BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Wednesday, August 17, 2011

PEMBAZIRAN tuh amalan SYAITAN..

ASSALAMUALAIKUM pagi yang segar....

wah wah segar yerr....segar laa pagi pagi dah mandi kan..ahaa...tuh pown sebab sakit kepala singgah sebentar..alhamdulillah,,semua masih dalam mood puasa...right...???haesshh...??takkan dah sampai mood raya...??awai lagi haa...tak sampai lagi pown hari yang ke-20 kita puasa...sabaq sat...nanti nanti lah belibaju raya bagai..^_^" *owke aq cakap sesowang...errr....

************

PEMBAZIRAN


pembaziran neyh menatang apa...???biskut raya ka...??HAHHAH..owke,,buka kamus dewan dan pustaka then cari..bagi aku simple ja,,kalo nak definisikan maksud pembaziran neyh...aku bagi contoh laa nah..senang kit nak paham...owke,,hang beli makanan banyak banyak,,asto hang makan sikit ja...yang lebih tuh hang bagi tong sampah makan...dalam erti kata laen,,lebihan yang tidak digunakan lagi..??paham...??hahhahha...ntah laa aku tak taw nak describe macam mana...

so,,owang cakap membazir amalan syaitan...jangan tanya aku mana aku taw syaitan tuh membazir...sebab aku tak penah jumpa atau lepak lepak ngan syaitan...neyh just pepatah...owke....jangan dungu sangat..!!haahahhahaha..*owke sowi terkutuk...!!!tambah tambah dalam bulan puasa neyh...lagi aktif manusia manusia untuk melakukan pembaziran...setuju dak ngan aku...???setuju kan setuju kan..???haaa...kata bulan ramadan neyh,,syaitan dah kena gari,,kena penjara...so,,napa lagi kita nak lakukan pembaziran...??jangan lupa yang kita,,MANUSIA dikurniakan HAWA NAFSU bukan adam nafsu..???jangan tanya aku lah..ilmu tak banyak di dada lagi pun...!!bila syaitan tak dak,,nafsu yang ada ngan kita...


so,,time time nak bukak posa tuh,,mula laa kan,,nak itu nak ini...aku nak makan murtabak,,5..nasik ayam,,nasik tomato,,nasik kerabu(yang blue blue tuh..),,nak ayam percik bagai...*oopss!!opss!!itu bukan aku...jadi,,bila time nak berbuka tuh,,jangan laa beli ikot nafsu,,beli yang rasa nak makan jaa..memang laa kalau boleyh semua kita nak sumbat sekaligus....tapi agak agak laa kan..banyak mana sangat yang kita mampu tampung...??lagi satu,,bila kita makan banyak banyak pown,,nanti kita tak larat plak nak p semayang maghrib,,nak nak TERAWIH pown "jalan"....then...???buat paa lah kita nak membazir...satu dah buang duit,,rugi kita...duit tuh boleyh kita pakai untuk kegunaan yang laen,,misalnya nak beli baju baru kaa..kasut baru ka..bukan untuk beli mercun owke???al-maklumlah,,dah nak dekat raya neyh kan...haaa...

kalau kita nak elak pembaziran neyh..banyak cara kita boleyh buat...contohnya,,kita nak beli kuih ka,,apa apa kaa,,kita boleyh share..tak payah laa tamak sangat...???"owang yang tamak selalu rugi.." tapi kekadang "owang yang tamak selalu untung..."untung sebab apa..??kita kenyang....haa laa..owang bagi sana kita amik,,owang bagi sini kita amik...so,,dapat makan macam macam...tak ke untung bagi yang tamak...???tapi ingat ingatlah...kita puasa neyh untuk apa...???untuk kita sama sama rasa lapar macam mana owang yang lebih susah dari kita,,supaya kita sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada...that's why laa,,kita kena bersederhana dalam segala hal..tak payah laa nak membazir sangat...


apa yang kita ada,,kita share ngan housemate,,ngan roomate...kalo tak mau pown,,dah rasa duit tuh banyak sangat belanjalah kawan kawan laen yang tak berapa nak mampu..hari hari makan kuih jaa sebab nak save budget...sekali sekala kita belanja depa makan nasik ayam kaa...adillah kan..sekurang kurangnya,,dyowang boleyh rasa jugak apa yang kita dok makan...kan dalam setiap harta kita,,terselit sedikit hak owang laen..??so,,pembaziran kita boleyh elak,,boleyh eratkan silaturrahim,,n banyak lagi laa manfaat yang kita boleyh dapat kan..???so,,tak payah tamak tamak...burok ropenye....haaa...paham..???

*****************


pesan datin :berkongsi tuh banyak hikmahnya dan salah satunya boleh elak PEMBAZIRAN..

p/s :tak rugi kalo kita habeskan duit sikit untuk bersedekah....

0 rAhsiA: