

xxxxxxxxx

AKU JAHAT...!!!!!!


p/s :kau tak payah laa nak jeles sangat..adess...aku tawu apa yang aku buat owke...kan aq dah cakap,,aku akan cepat rimas..paham laa ehh....aku letih kau tau tak...jangan laa buat mcm neyh..

Wednesday, August 17, 2011

PEMBAZIRAN tuh amalan SYAITAN..

ASSALAMUALAIKUM pagi yang segar....

wah wah segar yerr....segar laa pagi pagi dah mandi kan..ahaa...tuh pown sebab sakit kepala singgah sebentar..alhamdulillah,,semua masih dalam mood puasa...right...???haesshh...??takkan dah sampai mood raya...??awai lagi haa...tak sampai lagi pown hari yang ke-20 kita puasa...sabaq sat...nanti nanti lah belibaju raya bagai..^_^" *owke aq cakap sesowang...errr....

************

PEMBAZIRAN


pembaziran neyh menatang apa...???biskut raya ka...??HAHHAH..owke,,buka kamus dewan dan pustaka then cari..bagi aku simple ja,,kalo nak definisikan maksud pembaziran neyh...aku bagi contoh laa nah..senang kit nak paham...owke,,hang beli makanan banyak banyak,,asto hang makan sikit ja...yang lebih tuh hang bagi tong sampah makan...dalam erti kata laen,,lebihan yang tidak digunakan lagi..??paham...??hahhahha...ntah laa aku tak taw nak describe macam mana...

so,,owang cakap membazir amalan syaitan...jangan tanya aku mana aku taw syaitan tuh membazir...sebab aku tak penah jumpa atau lepak lepak ngan syaitan...neyh just pepatah...owke....jangan dungu sangat..!!haahahhahaha..*owke sowi terkutuk...!!!tambah tambah dalam bulan puasa neyh...lagi aktif manusia manusia untuk melakukan pembaziran...setuju dak ngan aku...???setuju kan setuju kan..???haaa...kata bulan ramadan neyh,,syaitan dah kena gari,,kena penjara...so,,napa lagi kita nak lakukan pembaziran...??jangan lupa yang kita,,MANUSIA dikurniakan HAWA NAFSU bukan adam nafsu..???jangan tanya aku lah..ilmu tak banyak di dada lagi pun...!!bila syaitan tak dak,,nafsu yang ada ngan kita...


so,,time time nak bukak posa tuh,,mula laa kan,,nak itu nak ini...aku nak makan murtabak,,5..nasik ayam,,nasik tomato,,nasik kerabu(yang blue blue tuh..),,nak ayam percik bagai...*oopss!!opss!!itu bukan aku...jadi,,bila time nak berbuka tuh,,jangan laa beli ikot nafsu,,beli yang rasa nak makan jaa..memang laa kalau boleyh semua kita nak sumbat sekaligus....tapi agak agak laa kan..banyak mana sangat yang kita mampu tampung...??lagi satu,,bila kita makan banyak banyak pown,,nanti kita tak larat plak nak p semayang maghrib,,nak nak TERAWIH pown "jalan"....then...???buat paa lah kita nak membazir...satu dah buang duit,,rugi kita...duit tuh boleyh kita pakai untuk kegunaan yang laen,,misalnya nak beli baju baru kaa..kasut baru ka..bukan untuk beli mercun owke???al-maklumlah,,dah nak dekat raya neyh kan...haaa...

kalau kita nak elak pembaziran neyh..banyak cara kita boleyh buat...contohnya,,kita nak beli kuih ka,,apa apa kaa,,kita boleyh share..tak payah laa tamak sangat...???"owang yang tamak selalu rugi.." tapi kekadang "owang yang tamak selalu untung..."untung sebab apa..??kita kenyang....haa laa..owang bagi sana kita amik,,owang bagi sini kita amik...so,,dapat makan macam macam...tak ke untung bagi yang tamak...???tapi ingat ingatlah...kita puasa neyh untuk apa...???untuk kita sama sama rasa lapar macam mana owang yang lebih susah dari kita,,supaya kita sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada...that's why laa,,kita kena bersederhana dalam segala hal..tak payah laa nak membazir sangat...


apa yang kita ada,,kita share ngan housemate,,ngan roomate...kalo tak mau pown,,dah rasa duit tuh banyak sangat belanjalah kawan kawan laen yang tak berapa nak mampu..hari hari makan kuih jaa sebab nak save budget...sekali sekala kita belanja depa makan nasik ayam kaa...adillah kan..sekurang kurangnya,,dyowang boleyh rasa jugak apa yang kita dok makan...kan dalam setiap harta kita,,terselit sedikit hak owang laen..??so,,pembaziran kita boleyh elak,,boleyh eratkan silaturrahim,,n banyak lagi laa manfaat yang kita boleyh dapat kan..???so,,tak payah tamak tamak...burok ropenye....haaa...paham..???

*****************


pesan datin :berkongsi tuh banyak hikmahnya dan salah satunya boleh elak PEMBAZIRAN..

p/s :tak rugi kalo kita habeskan duit sikit untuk bersedekah....

Monday, August 15, 2011

TERAWIH oh TERAWIH

ASSALAMUALAIKUM perut yang grrruukgrruukkk*kenyang...

pejam celik pejam celik pejam tak celik celik bahaya balik..hahahhaha...dah masuk 16 Ramadan 1432h dah pown..maknanya..dah 15 hari kita puasa...(yerlaa,,kalo ikot kalender islam,,lepas maghrib dah masuk tarikh baru..)hhaeesshhh...sekejap jaa kan....dalam dok sibuk ngan kelas,,ngan aktiviti harian,,lagi berapa hari jaa lagi ramadan akan tinggalkan kita...tapi,,kita...???masih kah di takuk yang lama atau dah pown berubah...??yang dah berubah,,alhamdulillah,,teruskan...chaiyok chaiyok...!!!yang specialnya ramadan,,kita akan bertemu dengan solat sunat terawih....ramadan jaa yang ada,,muharram,,safar,,syawal atau bulan bulan yang laen tak dak naa solat terawih...carilah,,bulan apa lagi yang ada terawih,,kalo ada,,aq belanja korang....haaa..??berani..??

tak niat tak sah solat..!!heheh=)


**************

aku rasa aku lah manusia yang paling malang...sebab apa kau tanya..??yalah,,dah masuk 16 ramadan,,tapi sekali pown aku tak pernah buat solat terawih...sedeyh sangat....nak pergi ke masjid jauh...jauh memang laa tak jauh,,tapi laluan aku nak p ke sana sunyi...nak pi tuh berani lagi,,tapi time nak balik ty nuhh...sowang sowang jaa...memang tak pi laa kan....malangnya aku...setahun sekali jaa....tuh pown dalam masa 30 hari jaa..tuh pown aku tak mampu nak dapatkan pahala yang free free jaa Allah nak bagi kat hambaNya...ish ish...betapa jahilnya aku kan...kalau aku ada transport,,insyAllah,,aku akan pi,,even untuk 8 rakaat jaa..tapi tuh laa kan..masa Allah bagi kemudahan dulu,,aku tak mau rebut,,n then baru sekarang nak menyesal bagai...ahhh...itulah manusia...bila ada,,tak hargai,,bila tak dak baru nak mencari...

bila cakap pasai terawih,,tetiba pala hotak aku teringat masa aku zaman sekolah menengah dulu..waahh...seronoknya haaa,,tuhan sajalah yang taw...bertuah aku,,sebab jadi insan yang terpilih untuk duduk kat hostel...banyak manfaatnya,,cuma aku jaa,,ngek,,tak reti nak manfaatkan...HAHHAHA...biollaahhh kau FATIN...!!!betol...masa kat asrama dulu,,kalo bulan puasa,,waktu petang tak dak prep..tak dak prep tak semestinyaa,,hang boleyh dok rilex weyh....!!hang dengaq aku nak ceqhita(cerita) kat hang..petang hang kena pi tadarus...sampai 4.30 petang..lepas uhh,,bawu hang boleyh buat apa hang nak buat..tapi bagi budak pompuan yang tak posa sebab "ehem"periodlah...!! pukul 5.00 petang dah kena turun dewan makan serve makanan untuk elak,,kesesakan waktu berbuka nanty...so,,yang tak sempat nak menyorok,,kantoilah TAK PUASA!!!

habes bukak puasa kena pi semayang maghrib...habes semayang maghrib,,semua kena turun p masjid...!!!tak kiralah hang "ehem" ka dak kaa,,turun jugak....dah habes baru pi "moree"..tuhh dy,,time neyh laa suma nak jadi macam kanak kanak ribena suma,,tak kiralah yang form 1 ka,,form 2 ka,,form 5 kaa,,suma 1 level jaa...doa tak sempat imam habeskan,,makmum tinggai berapa kerat jaa,,sebab lari nak p makan moree bak hang...!!!hahhaha....serius!!rindu gila time uh...dah habes moree baru start PREP...masa prep tuh laa nak ulang kaji ka,,nak buat homework kaa,,nak buat apa ja lah...bukan nak maen batu selambut atau baca novel time neyh k....tapi banyaknya budak budak dok "bergosip pasai pakwek ngan awex" tidak termasuk aku owke...HAHHAHAHA=D....

tapi laa neyh bukan aku nak cerita semua tuh,,aku nak cerita pasai terawih...haaa...ada cerita di sebalik apa yang berlaku..*owke,,aku dah start mereng....haaa,,masa neyh laa,,kita boleyh detect samada ada yang semayang atau banyak maen...aku baek...semayang terawih tak ponteng satu rakaat pown masa kat asrama dulu....HAHHAHA..*owke,,hampa kena buhong =="...sebab aku lagi nakai...so,,pas maghrib cam yang aku cakap,,semua akan turun laa kat masjid asrama...nak kata besaq tuh dak laa sangat...so memang padatlah...suma akan cari yang dekat dengan kipas,,atau tingkap...sebab bila masuk rakaat ke enam ke tujuh,,suma akan jadi macam sardin stim..akan berpeluh peluh.....hahahhaha...n yang paling penting akan duduk jauh dari pengawas asrama yang skema,,n warden yang macam singa..warden yang macam singa neyh sowang jaa yang rajin p masjid,,PN.NASRIYAH(sowi cikgu ngata cikgu dibulan mulia neyh)yang paling tak boleyh belah,,ketua aspuri pown naik jugak...HAHHA...aku taw laa sebab aku rapat ngan geng senior senior dulu..n ketua aspuri tuh sebilik ngan aku....


so,,bila masing masing dapat port masing masing,,suma pakat bukak cerita sementara nak tunggu bilal azan isyak...aku amik port bila rajin jaa,,bila aku malas,,aku baca quran,,nak tebus balik dosa ngutuk owang time siang....HHAHAHA....mongekk...!!!!tapi selalunya,,rajin tuh lebih dari malas...HAHHA...masa rakaat satu,,dua,,tiga empat,,lima,,enam,,tujuh,,lapan suma orite lagi..mai rakaat seterusnyaa,,dah boleyh tengok laa,,sapa yang iman kuat,,sapa yang iman tak kuat.....haaaa..!!!tak kira hat laki,,tak kira hat pempuan...dua dua spesies neyh sama naik,,n tak terKECUALIlah aku..!!!!ngehngehngeh..=Dyang tak berani nak tunjuk secara terang terangan neyh,,buat buat laa alasan,,nak p toiletlah,,terbatal air semayang lah n bagailah...then sembang lelama...sampai laa nak dekat rakaat ke berapa belas...ada jugak yang duduk kat penjuru penjuru masjid uh...yang paling aku tak boleyh belah,,duduk dalam saff,,then tak semayang....tapi bila imam dah sujud rakaat last,,dy pown sujud....gila lah..!!!tak kira pompuan tak kira jantan...pastu pakat lawan tunding jari....masuk kelas besoknya,,pakat tanya,,oww,,tak semayang..padahal dua dua sama ja...!!!

memang terbaiklah...!!!!aku pernah buat jugak dulu...*owke,,tak percaya sudah...tapi lepas pada tuh aku tak buat dah...sebab aku rasa cam maenkan semayang plak...rasa dosa besaq,,satgi Allah timpa bala,,tak ke naiyaa aku...tapi lepas pada tuh,,nakai aku tak surut jugak....kalo aku malas nak semayang,,aku belah balik terus..!!!hahahha..memang tak tunggu dah....hat tuh lagi kepala hantuk tak leyh pakai...!!nasib baek tak kena tindakan disiplin sebab aku pown pengawas aspuri..!!!tak boleyh belah lagii...salah guna kuasa bak hang..".adik adik jangan tiru owke"...AMARAN keras...haha...kekadang duduk jaa kat dalam bilik sebab bilik aku da stor...pandaikan aku sembunyikan diri yang sedia bulat neyh...kuangkuangkuang...=D then,,aku n the geng laa yang paling awai pi moree....yahoo...!!!siok ooo....


*****************

tapi sekarang aku tak boleyh buat macam tuh dah....sebab aku bukan dok kat ostel cam dulu...tak dak owang nak hambat aku..hang tak pi,,kami report kat warden..laa,,kalo aku tak pi,lantak hang lah...nak dapat pahala hang,,nak dapat dosa pun hang...arrhhh!!!rindunya saat tuh..!!!nak jadi budak sekolah balik...!!!tapi apakan daya,,suma tuh dah jadi kenangan aku....


pesan datin :semayang terawih tuh memang sunat,,tapi alangkah malangnya kita kalo tak dapat nak rebut tuh,,mana tawu kalo itu adalah ramadan terakhir kita....

p/s :sapa sapa nak bawak aku p solat terawih dak..???=(

setelah sekian lama...

ASSALAMUALAIKUM badan yang sakit...

waahhh tajuk entry nyer...macam gempak habes...gempak laa sangat kan...>_<"owke aku perasan..!!!apa yang sekian lama neyh..???actually aq nak cita laa,,aq neyh memang minat ngan silat dari aku sekolah menengah lagi...ada laa membe membe yang ajak masuk,,tapi aq tamau...aq dulu GEMUK's...hahaha..dalam otak ngeng neyh pikiaq satu jaa,,aq nak masuk neyh,,ada kaa SAIZ baju untuk aku....hahhahaha...gampang gila waktu tuh..!!!cisss....pikiaq tak matang langsung kan..lagi pown aq masuk sebab marka aku dulu,,ngajaq silat...sebab tuh tergedik gedik sangat nak masuk....gedik kan..??ahhh lantaklah...apa kau kisah...???

****************
boleyh dikatakan hari hari gak laa abang edy chat ngan aku...soh aku turun latihan...dy cakap,,aku da bakat..hahhaha....ya kaaa...???eeeuuuwwww...macam tipu jaa kan...tapi tak paa lah...so,,dah berkali kali gak laa aku bagi alasan kat dy...aku kata tak dak transport lah,,sakit perutlah..n bagai laaa...n last semalam dy tanya aku lagi....dalam hati,,"esshh tak borink kaa dy neyh dok ajak ajak aku neyh....bukan starz pown...HAHA.."macam bangga sat laa an,,ada owang tak putus putus ajak aku turun training kan...


so,,untuk sekian kalinyaa,,malam neyh aku p laa sport com...nak p latihan silat olahraga...depa kata hari neyh belajaq skill ngan hapa ntah..so,,aku ingat tak laa teruk sangat....tak paalaa,,tuh yang aku pi...sampai sampai sana jaa,,owang dah terkejut..!!sebab aku neyh jarang turun,,memangtak pernah turun pown owke...hahahha..depa tanya laa,,asal tak turun lama,,,dah sombong and bagai lagilah....ciss...!!mana ada..!!aku MALAS owke..MALAS....hahhaha..apa ada hal...sampai sampai,,coach tak sampai lagi...tunggu laa dy sat dalam 5 minit camtuh..n dy pown sampai laa ngan mama(mak dy)...!!so,,dah amik matress bagai,,so,,start laa warming up..pergghh..!!!memang terbaikk wwoookk..!!!!
starting macam biasa laa kan....then dah habes kena lompat bintang 50 kali dalam kiraan 3...kiranya,,50x3=150 kali...siioootttt..!!!!naseb aku lepas....hahhahaha
pastuh start aa dengan pumping n satu g owang panggil hapa ntah,,yang lutut kena bengkokkan sikit uh..then buat macam ketuk ketampi dalam keadaan cam uh....bayangkan,,mula mula dengan pumping 50,,asto,,yang bend lutut uhh 50,,habes tuh,,pumping balik 30,,selang seli sampai laa kiraan yang ke dua puluh,,baru start latihan masing masing...cuba bayang bapa banyak derr...???50x2=100,,30x2=60,,20x2=40...takka dah 200..???memang gilo's cap tenggiling senggugut doh..!!!aq dah rasa laen macam dah...dengan rasa nak muntah,,ngan crumpt paha n betih ngan pening bagai....setelah sekian lama aku tak turun,,n neyh wat kali yang pertama dalam sem neyhh,,latihan neyh dah berjaya buat aku macam nak PITAM derrr..!!!pergghh...sapa tahan...last last,,aku g belakang sowang sowang...sebab dah rasa nak muntah,,nasib baik tak muntah agy...
then terus,,g wat latihan tendangan ngan tumbukan...tapi aku buat tak banyak sangat laa,,sebab lutut  aku dah terketar ketar beb..!!!cisss...!!!asto,,aku tengok jaa laa depa buat latihan...masa dekat koi 11 uhh,,aku mohon diri nak balik lah..HAHAH....abang edy cakap pa kat aku,,"bila plak nak mai...???tunggu abang edy pujuk rayu n bagi sutera mas dulu kaa baru nak mai...??"aku gelak jaa kat dy,,n aku cakap insyAllah....hahaha...memang terbaik lah...sebab aku rasa macam aku punya muscle terkoyak...gilo's kan..takpa laa..sekurang kurangnya aku dapat pengalaman baru....


haaa....neyhla body safe guard...aku taktawu betol ke tak..hahha


macam "cockroaches" dak..???hahahha


****************

pesan datin :menuntut ilmu tuh biarlah sampai kita tua....

p/s :siot...!!!letih bhai...!!!

Sunday, August 14, 2011

mAnjA kEkAsiHku_SCREEN



manja engkau sumber ilhamku,,
manja penyeri malam malam ku,,
manja datanglah engkau padaku,,
bersama harum haruman kasihmu..

manja penawar rinduku,,
manja aku menyintaimu,,
manja ohh hooo oo manjaku,,
tanpa hadir kasih tak bererti,,
hooooo manja...

katakanlah hanya aku di hatimu,,
berkatalah engkau cinta kepadaku,,
percayalah aku sayang kepadamu,,
percayalah rinduku hanya untukmu,,
selama lamanya...

meranalah diriku andainya kau pergi,,
menangislah jiwaku andainya kehilangan dirimu,,
ku tanamkan impian,,
ku lemparkan harapan,,
moga kita,,
hidup bahagia...

katakanlah hanya aku di hatimu,,
berkatalah engkau cinta kepadaku,,
percayalah aku sayang kepadamu,,
percayalah rinduku hanya untukmu,,
selama lamanya...

meranalah diriku andainya kau pergi,,
menangislah jiwaku andainya kehilangan dirimu,,
ku tanamkan impian,,
ku lemparkan harapan,,
moga kita,,
hidup bahagia...


manja engkau sumber ilhamku,,
manja penyeri malam malam ku,,
manja datanglah engkau padaku,,
bersama harum haruman kasihmu,,
oooooo~~~
ooo manja....


p/s :tak dak benda nak post..

Thursday, August 11, 2011

once AGAIN...

ASSALAMUALAIKUM pagi yang panas..

jangan terkejut sebab apa aq cakap panas...sebab umah aq neyh memang laa panas even pagi,,sebab tingkap satu jaa...yang hidup dalam neyh dok ada 6 owang....oksigen kurang..HAHA...

**********

owke,,once again,,entry neyh untuk owang yang sama...terSENTAP plak aq ngan apa yang dy post kat chat aq...toing toing...sentap...aq tak taw laa sapa yang tak paham sekarang neyh...samada aq atau dy...siapa tahu...??aq sukalah ayat neyh..HAHA..so poyo's..
first but not first laa jugak kan..HAHA..apa ke bangang sangat ayat aq neyh...owke,,dah mula merepek...chop chop..!!!apa yang aq nak tulis sebenarnya neyh...haa...neyh,,kepada awak...haa,,awak laa..haaa,,awak yang tengah baca neyh..tuh yang tengah kerut kerut dahi tuh..haa,,haa,,memang laa saya degil...tapi bukan laa berniat saya nak tunjuk keras kepala tuh atas alasan untuk saya mungkir janji yang saya dah buat ngan awak tuh..(alahai...sopan pulak laa aq ehh..???GAMPANG!!)owke,,saya tahu apa yang awak suruh saya buat tuh bersebab..yaa,,saya tawu,,bila kita mandi lambat,,risiko untuk dapat paru paru berair adalah tinggi...saya tawu,,bukan laa saya tak tawu,,atau sengaja buat BANGANG tak tawu..tapi entahlaa,,saya neyh nak jadi apa kan...??thanx,,saya hargai awak,,pasal tuh...saya tawu awak sayang saya,,tak mau saya sakit...betol cakap owang,,"prevention is better than cure.."right..??mencegah lebih baik dari merawat..tuh laa maksudnya...owke,,i will try my best...saya pown sayang diri saya jugak,,tapi EGO mengatasi segalanya...(eeiiiwww...buruknya perangai..!!)
then pasal neyh..pasal neyh laa yang buat hati saya tercalar neyh...sunggoh..!!!dengar sini wahai awak...apa maksud awak saya dah tak perlukan awak bila ada owang laen yang sudi nak temankan saya cuma pergi ke bazar ramadan...??salah kaa bila ada owang nak jadi kawan saya even dy tuh laki..??awak cakap kat saya apa...??

"haa,,yelaa,,dah tak perlukan kita neyh,,ada owang laen dah boleyh temankan dy...tolong dy..ya laa kita neyh jauh..paham paham...lepas neyh tak dak sapa laa nak naek keta merah kita...."

hello..!!!memang statement neyh buat aq bengang macam nak boh penyepak hang taw dak...weyh,,dy bawu teman aq sekali...tuh pown mai ke bazar nak beli juadah bukak posa...yaa,,memang selalu aq boleyh p sowang,,tapi depa nak tolong sebab depa taw aq tak berapa sihat....aq tak p kelas pagi tadi...weyhh,,hang..haa...hang..!!hang sepatutnya bersyukur taw dak sebab ada lagi owang yang nak amik berat pasai aq...kalo aq mati kat sini pown,,bukan hang owang PERTAMA yang bleyh hantaq aq p hospital,,sebab aq ngan hang dok ada jauh...kalo apa apa jadi kat aq kat sini,,depa dulu yang boleyh tolong aq...takkan aq nak bergantung ngan hang sampai aq mati...??hang sepatutnya bersyukur sebab ada owang yang sudi nak tolong aq...hang taw dak...aq kekadang tak paham macam mana cara hang pikiaq...plizz,,open your mind...!!yaa,,aq p naek kereta ngan depa,,sebab depa laki,,takkan aq nak meronggeng naek moto ngan depa...????aq pown taw laaa...depa jaa yang ada transport...membe pompuan aq tak dak transport...yaa,,aq naek kereta,tapi bukan aq naek MERCEDES ka,,BMW ka,,HONDA CIVIC   ka..atau ALPHARD..aq naek kancil jaa weyh,,kancil lama uh...so,,what the reasons hang nak cakap aq dah tak sudi nak naek keta saga hang tuh...plizz laa...hang kata hang kenai aq..tapi cam neyh kaa,,cara hang nak nilai aq...???hang taw aq punya family camna,,hang taw camna life aq,,so,,WTF hang nak kata aq cam tuh..kalo hang nak taw,,aq penah naek kereta lagi terok dari kereta hang...siapa aq nak demand tinggi tinggi neyh...???
aq tak kisah pown...hang yang macam tak bersyukur ngan apa yang hang ada...aq tak pernah merungut pown kan bila aq naek saga merah hang...??tak kan...??aq terima seadanya...bila keta hang tak dak aircond,,sebab rosak tetiba,,ada aq merajuk ngan hang...???takkan...aq bukan pompuan jenis tuh,,,yaa,,memang aq ada suruh hang p repair..tuh untuk kebaikan hang...!!!hang paham dak...macam hari tuh,,hujan lebat,,keta jadi berwapkan,,nak drive pown susah...thats why laa,,aq suruh hang p perbaik...bukan niat untuk keselesaan aq bhai...untuk diri hang jugak...wiper uh...aq suruh tukaq,,sebab boleyh tengok lagi clear kalo hujan pown...aq bukan niat nak kata kat hang macam macam...aq nak hang sedaq...


pasal hang nak aq pujuk pujuk hang,,bukan aq tak mau pujuk,,atau bukan aq tak paham,,atau bukan aq neyh "lembap" sangat pasal apa yang hang nak...hang selalu cakap an,,haa laa,,ngan owang laen cepat jaa pujuk...adess..!!pening aq kekadang...aq pown tak taw apa sebenaqnya aq boleyh buat....aq tak taw laa nak explain macam mana nak bagi hang paham....serius,,serabut gila aq sekarang...macam neyh laa,,aq pujuk depa tuh,,sebab saja saja jaa,,bup aq taw depa tuh maen maen...tapi ngan hang..??hang nak aq manjakan hang,,belai belai hang,,pujuk pujuk hang bagai...aq boleyh buat,,tapi biaq laa,,aq buat tuh dengan kerelaan dan keikhlasan aq sendiri...tak perlu laa hang nak gtaw aq,,"tengok,,ngan dy,,aq cam tak paham,,tapi ngan owang laen...???"eeiiiiii...!!!!geram geram...dah laa..aq dah cukup tekanan ada kat sini...aq ada komitmen untuk benda laen sama,,bukan untuk hang saja owke...aq harap hang paham laa.....


pesan datin :bukan senang kita nak buat semua owang puas hati ngan kita....


p/s :sowi,,entry neyh kasaq dan tak berbudi bahasa...nanti kalo ada yang aq lupa,,aq tulis lagi...

wordless entry...

ASSALAMUALAIKUM mata yang dok pedih...

sabaq sat naa mata,,bagi aq tulih sat entry neyh,,stgi kita rehat naa,,taw sok test belambak..sat jaa,,bagi aq selesaikan entry neyh dulu..firstly aq nak mintak maaf sesangat sebab aq taw,,ada hati yang akan terluka,,saat dy selesai baca apa yang aq nak tulih hari neyh..

aq bukan tak appreciate kau,,aq bukan nak sakiti kau,,aq bukan nak membenci kau,,aq bukan nak berkasar ngan kau..owke..aq harap kau paham lah....aq nakkan kebebasan...dari segala segi...aq rimas bila kau soal aq banyak banyak..yaa,,aq tawu kau  care pasal aq..kau amik berat sal aq,,kau takut something bad jadi kat aq,,tapi plizz,aq dah boleyh menilai apa yang baik n tak baik untuk aq...aq taw,,ko dah banyak lakukan yang terbaik untuk aq..yaa,,aq tawu,,bukan aq tak tawu,,atau sengaja buat buat tak tawu...tapi aq ada life aq sendiri..aq harap,,sekali lagi kau paham apa yang aq nak dalam hidop aq...yaa,,memang aq penah cakap kat kau,,aq tak suka bila owang cuba ungkit cerita lama aq...tapi aq suka ungkit cerita lama aq...aq ungkit benda yang indah yang pernah aq alami..aq suka ngan memori memori like that...tapi aq tak suka,,owang yang cuba ungkit cerita aq sedangkan aq tak suka benda yang diungkit uh....
yaa,,dulu aq memang penah cakap kat kau,,yang aq tak nak susahkan sesapa,,tapi apa yang aq buat tadi,,atas kerelaan depa sendiri...depa yang nak tolong aq..tak salahkan...bukan aq buat benda yang tak sepatutnya aq buat...kekadang kau buat aq neyh macam bini kau...kau tawu,,aq tak selesa....kalo sebelum aq sah bergelar isteri owang hidup aq dah terhad macam neyh,,macam mana pulak nanti bila aq dah kawin n aq terpaksa hadapi benda yang sama untuk ke sekian kalinya..???memang laa bila laki ngan pompuan neyh boleyh mengundang bahaya,,tapi kalo kita jaga,,insya Allah semuanya terpelihara...aq nak lalui zaman remaja aq neyh dengan sebaiknya...yaa,,aq keras kepala,,aq degil...dan aq tak suka di arah...tuh laa aq...
mungkin aq yang dulu n aq yang sekarang dah laen,..tapi tuh la hakikatnya,,''people can change by time n situation..."


sekali lagi,,hari neyh,,aq dah sakitkan lagi hati kau...tapi aq jugak rasa hati aq sedikit tercalar dengan sikap kau...sedikit...cuma sedikit...yaa,,hati pompuan aq sedikit tercalar dengan sikap kau...tapi aq sedar mungkin banyak jugak masalah yang berpunca dari aq...entah laa..siapa yang tahu...???tak siapa yang tahu...penat aq kekadang...n kekadang aq rasa aq tak punya kehidupan pown...kosong...segala galanya kosong...aq mintak maaf lagi...

******************
masa aq tengah belek belek mukabuku aq,,aq belek mukabuku owang laen,,then aq nampak profile sowang mamat neyh...aq pown kenai dy...aq p kat profile dy,,then tetiba,,aq ternampak profile sowang lagi insan neyh..ergghh...!!tetiba dada berombak,,tangan vibrate..mungkin sebab dy penah jadi sebahagian dari hidup aq suatu ketika dulu....aq nak add dy,,tapi aq tak berani...alhamdulillah,,wall ngan photo dy,,dy tak private...then aq ternampak pulak pic sowang awex...actually,,sebelum neyh,,dy penah cakap,,dy dah nak kawin,,n dah bertunang..aq tak percaya selagi aq tak dapat bukti...dy cakap,,pompuan tuh,,blajaq sekali kat tempat aq belajar...masa aq nampak pic pompuan neyh,,aq terus p kat profile dy..tengok wall n pic bagai,,then aq dapat detect yang dy da tulis kat info yang dy student sini jugak..skali ngan aq...dalam hati,,hah sah,,mesti minah neyh punya....n aq rasa yaa laa....bup banyak komen minah neyh jaa...at last,,aq dah dapat bukti...so,,maybe aq dah tak perlu lagi ingat kat dy,,atau buang dy terus dari ingatan aq...erghh...???tapi mampu ka aq...???owh my Allah,,plizz,,give me my best way,,to forget him...its too hurt....dah laa malas nak ingat lagi sal dy...semoga tuh adalah pilihan dy yang terbaik...=')

******************
betol kaa cakap dy,,aq tak boleyh lupa yang lama,,aq still ada perasaan sayang kat yang lama,,thats why laa aq tak boleyh nak terima dy...???atau sebab aq dah langgar janji yang aq buat ngan dy dulu,,buatkan sayang aq kat dy makin berkurang..???betol kaa makin kurang...??nauzubillah....aq penah janji ngan dy dulu,,aq kena mandi sebelum kol 8 malam,,kalo lebeyh dari 8 malam,,sayang aq akan berkurang kat dy 1...sekali lambat,,sekali berkurang sayang uh...owhh...tensionnya....=/


pesan datin :yang lepas jadikan pengajaran n teladan..

p/s :tetiba rasa sedih bila tengok profile dy....

Monday, August 8, 2011

C E M B U R U itu V I R U S.!!

ASSALAMUALAIKUM pagi yang dingin.....

hari neyh kelas habes awal....coz kitowang suma bawu selesai ngan presentation...alhamdulillah suma berjalan dengan lancar n tak dak masalah...=) kelas jap g kol 2.30 petang...panas panas kena menapak sowang sowang p kelas...dugaan gilo's bulan bulan posa neyh...ngan masalah yang tak pernah selesai selesai sampai buat mood aq out teros,,tetiba aq tergerak nak tulis entry neyh...rasa cam terapi lak,,bila tulis blog...

************
C E M B U R U

aq sure,,suma owang taw,,apa yang aq cuba sampaikan...CEMBURU,,??nak aq definisikan secara terperinci,,aq bukan lah kamus dewan dan pustaka...aq leyh definisi macam mana yang aq paham jaa...kalo korang tak paham jugak,,korang leyh g rujuk kamus owke...apa yang aq paham dengan cemburu neyh...??bagi aq laa,,cemburu neyh satu perasaan tak senang tengok owang lebih dari kita....aq bagi keadaan laa keyh...kau tak berapa cantek...bukan hodoh owke,,tak berapa...so,,dalam kelas kau,,kau sowang jer yang tergolong dalam golongan  tuh,,kau mesti cemburu kan tengok kawan kawan kau yang laen...n satu lagi aq bagi keadaan kat kau...kau kaple ngan sowang cik awex atau en.pakwex neyh,,tetiba en.pakwek atau cik awex kau mesej ngan owang laen,,even mesej simple simple jaa...kau mesti cemburu kan...al-maklumlah kau pegang prinsip,,"cemburu tuh tandanya sayang..."...


yer,,aq tak nafikan,,cemburu neyh bagus...tanda dy kisah sal kita,,dy sayangkan kita....tak boleyh tengok owang len manja lebeyh lebeyh ngan owang yang dy sayang...am i right...???cemburu neyh bagus,,bila ada owang yang lebeyh pandai dari kita,,kita cemburu then kita study hard untuk jadi lebeyh baek dr dy....bagus laa kan...so,,apa kaitan ngan tajuk entry aq,,"cemburu itu virus..???cemburu neyh boleyh jadi virus dalam perhubungan antara dua makhluk Allah neyh....satu lagi boleyh jadi virus,,bila cemburu tuh dah buta*CEMBURU BUTA...cemburu buta neyh,,cemburu yang tak tentu pasal laa...owke,,get it.???tak dapat lagi ngan apa yang aq cuba sampaikan neyh...??

cam neyh laa...aq nak mudah kan korang owke...tak salah kalo korang nak cemburu ngan pasangan korang...supaya dy tak senang senang nak permainkan perasaan kau..tapi korang kena ingat,,selagi korang tak dak satu ikatan yang sah,,korang tak dak hak nak lebeyh lebeyh kontrol dy...maksud aq selagi kau tak nikah la...adesss...kau boleyh nak cemburu,,tapi buka secara keterlaluan...yela,,dy nak chat ngan owang laen tak boleyh,,dy nak mesej ngan owang laen tak boleyh,,dy nak itu tak boleyh,,ini tak boleyh,,baik dy tak yah hidop,,kalo hidop dy nak ngan kau jer kan...baek,,kau bawak dy tinggal dalam gua...bg aq laa...aq rimas,,kalo owang yang terlalu cemburu...aq tak enjoy life aq...aq tak bebas...nak buat itu tak kena nak buat ini tak kena...aq rimas..rimas...!!!



bila dah jadi macam tuh,,kita nak sembang pown dah tak siok...right..??asal salah sikit mula laa nak banding banding,,mula laa nak kena payung....dengan dy neyh,,suma boleyh,,ngan aq apasal kau tak boleyh...??aq neyh sapa pada kau...???then mood terus hilang...pastu,,dah start gadoh gadoh...kan...???bila dah gadoh,,masam muka,,layan tak layan,,sakit hati bagai...rasa cuak n macam macam lagi laahhh!!!tak ka stress macam neyh...neyh laa yang aq kata,,
"C E M B U R U itu V I R U S"



pesan datin :jadikan cemburu sebagai alat kita nak berjaya..

p/s :nak cemburu tak salah,,tapi berpada pada...

owke,,kau ngaku TERASA ngan aq...!!

ASSALAMUALAIKUM badan yang sakit..

***************

at last,,kau ngaku kau terasa hati ngan aq..tima kaseh,,sekurang kurangnya,,aq dah tawu yang aq dah buat kau terasa,,maybe secara sengaja...aq tak sure...tapi aq tataw atas sebab apa kau terasa ngan aq..bila aq tanya kau terasa sebab aq tak angkat call kau,,atau sebab tak balas mesej kau,,kau jawab kau tak kisah pasal tuh..so,,atas sebab apa kau terasa ngan aq...???haa..hari neyh memang aq sibuk....sibuk ngan note sibuk ngan kerja yang entah bermacam macam...sowi sebab tak sempat layan kau hari neyh...owke,,tadi petang aq tak layan kau sangat sebab aq dah tak tahan..tak tahan nak tahan sakit...haa,,memang aq sakit sangat petang tadi...bukan aq tak layan sebab kau terlena semalam...kau dah salah paham...aq bukan jenis yang nak marah lama lama...kecuali aq memang tengah marah gila...!!!*take note...then,,habes aq buat keja,,aq mesej kau...n aq terus g on9..tetiba kau cakap,,kau bukak fb aq..ergghh..!!!aq tak leyh tima..!!!kau dah langgar privacy aq...!!kau tau tak punca kita gadoh bila kau bukak fb aq,,then tengok mesej mesej aq..pastuh mula laa kau nak sindir sindir aq...kau mula laa nak uji aq...memang kau tak dak niat nak sindir aq,,tapi aq rasa seolah olah kau cuba nak sindir aq...
macam pagi tadi...tetiba kau mintak tolong aq untuk tukar profile pic aq...aq dah agak kau nak uji aq...kau nak tengok sejauh mana aq boleyh ikot cakap kau,,turut kehendak kau n sesenang mana aq nak lakukan semua tuh untuk kau..sebab kau dah terbaca mesej aq ngan budak tuh right...??kau suruh aq tukar gambar yang satu lagi...n kau perasan yang aq bagi kau sejuta alasan...right...??n kau tawu aq tukar pro pic sebelum neyh sebab budak tuh suka tengok aq berbaju kurung...n aq terus tukar...untuk pengetahuan kau laa,,dy tak mintak aq tukar profile pic tuh..aq sendiri yang nak..n kebetulan memang aq nak letak gambar tuh...n aq terus letak...tapi kau..??kau nak test aq..nak tengok aq..aq dah tawu,,n that's why aq tak tukar...sebab kau suruh tuh bersebab...right...???aq tak suka di arah...aq tak suka di suruh...aq harap kau paham.....aq dah taw muslihat kau dari awal...n at last,,keraguan aq terjawab,,bila kau kata kat aq,,yang aq neyh bila chat ngan kau,,tak boleyh panjang panjang,,,bila ngan kau,,aq tak pandai pujuk,,bila ngan kau,,aq susah nak ikot cakap kau,,bila ngan kau aq macam macam lagi laa...senang cerita,,aq tak layan kau elok,,macam mana aq layan budak tuh n laen laen..??betol sangkaan aq...??aq tak salahkan dalam menilai kau...??
kau nak tawu kenapa aq buat macam tuh..??sebab aq tak nampak kau cuba jadi diri kau sendiri..aq nampak kau cuba jadi owang laen...aq tak suka lelaki jenis tuh...tolong laa...be yourself..jadi diri kau sendiri..terima diri kau seadanya..tak perlu kau nak jadi owang laen..n tak perlu kau nak uji aq dengan sesuatu benda yang boleyh aq kesan atas sebab apa..sebab semua tuh takkan berhasil...yaaa,,mungkin layanan aq tak baik kat kau...aq kasar ngan kau,,aq tak jaga percakapan aq dengan kau,,aq tak jaga hati kau...aq bukan yang terbaik untuk kau sebenarnya...sebab aq banyak buat kau derita dan tersiksa..apa yang aq buat kat kau tak setimpal dengan apa yang kau buat untuk aq...aq mintak maaf sebab aq tak mampu lakukan tuh semua untuk kau...aq tak mampu jadi yang terbaik untuk kau...mungkin kau akan soal aq balik,,kenapa dengan dyowang yang laen,,aq boleyh layan dengan elok...???ntah...aq tak dak jawapan lagi untuk pertanyaan tuh...

MAAFKAN AKU BUAT KAU TERASA n DERITA...!!

********

MEMANG AKU TAK TAWU NAK PUJUK KAU...!!!


Sunday, August 7, 2011

aku memang kuat M E L E N T I N G...

ASSALAMUALAIKUM pagi yang bluurrrr....

**************
arrgghhh..!!tension datang balik...apa pasai...???serabut pown nak sibuk sibuk ziarah aq..ntah 2 hari neyh,,emosi aq jadik tak stabil....semalam aq nanges..hari neyh aq nanges...perit yang aq rasa kat dalam tak sama perit yang aq keluarkan...nanges tak bererti suma tuh dapat selesaikan segalanya,,tapi sekurang kurangnya,,perit tuh boleyh di kurangkan...serius,,emosi aq sangat tak stabil n terganggu sekarang..yaa,,memang aq kuat melenting...semalam..!!aq jadi rindu kat sahabat aq yang sorang neyh...yaa,,rindu sangat sangat...aq takowt,,masa tak izinkan aq jumpa dy lagi...then,,serabut bila pikiaq yang aq dah buat salah ngan puan mak...actually,,puan mak,,percayakan aq,,sayangkan aq tanpa mintax sikit pown bayaran atau balasan...aq dah jadi serabut pas aq dah hilangkan cincin yang dy bagi....actually,,cincin uhh,,dy dapat dari maksu(kakak dy)..hadiah masa kawin...then,,dy bagi kat aq..dy penah cakap kat aq masa nak bagi cincin tuh....dy cakap jaga cincin tuh elok elok...buat cincin uhh,,cincin pusaka....owke,,sebab aq neyh,,jenis yang suka letak barang merata,,so,,aq tak pakai,,n aq simpan dalam kotak yang aq letak kerongsang kerongsang aq...satu hari tuh,,aq balik dari kelas,,belek laa aq punya kotak uh,,then tengok tengok,,cincin uh dah tak dak...cari keliling umah,,still tak jumpaa....aq dah semacam dah..takowt..!!takowt mak marah...bayangkan,,hadiah dari owang yang kita sayang,,yang kita jaga lama dah,,tetiba hilang macam tuh ja...kalo aq da kat tempat puan mak,,serius aq kecewa gila....menyesai tak sudah owang kata...

tetiba masa tuh,,teringat yang mak sikit punya susah nak cari duit...nak beli kat anak anak barang kemas,,tetiba,,anak anak hilangkan...apa kaitan,,cincin tuh kan dapat...haaa memang dapat,,tapi sekurang kurangnya,,cincin tuh boleyh dimanfaatkan saat diperlukan..ergghhh..!!peritnya....sebab tuh laa,,aq jadi sebak n nak nanges...aq takowt mak kecewa ngan aq....susahnya hidup macam neyh,,sampai laa tadi,,aq kol mak cakap kat dy kata cincin uh dah hilang....dy cakap nak buat macam mana,,dah tak dak rezeki...nanti keja beli laaa sendiri..aq tanya mak tak marah ka...???dy cakap,,nak marah buat apa,,benda dah pown jadi....so,,lega laa sikit...masa aq kol mak,,aq dengaq dy macam baru pas gelak gelak..aq tanya dy,,mak dok buat pa..??dy cakap dok layan depa 3 neyh..aq tanya laa sapa...???dy cakap kak aq(MAYA)..adik pompuan aq(IPAH),,n adik aq yang last uh(MAT NOR)...terus aq rasa laen..tetiba,,rindu aq jadi sarat sangat....jeles semacam...dalam hati,,wahh seronoknya,,dapat seronok seronok,,gelak gelak,,melawak melawak ngan mak n adik beradik yang len...sebak gilo's tetiba....

then,,aq kol "DIA"...tepon tak dapat,,tepon tak dapat...arrgghhh..!!!!kau taw tak yang aq sangat perlukan kau masa tuh..!!!aq tak dak tempat mengadu kat sini,,aq tak dak tempat nak melawak melawak kat sini,,aq tak dak tempat nak manja manja kat sini,,aq tak dak tempat nak kongsi segala cerita yang aq ada....aq cuma ada kau...kau jaa yang paham aq,,kau ja yang aq ada buat masa neyh,,tapi saat aq sangat perlukan kau,,kau pown tak dak...owke,,fine,,kau cakap kau terlelap,,bukan kau pinta....kau tak sengaja,,tapi maafkan aq,,aq dah TERkecik hati terlebih dahulu..aq tak marah kat kau,,tapi aq siikiiiiiiiiitttt KECEWA...aq tawu,,siapa aq nak rasa semua tuh ngan kau,,sedangkan aq penah cakap yang aq tak cintakan kau macam mana kau cintakan aq,,so,,atas sebab apa aq perlu kecewa dengan kau...???tak gi tu..???but,,i have no answer for that..yaa,,aq rasa sunyi sangat hidup aq sekarang...dah laa tadi masa berbuka,,aq sowang sowang kat umah...even aq tak puasa pown...housemate suma kuaq makan kat luaq...tak paa laa,,tuh hak depa..lagi pown,,depa naek moto,,bukan keta,,nak ajak aq macam mana kan...??it's owke aq paham...kau nak tawu bila emosi aq dah tak stabil cam tuh,,aq tak suka owang datang pujuk pujuk aq...

kau nak pujuk tuh terpulanglah,,tapi bila aq dah mula nak tinggi suara dengan kau,,mula tak hiraukan ratusan miskol dan puluhan mesej kau,,maksudnya,,aq perlu masa untuk diri aq sendiri...aq ta nak di ganggu masa tuh..tapi kau tak...kau terus mesej ngan miskol aq...aq rimas...kau paham tak aq perlu masa saat tuh...???yaa,,aq tawu,,atas alasan kau sayangkan aq,,kau buat macam tuh...tapi terimalah,,aq bukan jenis perempuan yang suka di pujuk rayu dan di ampu bagai....aq ada cara aq yang sendiri...then,,aq mula maki maki kau kan tadi...??sebab aq sangat serabut waktu tuh...aq dah fedup..!!!perkataan perkataan kesat suma di hujung lidah,,tapi aq masih waras untuk lakukan tuh semua...n lastly,,kau jugak yang makan hati dengan aq...right...??!!aq tawu,,kau mesti makan hati berulam jantung ngan aq tadi....sowi,,sebab aq dah jadikan kau tempat aq lepaskan segala amarah aq....aq dah tak boleyh kawal emosi BANGANG aq neyh..

yaa,,aq memang cepat melenting...aq memang kejam kekadang..aq jugak cepat rasa serba salah...aq mintak maaf....cuma MAAF ja yang aq pohon pada kau saat neyh...tolong laa...aq tak suka kau cakap kau nak datang sini,,setiap kali kau gadoh ngan aq...yaa,,mungkin kau nak test aq...nak tengok aq macam mana...tapi aq tak suka kau guna alasan tuh untuk aq reply back suma mesej kau...kau tawu bila aq buat masa tuh,,suma tuh atas keterpaksaan aq...aq tawu,,kau mampu untuk datang sini...thats why laa,,aq tak nak...memang aq tak terang terangan halang kau...tapi aq da cakap kan,,yang kau cuba ugut aq guna alasan nak datang sini...??aq kata tak payah n aq tak suka...aq tak suka kau bahayakan diri kau untuk aq...aq tak nak jadi papa kat kau,,then,,aq di tuduh sebagai punca segala masalah...aq tak nak hidup dalam keadaan yang serba salah,,seumur hidup aq...aq harap kau paham..aq jugak tawu,,yang kau mugkin akan terasa dengan apa yang aq tulis neyh..tapi aq terpaksa tulih,,untuk kau tahu...sekali lagi,,sejuta kemaafan aq pohon dari kau..n *take note...
AKU MEMANG KUAT MELENTING....




pesan datin :kadang kadang pujuk bukanlah jalan terbaik untuk kita menangi hati perempuan....

p/s :aq punya cara aq sendiri untuk tenangkan perasaan aq yang tengah kecamuk,,n kekadang aq perlukan masa lebih dari pujukan...

Saturday, August 6, 2011

B E R D I K A R I itu memudahkan...

ASSALAMUALAIKUM perut yang kekenyangan...=D

pergghh...kenyang gila...even aq tak posa hari neyh...tolong paham saya pompuan owke..haha..hari neyh nobita,,doraemon,,giant,,sinyu ngan sizuka teman aq makan...(aq makan sambil tengok ntv7 laa ngekk...)hahahhahaha...

**********************

hah nampak si budak kecik neyh...???ada kaitan neyh ngan tajuk entry aq kali neyh...haa,,tengok dy,,even merangkak,,dy cuba jugak naek atas,,n dy dah pown berjaya naek untuk beberapa anak tangga...CONGRATULATION's CUTEST...!!!haa tahniah laa sebab dy berjaya naek tanpa suroh sesapa pown dukung dy...aq dah mula merepek...tapi tuh betol laa....
B E R D I K A R I ...???
apa tuh..???apa yang korang paham ngan maksud berdikari neyh...???sejenis mercun ka,,sejenis kueh ka...??*owke,,saja nak bagi panjang entry..
cikgu aq penah cakap dulu,,masa tuh aq darjah 3..cikgu SHADILAH yang gtaw...(cikgu tuh shantek,,sebab tuh aq suka kelas dy...)dy ajaq bahasa melayu masa tuh..dy tanya kami,,berdikari tuh apa...??suma diam,,nak gtaw tak reti...dok kumat kamit dalam hati jaa owke..HAHA..terokk..!!dy cakap cukup ringkas aq rasa.."BERDIKARI tuh,,BERDIRI DI ATAS KAKI SENDIRI"...bla bla blaaa....."so,,sejak dari tuh,,aq terus patri maksud berdikari tuh dalam memory aq...apa yang di maksudkan dengan berdiri di atas kaki sendiri..??maksudnya,,kita mampu atau boleh usahakan sesuatu tuh,,tanpa mengharapkan bantuan dari sesiapa pown...sebagai contoh la,,kau nak g sekolah,,selalu,,encik abah yang tolong hantarkan,,tapi sekarang kau dah pergi sekolah dengan beskal(basikal)..berdikari la tuh...kau dah tak harapkan sesiapa lagi tambah tambah encik abah untuk hantar p sekolah...antara perempuan dengan laki siapa yang lebih berdikari...??laki ka pompuan...??HAHA..aq ta nak jawab,,tepuk dada tanya iman owke....

alhamdulillah..dalam family aq,,encik abah ngan puan mak dah train*latih* kami 5 beradik untuk sentiasa berdikari...start dari yang sulong-abang aq,,kakak aq,,aq n adik aq yang lagi dua orang uh....kami semua kena berdikari...aq tamau cita pasal akak ngan abang aq...tuh depa punya cerita..aq nak cerita pasal aq...aq start berdikari,,dari aq masuk tadika lagi...masa tadika...??apa aq boleyh buat ngan umur setahun jagung uh...???haaa...meh nak cita...aq pergi tadika,,aq tak di hantar encik abah atau puan mak...just masa hari pertama kelas n second kelas...lepas pada tuh,,aq pergi sendiri...dengan kena lintas,,jalan raya besar,,dengan sibuknya pagi pagi owang laen nak pergi keja...aq pergi sendiri jalan kaki,,cuma kekadang ada yang tolong tumpangkan..encik abah,,kerja TUDM masa tuh,,tak pencen lagi,,puan mak meniaga nasik lemak pagi pagi...so,,mau tak mau,,aq kena jugak berdikari..alhamdulillah,,aq tak pernah timpa kecelakaan ka apa ka...ada satu hari tuh,,masa tengah stim maen kejar kejar,,aq jatuh,,dahi aq terkena batu,,so darah keluar membuak buak keluar dari kepala laa....arwah k.kiah,,amik kaen lap darah uh...then dy basuh..tuhh dyy..!!!sakit bak hang...!!!cikgu nak tepon umah,,tapi aq kata tak payah,,n aq balik sendiri,,kayuh basikal,,masa tuh encik abah dah beli beskal..dengan darah penuh t-shirt aq..kayuh beskal macam nak tercabut pedal beskal oi...sakit punya pasai...HAHA..=D
masa aq darjah dua,,setiap kali encik abah nak iron baju kerja dy,,dy akan panggil aq...dy ajaq aq macam mana nak iron baju..masa tuh aq derita gila...cukup malaeh nak langut(cangak) tengok encik abah iron...aq ngantuk pown dy soh mai jugak tengok...at last,,masa aq darjah 3,,aq dah boleyh iron baju sendiri..alhamdulillah...kasut sekolah,,puan mak yang akan ushar aq,,masa aq tengah beruih(berus) kasut sekolah....yang mana aq tak beruih,,dy akan habaq...aq ingat satu ayat dy penah kuaq kat aq.."yang tepi uhh basuh.."aq tataw,,mana yang dy maksud kan..pikiaq punya pikiaq,,sambil mulut kumat kamit,,tepi tepi tengah...last last puan mak cakap,,tuh kat getah keliling kasut uh...owhh..aq ingat kat yang ada kaen tuh jaa yang kena beruih...HAHA...dapat lagi satu ilmu...then,,aq start balut buku teks sendiri masa aq darjah 4...first time aq balut buku,,aq pijak buku tuh,,aq pusing atas bawah atas bawah,,takot berkedot..n again aq berjaya..!!!yeahhh...!!!


tengok,,dy pown nak tolong puan emak...


bila aq masuk asrama aq dah tak kalut...setiap kali hujung minggu yang tak boleyh balik kampung,,aq p teman member member aq tunggu parents depa...parents aq jarang jarang mai...=(...aq tengok laa,,parents depa akan mai hari sabtu n ahad...hari sabtu,,depa akan hantaq berbakui bakui soh parents depa balik basuh,,n sampai hari ahad,,parents depa mai bawak baju semalam siap beriron...wahh..!!!senang gila kerja macam tuh kan..!!!dari aq tingkatan 1 sampai aq tingkatan 5 aq tak pernah hantaq baju soh puan mak basuh n iron kan...kekadang aq jeles,,serius cakap,,tapi hati aq lebih dulu cakap,,yang aq tak sesenang membe membe aq...aq kena sedaq yang puan mak bukan macam puan mak membe membe aq...so,,aq buang jauh jauh perasaan cemburu tak bertempat tuh...sekarang aq senang,,sebab aq mampu buat semuanya sendiri...aq tak pernah salahkan puan mak dan encik abah...
puan mak selalu kerah aq masuk dapur...tolong masak,,or soh masak kekadang...puan mak kan niaga,,so,,dy mesti tak larat....sebab tuh laa aq kena jugak masuk dapur...n sekarang aq dah boleyh masak,,even benda simple simple...janji ada rasa...owang laen boleyh makan...bila masuk universiti,,then aq dok luar,,kena masak,,alhamdulillah again,,aq tak hadapi sebarang masalah...aq tak kekok,,aq tak dak masalah nak dok mana pown,,sebab aq mampu buat semua neyh sendiri tanpa mengharapkan sesiapa pown....right..??actually,,aq bukan nak bangga diri or what,,just want to share apa yang pernah aq lalui....tuh ja...nak kowang senang paham apa yang aq cuba sampaikan..don't misunderstanding...!!masa aq nak masuk universiti dulu pown,,urusan surat menyurat,,nak mintak dana mana mana,,suma encik abah lepaskan kat aq..kata dy aq kena belajaq berdikari...sampai urusan sekolah adik adik pown aq yang kena settlekan...sunggoh,,masa mula mula nak sesuaikan diri ngan suma neyh,,aq tension sangat..stress...!!!tapi aq bersyukur sebab aq mampu hadapi n selesaikan kalo aq ada dalam situasi yang macam neyh...
aq pown nak nasihatkan kepada sesapa yang TERbaca entry aq neyh,,cubalaa belajar untuk berdikari...tak rugi kalau kita tak bergantung dengan owang laen....betol,,penah jadi depan mata aq,,membe aq p sekolah baju tak iron,,kasut sekolah tak basuh..masa tuh dy dah form 3..aq tanya,,hang tak iron baju ka...??taw apa dy jawab..??"hhehehe..tak..mak aq tak sempat iron..dy bangun lambat ri neyh,,sempat iron baju ayah aq jaa.."asto aq tanya,,semua mak hang yang buat ka..??dy cakap.."haa..baju kak aq,,adik aq yang laki n pompuan tuh ngan aq,,suma mak aq yang iron..."kasut sekolah hang tak basuh gak ka...??"dy jawab lagi..dak jugak..mak aq tak basuh,,hari tuh dy tak sihat..kasut kami semua tak basuh..."maksudnya,,kasut kakak dy,,adik adik dy n kasut dy suma tak berbasuh..jauh dalam hati aq terdetik,,alangkah untungnya aq di besarkan dalam keadaan macam neyh..sekurang kurangnya kasut dan baju aq berbasuh dan beriron...bukan niat aq nak aibkan dy..cuma aq nak kowang sedar,,betapa untungnya owang yang berdikari...jangan pelik,,ada yang sanggup tak makan sebab tak tawu masak...aq tak tujukan neyh kepada sesiapa...so,,kalo ada yang terasa aq mohon jutaan kemaafan..aq cuma cakap berdasarkan hakikat sebenar,,realiti hari neyh....


bila dy besar nanti,,hidup dy bakal senang.


pesan datin :bila kita berdikari,,lemparlah kita kat mana pown,,kita still boleyh survive...

p/s :jangan sesekali kita merungut bila encik abah atau puan mak soh kita lakukan satu kerja uhh sendiri,,sebab depa punya alasan mereka sendiri...

MATI itu suatu yang PASTI..

ASSALAMUALAIKUM malam yang serabut....

ntah napa hari neyh rasa nak nanges n dah nanges pown sampai bengkak mata....sebab apa aq tak sure...aq sendiri tak pasti untuk apa air mata aq neyh di keluarkan...malam neyh jugak,,aq rasa hidup aq kosong,,tak dak makna..??betol ka,,hidup aq dah tak bermakna...ntah,,sekali lagi aq tak pasti..

*********
MATI itu suatu yang PASTI

yaa...semua owang akan merasai mati..setiap apa yang telah Allah jadikan kat muka bumi dy neyh bersifat sementara...yaa,,semua makhluk yang dy ciptakan bakal menemui sebuah kematian,,bahkan malaikat izrail yang tugasnya mencabut nyawa manusia juga bakal mati suatu saat nanti..yang membezakan kematian tuh,,tarikh kita mati,,tempat kita mati,,hari kita mati dan cara kita mati...tengok kat dada dada akhbar,,ngeri dengan cara kematian depa...arwah,,datuk sosilawati,,mati di bunuh dan di bakar...berita baru,,perempuan mati di kelar 15,,then segala organ dy di sumbat dalam mangkuk tandas...sadis kan..???macam mana seorang manusia tergamak melakukan semua tuh...layak ka dy di gelar manusia atau binatang...??kalo binatang pown boleyh sayangkan anak anak dy,,di lindung,,di jaga dengan baik,,layak ka manusia neyh juga di panggil binatang...??sudah pasti dy lebih teruk dari binatang...kan..??satu saat nanti kau juga bakal menemui apa yang dipanggil kematian...tak terkecuali jugak aq...mungkin aq yang mati dulu,,mungkin juga kau...siapa tahu..???itu lah rahsia Allah,,yang tak siapa pown tawu....aq harap kematian aq biarlah keadaan fizikal aq dalam keadaan yang baik...macam mana Allah jadikan aq sempurna dengan sepasang mata,,sepasang tangan dan kaki,,sepasang telinga,,hidung dan segala organ dalaman aq yang dapat berfungsi dengan baik,,begitu juga ingin aq kembali kepadanya...

bila cakap lagi pasal mati,,tak semua yang telah bersedia untuk menghadapi sebuah kematian,,melainkan,,kuat imannya,,taatnya kepada maha esa,,kematian baginya adalah sebuah keindahan...bila dah mati,,maka terpisahlah kita dengan segala yang berhubung kait dengan kita..yang segala galanya bakal terputus talian,,seperti hilangnya roh dari jasad....kalo boleyh,,aq nak kematian aq,,atau nyawa terakhir aq di atas pangkuan mak aq...aq nak hembuskan nafas aq sambil aq tatap mukanya buat sekian kalinya dan aq harap pertemuan kami semula di syurga idaman para syuhada...itu kalau aq belum berkahwin...kalo aq dah berkahwin,,sudah pasti aq nak habeskan segala yang tersisa di dalam pangkuan insan yang bernama suami...nak aq akhirkan nafas aku sambil aq amati insan yang bergelar suami...dan aq harap aq dapat bersamanya sekali lagi di syurgamu...indahkan bila kita dapat habeskan segalanya di sisi insan yang kita sayang....tapi mampu ka,,aq untuk kecapi impian yang tak pasti...???semuanya telah di aturkan oleh Allah...

terkadang aq terfikir,,saat aq telah tinggalkan muka bumi Allah yang penuh nikmat neyh,,ada kaa yang akan datang untuk melihat jenazah aq untuk yang terakhir kalinya...bukan untuk meratapi pemergian aq,,tapi untuk meredhakan yang aq telah pergi buat selamanya meninggalkan kalian...tambah tambah sahabat sahabat aq,,kenalan kenalan aq,,jiran jiran aq,,semua yang mengenali aq...ada ka masa untuk mereka meneman aq ke liang lahad untuk sekian kalinya...sebak andai tiada siapa pun yang sudi berada disisi aq di saat jiran jiran yang laen sibuk bacakan yasin untuk aq...yaa,,aq nak kau,,kau,,kau,,kau,,dan kau tahu,,bahawa aq mahu kau bersama aq,,sebelum aq di hantar ke tempat persinggahan aq yang seterusnya...aq ingin sekali lihat kalian untuk melampiaskan rindu yang tak pernah berpenghujung....

di saat aq di soal oleh munkar dan nakir,,aq cuma harapkan ada insan yang masih ingatkan aq...dengan mendoakan kesejahteraan aq di alam sana...sedekahkan aq fatihah...cukuplah sehari sekali...sekurang kurangnya,,beban yang aq tanggung sendiri terubat sedikit...siapa tahu...???aq tak mintak lebeyh...cuma sekalung doa dan fatihah..tapi,,masih ada lagi ka yang akan ingatkan aq saat itu...yaa,,mungkin kau akan ingat aq dua atau tiga hari selepasnya,,tapi untuk hari seterusnya,,kau yakin kau bakal ingatkan aq dan sedekahkan aq fatihah...???indahnya,,andai kau tak pernah lupakan aq..aq juga tak sanggup andai nyawa aq di ambil,,di saat aq belum sempat bertaubat kepadamu ya Allah...pasti laluan aq ke syurga sukar...takutnya aq...ya,,memang banyak dosa yang dah aq lakukan sama ada aq sedar atau tidak....aq memang tidak bersedia andai nyawaku di ambil dalam masa yang terdekat neyh...kalo boleyh,,sebelum dunia aq kelam,,gelap gelita,,aq nak bahgiakan dulu mak aq...berikan dy sedikit kelegaan,,gembirakan dy....sebagai membalas budi mereka meskipun tidak setanding jasa dan pengorbanan mereka dalam membesarkan aq..

ahh...jauhnya aq melalut...sungguh,,kematian itu adalah sebuah kepastian...aq tidak perlu selautan emas,,aq tak perlu segunung intan dan perak,,cuma satu ku pinta dari kalian sekalung doa dan juga fatihah buat aq andai aq terlebih dahulu tinggalkan kalian....





pesan datin :ingat mati tuh bagus,,agar kita sentiasa ingatkan yang esa...


p/s :aq belom sedia hadapi semua tuh....=')

Friday, August 5, 2011

Lepaskanmu Kerana Terpaksa-UKAY's

tak dapatku lupakan kenangan silam,,
susah dan senang kita harungii berdua,,
ku sumpah setia,,
hidup mati bersama,,
sehingga ke penghujungnyaa...

tergamak engkau meninggalkan diriku,,
disaat aku memerlukan kasih sayangmu,,
kini aku sendiri,,
meneruskan hidup ini,,
bersama hati yang telah kau lukai...

menyesalnya aku,,
menyintai dirimu,,
kini ku sengsara akibat perbuatanmu itu,,
kini kau bahgia,,
hidup disampingnya,,
mudahnya aku,,
kau lupakan...

betapa sakitnya pedihnya,,
kau kata kau cinta dia,,
mengapa diriku akhirnya,,
menjadi mangsa dalam percintaan,,
ohh pilunya...

terpaksalah aku sendiri,,
mengundurkan diri demi,,
keluargamu mengharapkan,,
agar ku berlalu pergi,,
untuk si dia,,
pilihan hatimu...

dengan rela ku lafazkan,,
selamat tinggal sayang,,
ku doakan agar,,
engkau bahagia....

menyesalnya aku,,
menyintai dirimu,,
kini ku sengsara akibat perbuatan mu itu,,
kini kau bahgia,,
hidup di sampingnya,,
mudahnya aku,,
kau lupakan....

betapa sakitnya pedihnya,,
kau kata kau cinta dia,,
mengapa diriku akhirnya,,
menjadi mangsa dalam percintaan,,
ohh pilunya...

terpaksalah aku sendiri,,
mengundurkan diri demi,,
keluargamu mengharapkan,,
agar ku berlalu pergi untuk si dia,,
pilihan hatimu..

dengan rela kau lafazkan,,
selamat tinggal sayang,,
ku doakan agar,,
engkau bahagia....

dengan rela ku lafazkan,,
selamat tinggal sayang,,
ku doakan agar,,
ENGKAU BAHAGIA....



Thursday, August 4, 2011

AHLAN WASAHLAN YA RAMADAN...~~!!

ASSALAMUALAIKUM bulan penuh rahmat...(~__^)(V)

alhamdulillah hari neyh aq masih di beri kesempatan untuk meneruskan sebuah kehidupan yang tak siapa tahu apa akan berlaku untuk hari yang seterusnya....actually,,dah berapa hari aq nak tulis entry neyh,,tapi tiada kesempatan...thanx my ALLAH for giving me a chance to say "AHLAN WASAHLAN YA RAMADAN.."hari neyh dah masuk 4 ramadan 1432h dah pown...maknanya,,dah 4 hari umat islam seluruh dunia menunaikan rukun islam yang ketiga...begitu juga aq...alhamdulillah dan syukur sekali lagi kepada PENCIPTA seluruh alam kerana menemukan aq sekali lagi dengan bulan yang penuh karamah dan nikmat....mungkin juga ramadan neyh ramadan yang terakhir buat aq,,mungkin juga buat kau...siapa tahu...??semuanya menjadi rahsia yang ESA..1 ramadan aq sambut penuh sederhana,,sebab jauh dari keluarga...nak buat macam mana,,dah aq kat sini untuk sambung pengajian  aq...aq harap semuanya akan berakhir dengan sebuah kejayaan..insyaALLAH..owang cakap,,bulan ramadan,,semua syaitan laknatullah di ikat..di gari dan di berhentikan seketika dari terus menjerumus anak adam dan hawa ke lembah yang hina dan dina...alangkah bersyukurnya kita,,sesungguhnya kita dapat melakukan semua amal ibadat tanpa gangguan dari syaitan yang di rejam..yang ada cuma hawa nafsu..tinggal kita saja untuk handle hawa nafsu tuh,,agar kita tak tersasar...kalau kita pandai kawal nafsu tuh,,insyaALLAH semuanya dalam keadaan baik,,cuma manusia yang alpa jaa,,yang bakal di pandu hawa nafsu...betapa ruginya kita,,bila masa yang sedikit yang hanya sebulan cuma tidak kita manfaatkan dengan sebaiknya...begitu juga aq..aq harap,,ramadan kali neyh dapat aq gunakan dengan sebaiknya...doa owang yang berpuasa juga mudah untuk di makbulkan...jadi,,doalah banyak banyak supaya apa yang kita hajatkan dapat di makbulkan...tapi,,kebanyakkan manusia sekarang hanyut...sibuk untuk siapkan baju raya,,langsir raya,,kuih raya,,biskut raya,,kek raya dari siapkan diri untuk beribadah terlebih dahulu....baru 4 hari puasa dah sibuk sibuk fikirkan warna baju raya,,fashion baju raya tahun neyh..kononnya up to date...kekadang aq jugak terfikir semua ini..tapi itulah lumrah dan hakikat kehidupan sebenar..


"ya Allah,,kau rahmatilah aq di bulan penuh karamah ini ya Allah...kau ampunilah segala dosa dosa kecil dan dosa dosa besar ku ya Allah,,supaya aq tidak tergolong dalam kalangan ahli nerakamu ya Allah...kau pandulah aq dalam menemui jalanmu jua dalam mencapai reda mu ya Robbi...kau ampunilah jua dosa kedua ibu bapa ku..kau kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihi ku sewaktu aq kecil dahulu...kau tempatkanlah dan golongkanlah mereka dalam golongan orang orang yang beriman dan mendapat rahmatmu...ya Allah,,kau lindungilah aq dari azab kubur yang menyakitkan,,kau peliharalah aq dari maksiat yang menjadi kemurkaanmu,,kau jauhkanlah aq dari azab api neraka yang bisa menghancurkan segala isi perut bumi...jua kau lindungilah aq dari godaan syaitan yang menyesatkan ya Allah..kau jadikanlah aq hamba yang sentiasa bersyukur dengan apa jua yang telah engkau tetapkan buatku kerana sesungguhnya engkau maha mengetahui apa yang terbaik buatku...sesungguhnya ya Allah,,kepada engkau aq meminta dan kepada engkau aq mohon pertolongan ya Allah...kau jadikanlah ramadan kali ini ramadan yang penuh barakah dan rahmat buatku ya Allah..."

-A M I N-




pesan datin :manfaatkanlah ramadan dengan sebaik baiknya,,perbanyakkan amal ibadat...


p/s :andai ini ramadan terakhir,,tidakkah rugi jika ianya di abaikan..???