BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Saturday, August 6, 2011

B E R D I K A R I itu memudahkan...

ASSALAMUALAIKUM perut yang kekenyangan...=D

pergghh...kenyang gila...even aq tak posa hari neyh...tolong paham saya pompuan owke..haha..hari neyh nobita,,doraemon,,giant,,sinyu ngan sizuka teman aq makan...(aq makan sambil tengok ntv7 laa ngekk...)hahahhahaha...

**********************

hah nampak si budak kecik neyh...???ada kaitan neyh ngan tajuk entry aq kali neyh...haa,,tengok dy,,even merangkak,,dy cuba jugak naek atas,,n dy dah pown berjaya naek untuk beberapa anak tangga...CONGRATULATION's CUTEST...!!!haa tahniah laa sebab dy berjaya naek tanpa suroh sesapa pown dukung dy...aq dah mula merepek...tapi tuh betol laa....
B E R D I K A R I ...???
apa tuh..???apa yang korang paham ngan maksud berdikari neyh...???sejenis mercun ka,,sejenis kueh ka...??*owke,,saja nak bagi panjang entry..
cikgu aq penah cakap dulu,,masa tuh aq darjah 3..cikgu SHADILAH yang gtaw...(cikgu tuh shantek,,sebab tuh aq suka kelas dy...)dy ajaq bahasa melayu masa tuh..dy tanya kami,,berdikari tuh apa...??suma diam,,nak gtaw tak reti...dok kumat kamit dalam hati jaa owke..HAHA..terokk..!!dy cakap cukup ringkas aq rasa.."BERDIKARI tuh,,BERDIRI DI ATAS KAKI SENDIRI"...bla bla blaaa....."so,,sejak dari tuh,,aq terus patri maksud berdikari tuh dalam memory aq...apa yang di maksudkan dengan berdiri di atas kaki sendiri..??maksudnya,,kita mampu atau boleh usahakan sesuatu tuh,,tanpa mengharapkan bantuan dari sesiapa pown...sebagai contoh la,,kau nak g sekolah,,selalu,,encik abah yang tolong hantarkan,,tapi sekarang kau dah pergi sekolah dengan beskal(basikal)..berdikari la tuh...kau dah tak harapkan sesiapa lagi tambah tambah encik abah untuk hantar p sekolah...antara perempuan dengan laki siapa yang lebih berdikari...??laki ka pompuan...??HAHA..aq ta nak jawab,,tepuk dada tanya iman owke....

alhamdulillah..dalam family aq,,encik abah ngan puan mak dah train*latih* kami 5 beradik untuk sentiasa berdikari...start dari yang sulong-abang aq,,kakak aq,,aq n adik aq yang lagi dua orang uh....kami semua kena berdikari...aq tamau cita pasal akak ngan abang aq...tuh depa punya cerita..aq nak cerita pasal aq...aq start berdikari,,dari aq masuk tadika lagi...masa tadika...??apa aq boleyh buat ngan umur setahun jagung uh...???haaa...meh nak cita...aq pergi tadika,,aq tak di hantar encik abah atau puan mak...just masa hari pertama kelas n second kelas...lepas pada tuh,,aq pergi sendiri...dengan kena lintas,,jalan raya besar,,dengan sibuknya pagi pagi owang laen nak pergi keja...aq pergi sendiri jalan kaki,,cuma kekadang ada yang tolong tumpangkan..encik abah,,kerja TUDM masa tuh,,tak pencen lagi,,puan mak meniaga nasik lemak pagi pagi...so,,mau tak mau,,aq kena jugak berdikari..alhamdulillah,,aq tak pernah timpa kecelakaan ka apa ka...ada satu hari tuh,,masa tengah stim maen kejar kejar,,aq jatuh,,dahi aq terkena batu,,so darah keluar membuak buak keluar dari kepala laa....arwah k.kiah,,amik kaen lap darah uh...then dy basuh..tuhh dyy..!!!sakit bak hang...!!!cikgu nak tepon umah,,tapi aq kata tak payah,,n aq balik sendiri,,kayuh basikal,,masa tuh encik abah dah beli beskal..dengan darah penuh t-shirt aq..kayuh beskal macam nak tercabut pedal beskal oi...sakit punya pasai...HAHA..=D
masa aq darjah dua,,setiap kali encik abah nak iron baju kerja dy,,dy akan panggil aq...dy ajaq aq macam mana nak iron baju..masa tuh aq derita gila...cukup malaeh nak langut(cangak) tengok encik abah iron...aq ngantuk pown dy soh mai jugak tengok...at last,,masa aq darjah 3,,aq dah boleyh iron baju sendiri..alhamdulillah...kasut sekolah,,puan mak yang akan ushar aq,,masa aq tengah beruih(berus) kasut sekolah....yang mana aq tak beruih,,dy akan habaq...aq ingat satu ayat dy penah kuaq kat aq.."yang tepi uhh basuh.."aq tataw,,mana yang dy maksud kan..pikiaq punya pikiaq,,sambil mulut kumat kamit,,tepi tepi tengah...last last puan mak cakap,,tuh kat getah keliling kasut uh...owhh..aq ingat kat yang ada kaen tuh jaa yang kena beruih...HAHA...dapat lagi satu ilmu...then,,aq start balut buku teks sendiri masa aq darjah 4...first time aq balut buku,,aq pijak buku tuh,,aq pusing atas bawah atas bawah,,takot berkedot..n again aq berjaya..!!!yeahhh...!!!


tengok,,dy pown nak tolong puan emak...


bila aq masuk asrama aq dah tak kalut...setiap kali hujung minggu yang tak boleyh balik kampung,,aq p teman member member aq tunggu parents depa...parents aq jarang jarang mai...=(...aq tengok laa,,parents depa akan mai hari sabtu n ahad...hari sabtu,,depa akan hantaq berbakui bakui soh parents depa balik basuh,,n sampai hari ahad,,parents depa mai bawak baju semalam siap beriron...wahh..!!!senang gila kerja macam tuh kan..!!!dari aq tingkatan 1 sampai aq tingkatan 5 aq tak pernah hantaq baju soh puan mak basuh n iron kan...kekadang aq jeles,,serius cakap,,tapi hati aq lebih dulu cakap,,yang aq tak sesenang membe membe aq...aq kena sedaq yang puan mak bukan macam puan mak membe membe aq...so,,aq buang jauh jauh perasaan cemburu tak bertempat tuh...sekarang aq senang,,sebab aq mampu buat semuanya sendiri...aq tak pernah salahkan puan mak dan encik abah...
puan mak selalu kerah aq masuk dapur...tolong masak,,or soh masak kekadang...puan mak kan niaga,,so,,dy mesti tak larat....sebab tuh laa aq kena jugak masuk dapur...n sekarang aq dah boleyh masak,,even benda simple simple...janji ada rasa...owang laen boleyh makan...bila masuk universiti,,then aq dok luar,,kena masak,,alhamdulillah again,,aq tak hadapi sebarang masalah...aq tak kekok,,aq tak dak masalah nak dok mana pown,,sebab aq mampu buat semua neyh sendiri tanpa mengharapkan sesiapa pown....right..??actually,,aq bukan nak bangga diri or what,,just want to share apa yang pernah aq lalui....tuh ja...nak kowang senang paham apa yang aq cuba sampaikan..don't misunderstanding...!!masa aq nak masuk universiti dulu pown,,urusan surat menyurat,,nak mintak dana mana mana,,suma encik abah lepaskan kat aq..kata dy aq kena belajaq berdikari...sampai urusan sekolah adik adik pown aq yang kena settlekan...sunggoh,,masa mula mula nak sesuaikan diri ngan suma neyh,,aq tension sangat..stress...!!!tapi aq bersyukur sebab aq mampu hadapi n selesaikan kalo aq ada dalam situasi yang macam neyh...
aq pown nak nasihatkan kepada sesapa yang TERbaca entry aq neyh,,cubalaa belajar untuk berdikari...tak rugi kalau kita tak bergantung dengan owang laen....betol,,penah jadi depan mata aq,,membe aq p sekolah baju tak iron,,kasut sekolah tak basuh..masa tuh dy dah form 3..aq tanya,,hang tak iron baju ka...??taw apa dy jawab..??"hhehehe..tak..mak aq tak sempat iron..dy bangun lambat ri neyh,,sempat iron baju ayah aq jaa.."asto aq tanya,,semua mak hang yang buat ka..??dy cakap.."haa..baju kak aq,,adik aq yang laki n pompuan tuh ngan aq,,suma mak aq yang iron..."kasut sekolah hang tak basuh gak ka...??"dy jawab lagi..dak jugak..mak aq tak basuh,,hari tuh dy tak sihat..kasut kami semua tak basuh..."maksudnya,,kasut kakak dy,,adik adik dy n kasut dy suma tak berbasuh..jauh dalam hati aq terdetik,,alangkah untungnya aq di besarkan dalam keadaan macam neyh..sekurang kurangnya kasut dan baju aq berbasuh dan beriron...bukan niat aq nak aibkan dy..cuma aq nak kowang sedar,,betapa untungnya owang yang berdikari...jangan pelik,,ada yang sanggup tak makan sebab tak tawu masak...aq tak tujukan neyh kepada sesiapa...so,,kalo ada yang terasa aq mohon jutaan kemaafan..aq cuma cakap berdasarkan hakikat sebenar,,realiti hari neyh....


bila dy besar nanti,,hidup dy bakal senang.


pesan datin :bila kita berdikari,,lemparlah kita kat mana pown,,kita still boleyh survive...

p/s :jangan sesekali kita merungut bila encik abah atau puan mak soh kita lakukan satu kerja uhh sendiri,,sebab depa punya alasan mereka sendiri...

0 rAhsiA: