BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Saturday, January 7, 2012

in relationship : apa yang penting...~~?

ASSALAMUALAIKUM....

wah wah....semua dah bangun dah sarapan pagi,,tapi aq baru nak celik mata...celik celik g mandi terus nak pegang lappy,,bukak blog..sebab aq da idea tok buat entry baru...maybe apa yang aq nak tulis neyh datang seiring dengan apa yang aq lalui selama 19 tahun n nak masuk 20 tahun pown..hahhahah...yeaaa!!!aq TUA!!dan dan dan yang palingggggg penting aura nak update blog dok maiiii neyhh....wuiiyyoo..!!bajet macam ramai dok tunggu aq buat entry baru kan....chuiii...!!owke owke,,merepek dah haa...back to our topic..."dalam perhubungan,,apa yang penting...???kerjasama....of cos laa,,tapi tuh lebih penting dalam group,,kerjasama sangatlah penting owke....so,,dalam perhubungan...???let's see this...


1. KEJUJURAN
kejujuran tuh macam mana...jujur neyh,,kita tak berselindung dengan pasangan kita dalam segala hal yang kita buat...senang cakap,,kita tak tipu pasangan kita lah....owke....bila kita jujur insyAllah,,hubungan kita akan kekal sampai akhir hayat...aq bagi contoh laa k,,hampa nak kuar...hampa nak hanging ngan kengkawan...hampa nak kuaq p tengok wayang suma,,p makan makan ngan kengkawan,,hampa bagitaw dy,,tetiba,,minyak keta habes...sapa hampa nak mintak tolong,,op cos laa dalam kepala tingat kat buah hati hampa dulu kan...dengan harapan dy boleyh mai tolong...tapi bayangkan,,hampa gtaw depa kata nak p kelas,,pastu,,dy nampak hang kat shopping complex,,sure sure laa dy pikiaq yang bukan bukan...pastu mula laa dy tak percaya kat hang,,masa tuh hang jangan nak melalak plak yer....

2. KESETIAAN
setia...wahh..setia neyh macam mana ehh...??setia neyh,,hang just stick with a person...owke??paham??kiranya hang tak pasang dua tiga dalam satu masa la...tapi setia tak bermaksud kita tak boleyh berkawan...n tak bermaksud jugak kita membantah keras keras pasangan kita dari berkawan dengan kawan yang berlainan jantina...paham..??maksud aq,,kalo pompuan tak leyh kawan dengan laki,,kalo laki tak boleyh kawan dengan pompuan...kita kena sedar yang kita neyh hidup dalam 1 komuniti yang bercampur...contoh sekolah,,universiti,,tempat kerja....semuanya bercampur...so,,kita tak boleyh elak benda tuh...janji kita sedar status kita...tuh sudah cukup...tak payah laa nak pasang banyak banyak....andai kata,,hati kita dah berubah,,gtaw kat pasangan yang kita dah tak boleyh go on dengan dy....jangan masa yang sama kita pasang diam diam...sakit dikhianati tuh takkan sembuh,,n akan tinggalkan parut yang takkan pernah kering...

3. KEPERCAYAAN
percaya neyh sangat penting...tambah tambah yang adakan Percintaan Jarak Jauh....kalo tak dak kepercayaan dalam hati masing masing,,kita akan sentiasa makan hati n hubungan tuh takkan kemana..n aq nak ingatkan,,kita boleyh nak percayakan pasangan kita or sesiapa saja,,tapi letakkan sekurang kurangnya 2% keraguan tuh sebagai langkah berjaga jaga...supaya kita tak mudah di tipu...owke...kalo kita letakkan 100% kepercayaan tuh,,aq yakin 102% yang pasangan kita akan guna kesempatan tuh...n jangan sampai kepercayaan tuh tinggal 50% - 50%..itu lagi haru....baik tinggalkan terus kalo kepercayaan tuh dah tinggal separuh sebab hampa punya relationship takkan p jauh...hampa akan bertengkaq hari hari sebab benda yang kecik...so,,percaya laa pasangan kita...dalam masa yang sama kita berjaga jaga...dan aq yakin tak kira laki atau perempuan tak suka dikongkong....

4. KEIKHLASAN
ikhlas neyh aq tak taw nak bagi definition macam mana...so,,kalo nak taw macam mana,,better hampa google ja k....ikhlas bagi aq,,kita terima dia seadanya dy...apa yang kita buat,,kita tak ungkit...apa yang lepas biarkan lepas....ikhlas neyh Allah jaa yang taw...n orang yang terima jaa bleyh rasa keikhlasan tuh....contoh,,murid bagi salam kat cikgu bila cikgu masuk kelas...dari segi jawapan salam tuh kita boleyh nilai sama da depa neyh ikhlas kaa dak...contoh laen,,mak hampa beli aiskrim...hampa makan,,tetiba aiskrim adik hampa jatuh,,so,,tak leyh makan dah laa kan,,n adik hampa dok "teyak"(nanges) mintak....tapi tuh aiskrim febret hampa..nak bagi pown macam tak gamak...bila adik dok teyak tak berenti,,mak pown soh bagi kat adik...dari situ kita boleyh nampak dy ikhlas kaa dak bagi aiskrim febret dy kat adik dy....haa..paham dak...???*tetiba masuk bab aiskrimkan...hahhahaha..so,,apa yang kita buat untuk pasangan kita,kita kena ikhlas....so,jangan sesekali kita nak ungkit dengan apa yang kita dah buat kat dia...sama da dia nak hargai atau tak itu hak dy...kalo kita takut dia tak hargai kita,,jangan pernah sesekali kita bagi apa pown kat dy...even pertolongan atau apa...n tak payah nak tolong kalo benda tuh setakat jadi modai kita untuk buat dia kenang kebaikan kita...NO!

5. TERIMA PERSAMAAN,KONGSI PERBEZAAN
hah neyh macam mana pulak..??neyh pown aq rasa something yang penting jugak...terima persamaan...contohnya,,shopping...hang suka shopping dia suka shopping...jangan terkejut ada pompuan yang tak suka shopping n ada lelaki yang gila shopping...so,,kita terima persamaan yang ada kat kita ngan pasangan kita....bila free,,masing masing cuti,,kita boleyh kuaq sama sama buat apa yang kita sama sama suka...p maen bowling ka,,tengok wayang ka,,shopping ka,,n whateverlah yang hampa n pasangan suka...then kongsi perbezaan...for sure laa kan,,ada benda yang hampa suka dia tak suka,,apa yang dia suka hampa tak suka...so,,apa salahnya kita kongsi apa yang dia suka n hang suka....aq bagi contoh lagi...katakanlah,,laki hampa neyh terlalulah obses dengan bola...tapi hampa cukop meluat an dengan bola..tengok bola jaa macam nak juling bijik mata...so,,sekali sekala apa salahnya p teman dy tengok bola...kita kongsi apa yang dia suka...then,,yang laki pulak kan...andaikanlah si awex hampa neyh sukaa....sukaaa...sukaa....(bluurrr sat =_=" apa yang pompuan suka,,ehh??)haa suka baby,,haa hampa bagi laa depa baby...ehhh bukan bukan..jahanam hampa p bagi depa baby,,jangan jangan...jangan dok buat nah...katakanlah awex hampa neyh suka buat rambut....tak salah sekali sekala hampa teman dia p salon,,atau suggest pattern baru yang sesuai untuk dy...owke..???blajaq TERIMA PERSAMAAN,KONGSI PERBEZAAN...




cukuplah dulu 5...panjang panjang sangat pown bukan hampa nak baca...hahhahha...kan kan...???so,,apa yang aq tulis neyh berdasarkan pengalaman aq sepanjang aq hidup nak masuk 20 taun dah neyh....kalo ada yang terguris dengan apa yang aq tulis neyh,,aq mintak maaf....

SO ENJOY READING...

                                                                                    LOVE, 
                                                                                        FATIN RUSLI..

0 rAhsiA: