BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Wednesday, February 29, 2012

tetiba nak tulis menatang alah neyh kat HANG

ASSALAMUALAIKUM

dok tak dok,,neyh entry ke dua aq untuk hari dan tarikh neyh...selalunya time neyh aq busy nak pi kelas(chaihhh sembanggg!!!),,tak pown busy nak p turun training..memandangkan aq tak dak keja nak buat,,so,,aq buat entry neyh...nak start lagu mana pown aq tak taw...aq tak taw sama ada hang masih follow aq punya perkembangan atau dak...tapi ikhlas dari hati aq,,aq still ikot perkembangan hang...tapi semua bersebab..tak dak benda atas dunia neyh kita buat tak bersebab..yer dak...??

********

actually,,sori lah kalau cara aq neyh nampak macam aq busy body pasal hang...ya la,,hang laa neyh pown dah jarang on9,,dah tak update blog...tak macam dulu...HAHA...sebenaqnya,,aq dok tunggu gak entry entry baru daripada hang...just nak taw,,hang punya life went smoothly or not...tuh jaa..alhamdulillah aq tengok semua berjalan lancar jaa,,lepas aq tinggai hang secara mengejut...maybe at the first hang tak bapa boleyh terima...aq taw,,sebab hang takowt tak dak yang mau kat hang...mungkinla....tuh just from my side...tapi,,owke laa,,tak sangka dengan secepat neyh hang boleyh cari pengganti aq...yang lagi baik dari aq,,yang kisah pasal hang n yang paling penting lagi segak dari aq...

aq taw,ada yang lebih baik yang boleyh jadi peneman hang..yer dak..HEHE...aq tumpang bahagia kawan...(ehh,,hang anggap aq kawan hang ka..???)seronok aq tengok status fb hang...dah da yang baru wuu..lepas neyh boleyh p dating laa...tak payah nak berulang jauh jauh dah..yer dak..??aq just doakan hang bahagia...nanty nak kenuri jangan lupa post kad kawin kat aq nah...aq nak jadi pengapit...HOHO..

apa pown aq nak mintak maaf atas apa jaa yang berlaku...maaf lah,,hati aq tak boleyh nak go jauh jauh dengan hang...aq mintak maaf sebab buat hang derita sat....maybe hang seronok tengok keadaan aq sekarang...seronok tengok aq derita...tapi jauh kat hati aq,,aq tak boleyh tengok hang dok sedeyh sedeyh...even kita tak macam dulu,,aq still anggap hang macam kawan kawan aq...tapi hati aq cuma ada kat "dia" sorang ja...HEHE...aq mintak maaf jugak dengan apa yang dy dah buat kat hang..tapi aq taw,,dia bukan jenis macam tuh..dia ada sebab dia sendiri...aq harap hang maafkan dia...aq jugak harap hang tak dak dendam dengan aq...aq just doakan hang bahagia,,cepat cepat kawin,,dapat anak,,and hidup bahagia...





apa pown tima kaseh laa weyh,,sebab pernah hadir dalam hidup aq...tolong aq time aq susah...perabih duit kat aq...actually aq bukan tak pernah hargai semua tuh...bukan aq tak kenang budi..tapi apa yang aq buat untuk kebaikan kita jugak...kalau kita buat baik kat orang,,Allah akan balas yang baik baik jugak untuk kita..buktinya,,life hang dah happy sekarang...maybe masa aq belum sampai..hang pulak doakanlah aq ngan dia,,cepat cepat jodoh...HAHA..macam hapa lagi permintaan...terima kasih jugak duk usung aq ngan kawan kawan aq merata...bawak p sana p sini...dan terima kaseh jugak sebab ingat besday aq..HAHA..terharu siott....!!!aq harap hang boleyh lupaka aq...(ehh,,hang ingat kat aq lagi ka..???HAHA)tuhh dia,,punya perasan hang fatin oi...!!!orang punya bahagia laa..mana nak ingat kat hang dah.....cchhiiiuuuuuu..!!!apa pown,,
ALL THE BEST..!!

********

sebenaqnya aq da benda nak gtaw dalam entry neyh..tapi aq tak taw macam mana nak tulis..HAHA...maybe sebab banyak benda yang kita buat sesama dulu....takpalah..aq simpan dalam memori aq sudah laa...takkan semua benda aq nak cerita...aq just boleyh simpan kenangan,,and aq teringat lagi ayat hang yang last,,,
hang cakap hang takkan cari yang laen,,and takkan kawin selain daripada aq...HAHA..aq nak tergelak pown ada..lepas neyh,,kalo jodoh hang tak panjang dengan sesapa,,jangan cakap lagu tuh,,,sebab hang tak mampu...adui yer pown....

HAPPY ALWAYS KAWAN...!!!

#wordless wednesday

ASSALAMUALAIKUM

duduk tak duduk,,hari neyh dah 29hb FEBRUARY 2012 dah pown...tarikh neyh cuma datang 4 taun sekali yer...so,,sapa yang lahir pada tarikh neyh,,aq wish "happyBIRTHDAY to you.."and sorang membe aq yang lahir pada tarikh neyh....aq sebenaqnya tak tawu apa yang nak aq tulis...but,,i'm still want to write and share something with all of u...who are reading my "blog cabuk"....
(stop typing...cari idea...)

**********

hari tuh aq g KEM MOTIVASI KONTINJEN SUKMA 2012 kat TIMAH TASOH lake...aq p dalam 3 hari..aq p 24hb FEBRUARY 2012 sampai  26hb FEBRUARY 2012...actually kami  budak budak silat dah rancang nak p reramai...tapi di sebabkan semua ada komitmen yang laen,,yang p hari first  aq ngan KAISYA ja...kami p petang jumaat tuh dengan tazz...dy yang hantaq kami p MSN KANGAR...sampai sampai sana,,cuak gila,,ngan ramai orang...sorang pown tak kenai...HAHA..asto banyak nya,,kaisya yang settlekan..kami buat pendaftaran,,then amik baju free...dengan membe membe tak dak,,dengan coach pown tak dak...asto depa suruh naek bus,,kami naek jaa...kebetulan kami sekali ngan budak tinju dua orang,,budak hoki n budak angkat berat...dalam bas,,diam tak kata pa...kaisya jaa laa pown yang dok sembang...then kami tidoq...tak dan nak panaih juboq,,dah sampai....

#HARI PERTAMA

sampai sampai tuh,,kami kena berkumpul dulu...depa bagi minum petang,,ngan kuih sikit....asto berkumpul laa...depa nak bagi taklimat sikit..habes taklimat kami terus masuk khemah...wahh...lari berebut rebut nak amik tempat masing masing....mula mula tuh aq ngan kaisya parking kat khemah kecik yaaa....sebab khemah besaq untuk tiga orang...asto dapat kol dari zie,,cakap nanti malam dy sampai dengan yang lain...so,,kamu bagitaw kat penghuluwati yang kami nak tukaq tempat sebab satg zie nak mai tidoq sekali....naseb baik dapat....HAHA...dah rehat rehat sat suma...pakat dok mandi depa...aq ngan kaisya tak mandi dah aeh....HAHA..g pown dah mandi sebelum mai tadi..rambut pown tak kering lagi...pastuh kami p makan malam,,and siap siap nak p semayang maghrib kat surau...cari surau plak tak jumpa...HAHA..melilau cari...habes jaa semayang jumaat,,aktiviti kami dah start....sebelum bahagi kumpulan depa wat aktiviti sikit....ada laa sikit sikit..so,,aq ngan kaisya pown terpisah...dalam dok buat aktiviti tuh sampai plak,,matakim,,parkor,,asun,,linda,,zie,,pokya,,yon...depa neyh jaa kowt rasanya...tapi depa masuk group sekali..chaih..konghajaq sunggoh..aq jugak yang sorang sorang....at last,,aq jugak yang sorang sorang...paling spoil,,aq dapat geng ngan budak budak...HAHA...redha yerlaa....

#HARI KEDUA

pagi tuh,,kami berkumpul ikot group yang besaq..A ngan B...kami wat senaman ringan sikit...jogging jogging,,asto streching sikit sikit...sat lagi group aq,,group A,,akan p berkayak..wah..pakat rancang dah,,aq ngan budak group aq....habes sarapan pagi,,terus gerak untuk aktiviti kami...p berkumpul kat tempat kayak...macam teruja laa sikit....duduk dalam pair...lastly,,madam tuh cakap,,soh laki ngan pompuan...aq tak taw laa,,sapa yang beratoq belakang aq..aq tamau tengok...nah,,dapat budak menembak...badan sedap sedap..takpalaa..redha jerla..takkan nak demand nak hat segak segak plak...yer dak...dapat plak kayak yang dinding dy rendah..kacau sunggoh..kalo kata jatoh,,memang keluar terus dari kayak tuh...first naikk,,seriusly,,aq gayat gila vavis..!!!!hat mamat tuh plak dok golek golek kowt belakang...cilakee betol...aq seriyau terjun dalam tasik tuh jaa...dah laa bau mashukkk...!!!HAHA...mula mula kami kayak kat parit jaa..sebelum redah laluan nak ke tengah tasik....laluan dia kecik jaa....first time uh,,memang terbaik aahh...langgaq tebing kiri kanan...tak dak chemistry lagi...aq segroup ngan pokya ngan yon...HAHA..orait laa tuh,,kenai jugak kan...sampai kat satu tempat tuh,,dy suruh kami buat water self-confidence....wahhh!!!memang terbaik ahh...!!!seronok gila dapat terapung...aq BERJAYA buat owke...best sangat...lepas kalih kowt depan,,kalih kowt belakang....dari tempat cetek p tempat dalam...serius,,gayat weyh...jadi cuak ahh...kaki tak pijak papa..terapung kowt...HAHA..habes tuh,,kami redah tasik yang lagi dalam...gila weyh..ngan angin,,ngan ayaq dy...pergh rasa macam nak terbalik...asto depa buat maen langgaq langgaq pulak kan...habes tuh,,kami berkumpul buat rafting...masa tuh kayak suma kena dok dekat dekat...masa tuh aq rasa ada orang pegang tangan aq...tergamam siot...aq tengok dy aq,,"heeyyyy!!!!!!!"..dalam hati bangsat betoi budak neyh....dah tuh buleyh renyih renyih pulak...habes jaa buat rafting terus balik...masa tuh dah expert dah laaa...dah boleyh handle kayak dengan baik....memang terbaikkk aahh...!!!

nampak sempoi dak..??HAHA

habes jaa kayak,,kami settle settle suma,,terus g makan tengah hari...fuhhh..!!!!aq tak lalu sangat nak makan....pastu balik khemah mandi mandi,,settle settle baju....sebab kena selut..bau nya...masyaAllah...redha jer lah...HAHA...dah habes tuh,,kami berkumpul untuk aktiviti seterusnya plak...kami p maen paitball...fuhhh..!!!first experience....actually,,group kami bhai....so,,masuk semi terus aahh...sebelum tuh tengok macam macam gelagat...ramai gila budak pompuan yang lebam....budak group first ahh yang kena teruk..depa p tembak dekat....pastu suma diberi warning,,tak leyh tembak dekat...pastu bila sampai group aq,,aq sekali lagi cuak..dah laa taklimat mai lambat..haram apa pown tak taw...asto kalut tanya orang...HAHA....yang best,,aq lari,,menyorok,,tembak..tembak tak kena lorh...cisss..!!!aq tak reti...ada sorang mamat neyh,,aq dok lawan tembak ngan dy laa....lama kowt dok tembak face to face..masing masing tak kena....last last aq dengaq orang jerit "OUT!!!!'...alamak,,aq punya gun kena marker suda..!!!cisss...!!!!yang budak group aq tak berani ganjak langsung....last last kami kalah...HAHA...





pastu game berenti sebab hujan...kami p makan petang,,p semayang asaq,,balik tuh siap diri,,mandi mandi,,makan malam,,semayang maghrib plak...sambil dengan tazkirah sikit...habes tuh jaa,,ada aktiviti malam plak....malam just ceramah jaa...boring siot...!!!habes habes tuh,,terus masuk tidoq..habes dalam kol 12 lebih kowt...tidoq laa....dalam dok lena,,tetiba aq dengaq orang dok tembak tembakk...serius aq terkejut gila bapak...bangang gilaa...!!!depa pasang mercun...asto,,semua jerit panggil berkumpul....aq dalam hati dok beristighfar tak berenti..takut nyawa aq habes time tuh jaa...dah berkumpul,,depa bagi kain suruh tutup mata...depa buat "burung hantu"...c****!!!!!!aq punay gabra...buat aktiviti tuh pown mau tak mau jaa....habes tuh terus sambung tidoq balik...

#HARI KETIGA

dah laaa tak cukup tidoq,,kena bangun awai pagi pulak....pagi neyh kami kena berjalan kaki p gua kelam..bayangkan 7 kilometer weyh jalan kaki...sarapan pagi terus berkumpul balik...sepanjang jalan tuh dok mengarut jaa....naseb abik ada orang nak teguq aq..aq jalan ngan che pah...budak kedah...tapi budak silat jugak lah....ada dua orang budak spelet rasanya,,dok mai sembang sembang ngan aq...dok panggil kak yong..komfem neyh mesti keja pokya ngan yon....cisss!!!!malu aq siotttt...depa dok kak yong kak yong....tobat malu..asto,,dok jalan ngan depa laa..mai kat estet ada anjing..nah pakat menyorok belakang lepa...HAHAHHA..takot kena kejaq...kira jalan tuh tak laa boring sangat..sampai jaa kat gua kelam,,terus kami kena start masak...best ahh..!!!pakat masak nasik dalam buluh...asto masak lauk...nasik yang second time masak tuh mentah,,tapi ada jugak yang tolong habeskan...HAHA..sempoi aehh hampa noh..aq tak makan..aq minum jaa...settle settle suma tuh,,terus balik nek bus...sampai ja,,mandi mandi,,terus p majlis penutupan...group kami dapt nombor 3 kowt..terbaik wookkk!!!HAHA..tak sangka gila....dah selesai,,kami gerak balik..aq,,zie ngan kaisya balik nek keta ngan abang edy ngan matkim...

**********

best dapat p kem..tapi lagi best kalau dapat group member yang sekepala..memang sempoi...fuhhhh..!!!balik tuh kami p tasik meranti...cantik gila pemandangan kat situ..aq suka gilaa....!!!sangat rilex...!!!lepas neyh,,aq nak kena p kem PRA-SUKMA plak kat MENTAKAB,PAHANG....ngan final lagi....hebatlah....fuhhh..!!!!

Tuesday, February 28, 2012

life : mana satu yang lebih baik..??

ASSALAMUALAIKUM

bila duduk saja,,tak buat kerja,,kepala otak mula fikir macam macam...bila tengok life manusia zaman sekarang...tambah tambah anak anak muda zaman sekarang,,tak kira laa sama ada kaum hawa atau pun kaum adam...masing masing dengan cara yang sendiri...merumitkan,,merisaukan...pernah aq terfikir,,kenapa budak budak zaman sekarang makin menjadi jadi perangainya...yaa,,salah satu jawapan yang terlintas di benak,,mesti laa,,"dunia akhir zaman.." biasala laaa tuh....bagi generasi sekarang mungkin biasa,,tapi generasi dulu dulu,,dah jadi luar biasa....

************

bukan tak dak orang orang alim,,bukan tak dak ustaz ustaz,,ustazah ustazah,,atau pun orang orang yang boleyh di jadikan contoh untuk kita berubah...tapi kesedaran tuh seolah olah dah kurang atau dalam erti kata lain,,,dah lenyap...yaa,,memang ramai yang boleyh di jadikan role model,,atau ikon,,untuk kita berubah...ramai...tapi dari sudut pandangan aq,,mungkin sebab kepercayaan tuh dah kurang...

now see...

"...mana satu yang LEBIH baik..."
(aq bagi gambaran seorang perempuan,,sebab senang nak beza)



#SITUASI 1

ada sorang anak muda...dari segi menutup aurat..mungkin pada pandangan kita tidaklah begitu sempurna...dengan kepala tidak di tutup..menampak kan rambut ikal kepada lelaki bukan muhrim...sudah pasti hukumnya berdosa...kadang kala solat juga tak sempurna...terkadang sembahyang tak cukup waktu,,tapi dia usaha untuk qada kan mana yang tertinggal...bab baca al-quran,,masih merangkak kata orang...senang kata,,bab agama,,ilmu dan penguasaannya sangatlah tipis...tapi sentiasa di usahakan untuk di perbaiki setiap hari...even keadaan macam tuh,,pertuturan dy sangat berhemah..hormat orang yang lebih tua...cakap mana yang perlu dan penting...sangat menjaga hati orang sekeliling...tak pernah lokek untuk tolong orang yang dalam kesusahan...tak pernah cari musuh...sentiasa belajar untuk menjadi yang lebih baik...tak pernah nak cetuskan perbalahan...sentiasa memaafkan...


#SITUASI 2

sorang anak gadis...first impression,,komfem komfem orang respect..pakaian menutup aurat macam yang agama suruh..bertudung litup....orang tua tua cakap,,kalau tengok sejuk mata memandang...tak pown,,di puji puji,,"sejuk perut mak yang mengandung..." di tambah dengan pakej lengkap,,boleyh mengaji dengan baik...solat tak pernah tinggal...cukup masa,,terus di tunaikan..belajar pown bagus..memang pakej lah kata orang....tapi sayang,,dalam nya,,hanya tuhan saja yang tahu...penuh dengan sifat khianat...sifat dendam...bila bercakap,,tak pernah di tapis...itu bukan cara orang berilmu yang bercakap...dengan perangai macam tuh,,berpotensi untuk memutuskan silaturrahim sahabat sahabat...bila di tegur,,tak boleyh terima,,kononnya,,dy lebih tahu dan lebih berilmu dari orang yang menegur,,lantas,,nasihat yang di beri,,di biar sepi,,dan perangai yang tidak di senangi secara diam itu masih berterusan tanpa di baiki...di depan orang,,lagaknya dy lah yang sempurna..


***********

kita punya otak..sama macam makhluk ciptaan Allah yang lain...tapi kita di kurniakan akal untuk berfikir secara rasional dalam menilai sesuatu...jangan butakan mata hati dalam menilai seseorang...luaran tuh,,cuma sebagai hiasan....macam buah...tak semestinya,,buah yang kulitnya cantik,,tak tercemar dek ulat,,tiada kesan lebam,,warna yang menarik tu,,isi dalamnya tak da ulat,,manis dan boleyh di makan...sesuai jugak dengan satu quote neyh..
"dont judge a book by its cover.."


so,,kita sendiri mampu menilai,,mana yang baik,,mana yang tak..biar buta mata,,dari buta mata hati...


Monday, February 27, 2012

in relationship : pisah hidup VS pisah mati

ASSALAMUALAIKUM

actually,,aq tak tawu macam mana nak start entry neyh...tertiba terlintas kat hati aq nak tulis entry pasal relationship yang terputus,,sengaja di putus and what so ever...janji yang sangat menyakitkan...idea neyh datang masa aq makan KFC dengan coach aq n membe membe silat yang lain..cerita pasal putus cinta,,tertiba kuaq ayat dari salah sorang membe aq..dy cakap lebih kurang macam neyh..
"macam mana clash clash,,tetiba ex kita tuh meninggai..."
then terus aq tercakap
"lebih baik putus sebab mati dari putus hidup..."

**********



ini adalah hakikat yang sebenarnya...bagi aq,,aq lebih prefer untuk berpisah mati dari berpisah hidup...aq punya sebab aq sendiri...setiap orang akan hadapi saat neyh....tambah tambah bagi anak muda remaja yang sedang membesar...kekadang sampai stress,,prestasi study terganggu and macam macam lagi...itu aq tak nafikan...tapi aq nak cerita kat sini,,antara pisah hidup VS pisah mati...

sekrang cuba kau orang bayangkan..kau kawan dengan sorang girl/guy,maybe dalam 3 4 tahun...and macam macam yang korang lalui sama sama...sedih kau,,gembira kau,,marah kau,,stress kau,,enjoy kau,,gila gila kau,,kau kongsi ngan dy..sama sama..and then di takdirkan hubungan korang tak panjang..surely tu sangat menyakitkan...bagi orang yang betul betul sayang pasangan dy,,komfem komfem kau akan rasa stress,,down and macam macam lagi laaa....and komfem konfem setiap hari,,korang akan kenang setiap kenangan korang dengan pasangan....


kenapa aq prefer lebih berat untuk pilih untuk pisah mati..selalunya pasangan yang berpisah sebab kematian neyh,,hubungan lebih berharga...dan sakit korang pown sebab kehilangan dy saja...yer dak..??contohnya,,boy/girl korang excident...then,,umur dy tak panjang and dy pergi dulu tinggalkan kau...at that time,,sure sure hubungan korang terputus secara automatik...yer,,aq tawu kau akan menangis setiap hari,,maybe sampai berbulan bulan and makan tahun kekadang...sekurang kurangnya korang tak makan hati...aq yakin,,kau akan kenang benda benda yang indah ja selama kau ngan dy...yang tak indah tuh kekadang jer akan ingat,,and slow slow kau akan lupakan segala salah dy kat kau...

tapi kalau berpisah hidup,,hari hari kau akan makan hati...hari hari kau akan sedih,,menyesal and macam macam lagi....kau clash ngan pasangan kau,,then timbul dendam...kalau kata kau takjumpa dy lepas tuh maybe kau tak dak masalah...tapi andai kata kau dekat ngan dy,,kekadang berselisih pasti luka lama berdarah balik...komfem!!yerla...tetiba kau jalan ngan geng badigul kau,,then terserempak ngan ex boyfren  kau,,sedang jalan pegang pegang tangan,,sambil gelak gelak di tambah pulak,,awex baru dy lagi cun and hot dari korang,,mau makan hati..yer dak..???pada masa yang sama,,segala yang tak baik dengan dy,,terus teringat balik...pastu mula buat dosa kering....mengutuk,,,mengumpat,,buat cerita yang bukan bukan pasal ex korang...komfem!!!

thats why laa,,aq lebih prefer utnuk putus mati dari putus hidup..sebab kesannya sangatlah berbeza...tapi semua tuh kuasa tuhan..kita tak boleyh nak elak....apa pown yang jadi,,kita kena terima..maybe ada hikmahnya...so,,kena kuat..kalau jodoh kau dengan ngan dy,,,jauh laa beratus kilometer pown,,terpisah laa berbelas tahun pown,,korang tetap dengan dy...jodoh tu rahsia Allah...so,,,bersyukur dengan apa yang kita punya.....



Thursday, February 23, 2012

she is my....

ASSALAMUALAIKUM

bila bercerita pasai kawan,,ramai orang akan bercerita tentang kebaikan kawan...ada ka yang cerita keburukan kawan..???ada..! itu realiti sebuah kehidupan..tapi aq lebih prefer untuk cerita tentang kebaikan kawan...itu baru boleyh di panggil kawan..kawan apa yang cuba menjatuhkan kawan sendiri dengan membuka segala keaiban dy,,buka perangai dy yang tak elok...itu bukan KAWAN tapi LAWAN

#it's FACT

***********

aq ada banyak kawan..aq hargai setiap orang yang sudi terima baik buruk aq untuk di jadikan kawan....aq tak memilih untuk berkawan..asalkan dy mampu untuk membawa kita ke arah kebaikan...bukan untuk diri sendiri tapi untuk kebaikan bersama...

aq kenal dy dari sekolah rendah lagi...orangnya kecik,,tak tinggi,,tapi ketinggian ilmu dy yang buat aq kagum..besarnya hati dy dalam menuntut ilmu buat aq bangga menjadi salah seorang kawan dy...permulaan persahabatan kami bukan seperti orang laen...dari musuh kami kekal menjadi SAHABAT sampai sekarang...untuk takrifkan erti sahabat itu terpulang pada diri masing masing...tapi aq berteima kasih kat tuhan sebab hadirkan dy sebagai kawan aq...

kami start satu kelas masa darjah empat..masing masing dah besar sikit,,besar dalam bahasa budak budak baru start nak berjalan lepas pandai merangkak...dy pengawas masa tuh...n aq just budak biasa...masa tuh memang kami tak sekepala angin laa...badan kecik,,tapi mulut,,masya ALLAH,,yang kenal tahulah...HAHA..dy kepala angin,,aq pown kepala angin...tapi dy punya kuasa besaq sikit laa..sebab pengawas sekolah,,sedang aq cuma murid biasa yang tak dak papa kuasa..tapi aq jenis suka ikowt kepala sendiri...and aq still ingat lagi,,masa aq berkelai *gaduh* ngan dy...aq maki dy,,aq kata,,ingat hang pengawas,,hang baguih la..??aq sikit pown tak heran...haa tuh diaa...mesti orang akan kata aq biadap...biasalah budak budak baru nak up !!

then,,lepas pada tuh,,kami dah jarang bercakap...sampai laa darjah 5 kami sekali lagi ditempatkan dalam kelas yang sama...tapi aq tak sepandai dy...setiap taun dy naik pentas amik hadiah,,sedang aq,,nyorok sambil tengok orang dari bawah...so pity!! semuanya sebab aq MALAS....owke,,itu salah aq..and aq dapat taw ayah dy ngan ayah aq kawan....so,,start dari situ,,kami jadi kamcing...kekadang hari minggu,,aq p rumah dy..konon nak study sekali laa kan...yang paling best time rehat...kami selalu p rehat dua..p duduk kat tangga tapak perhimpunan,,makan sekali..masing masing bawak bekal...aq selalu bawak nasik lemak mak aq nega ja la...dy,,hari hari menu lain...

kekadang terdetik rasa cemburu aq kat dy...tapi sebab aq sayang dy sebagai kawan,,aq buang perasaan tuh jauh jauh supaya silaturrahim kami terpelihara...so,,bila rehat,,aq bagi nasik lemak aq sikit,,dy bagi makanan dy sikit...macam orang cakap "SHARING is CARING"...kekadang dy bawak burger,kekadang bawak fries,,kekadang bawak chicken cop dengan blackpepper sauce,,kekadang bawak nasik goreng n macam macam lah..hati budak mana yang tak cemburu bila kawan kawan lain boleyh merasa "makanan orang kaya" sedang aq,,hari hari benda yang sama...nasik lemak,,ikan bilis+sotong+telur ngan kuah melimpah...tapi aq bersyukur sebab aq taw macam mana keadaan family aq...

naik darjah 5,aq  dilantik jadi pengawas sekolah...n that time baru aq taw macam mana rasanya jadi pengawas sekolah...n kami selalu jalankan tanggungjawab sesama...kekadang p jaga kelas sesama....selalunya aq ngan dy laa...HAHA...seriuosly..best sangat...sejak sejak aq rapat ngan dy laa,, aq tak penah miss dapat kad hari raya dari dy....sampai laa aq darjah enam...HAHA...masa tuh abah bagi kat aq,,dy kata anak cik D bagi....owke..terima kaseh kawan aq hargai itu..!!*sebak* hubungan kami berlanjutan sampai laa darjah enam...kami masuk choral speaking,,dy laa lead kami...sempoi..tak padan ngan kecik...jiwa besar...*kagum*dy masuk pidato...aq ingat lagi,,aq teman dy buat latihan,,aq teman dy p pertandingan kat sekolah rendah tanah liat...aq banyak penglibatan kat sukan..yang akademik neyh,,aq just masuk nasyid ngan tilawah al-quran ja...

sekali lagi aq bangga ada kawan yang selalu support aq...masa darjah 6,,aq ngan dy still dalam kelas  yang sama,,and aq dok sebelah dy....so,,kerja sekolah kami settle sama sama..mana yang tak siap...bila time periksa,,pakat lawan,,markah sapa paling tinggi...ada yang menang kat dy,,ada yang menang kat aq..banyak menang kat dy laa...=_=" becoz she is brilliant...then,,bila habes exam UPSR...kami suka buat keja gila..melepak kat koridor,,melepak kat tangga hujung,,p kelas laen buat kecoh..bila dengaq tapak kasut cikgu HAMIDAH berceretet lari balik masuk kelas...maklumlah kepala dah tak yah nak runsing runsing pikiaq study...kan..????kekadang p berkubang dalam rumah setan tandas reramai...sambil masing masing dengan cerita masing masing...tapi selalunya cerita pasal buah hati lah...and minggu last tuh yang tak boleyh belah..masing masing teriyak dalam toilet pompuan...sedih...takut lepas neyh dah tak boleyh nak jumpa dah,...maklumlah lah,,suma dah nak bawak haluan masing masing...masing masing teriyak sambil peluk peluk n mintak maaf....*sumpah lawak*

tapi tuhlah yang indah...penuh satu toilet aras tiga uh....bila cikgu masuk kelas,,suma mata merah....cikgu tanya kenapa...bagitaw tak dak apa...padahai masing masing dok buat emo tak tentu hala...HAHA...*rindu sangat* bila sampai time result UPSR keluaq...semua pakat gabra...semua budak budak kena berimpun kat dewan terbuka...result taun tuh TERBAIK...!!20 orang kalau tak silap aq yang 5A...bapa belas yang 4A1B...macam besa,,nama yang 5A dulu yang cikgu sebut...satu satu..ikowt senarai nama...aq pown dalam hati dok gabra habes...sama macam kawan kawan aq yang lain...n bila habes nama murid yang dapat 5A di sebut,,aq dah teriyak..esak esak owke..!!HAHA..dy just tengok aq dari atas pentas..then nama budak 4A1B disebut..n aq tergolong dalam golongan tuh...tuh first time aq rasa frust...frust sebab tak kena target...frust sebab geng geng aq semua 5A...lepas turun dari pentas,,dy turun sambil berlari p kat tokwan dy...aq tengok dy lari dengan senyuman dan tangisan gembira sebab dy dah menang dalam perjuangan pertama dy...sampai jaa kat tokwan dy,,terus dy dilambung ke ats..ahhh...alangkah bertuahnya,,kalau aq ditempat tuh...aq pulak,,turun dengan langkah yang sayu,,dengan airmata sedih p kat ayah aq...aq p mintak maaf kat dy..n for ur imformtion,,my dad crying...sebab aq orang yang pertama catat kejayaan yang macam neyh..pak aq nangeh bangga,,tapi aq nanges tanda aq tewas...

so,,masing masing dapat tawaran ke sekolah bagus bagus...tapi nasib aq tak berapa nak baik...tapi aq still bersyukur...n lepas pada tuh,,kami dah jarang contact...sebab dy pown dah pindah ke sungai petani..cuma kekadang ja dy datang kat kedai ayah aq....aq ja,,tak pernah jejak kaki kat umah dy lepas dy pindah sungai petani...tapi hubungan kami tak putus kat citu ja...result PMR n SPM dy kompem kompen lagi baik dari aq...n dy sedang mengejar cita cita dy sebagai LAWYER...aq tawu dy petah,,aq tawu dy boleyh...aq taw,,impian dy bakal jadi satu kenyataan...

tapi,,hari nie,,dy lagi bersedih..LA TAHZAN kawan...ALLAH sentiasa bersama kita...result dy untuk kali nieyh tak berapa nak bagus...and ada repeat paper...n i know,,she frust about it...tapi kawan,,aq nak kau tawu yang nasib kita tak selalu baik...EXAM is like a GAME...sometimes we become a winner,and sometimes we become a loser...aq taw hang tabah..aq taw hang kuat..aq taw hang mampu..aq taw hang akan bangkit...ingatlah,,neyh suma dugaan dari Allah..dy tawu apa yang terbaik buat hang...terima semua neyh dengan hati yang redha dan terbuka...sebab Allah sayangkan hang,,Allah duga macam neyh...adatlah dalam belajar...it's reality

apa pown aq bangga dapat kenal orang macam hang....sedikit sebanyak ketabahan hang,,semangat hang tersuntik kat aq atas sebuah ikatan silatuurahim neyh....aq nak hang taw yang aq sentiasa sokong hang dari belakang..even aq tak mampu nak support hang dari segi kewangan,,atau dari segi masa bersama,,atau aq tak mampu hulurkan bahu saat hang perlukan tempat bersandar,,tapi aq masih punya telinga dan hati untuk dengar dan kongsi apa saja yang hang rasa nak kongsi ngan aq...dan aq cuma punya semangat untuk buat hang lebih ampuh untuk berdiri....

YOU ARE MY FRIEND FOREVER AND EVER
 dan 

AKU SAYANG KAN HANG KAWAN

NOOR AMIERA SYAMIMI BT AZMADI

NOOR AMIERA SYAMIMI


Wednesday, February 22, 2012

cerita aku PART 1 : zaman hingusan...iiieeeeuuuwww

ASSALAMUALAIKUM...

bila cerita pasal zaman hingusan dulu dulu mesti ada yang akan gelak berdekah dekah sambil geleng geleng kepala...serius !! aq tak tipu...mesti ko pown tengah senyum sambil kepala teringat zaman 90-an dulu..yer dak...jangan tipu...tipu dosa..sapa cakap tipu dapat pahala..?? 
  aq pown ada cerita zaman hingusan aq...aq ingat owke..memory still kuat untuk ingat suma..owke,,tipu,,tak laa suma,,just certain certain laa...nak cakap suma manis,,tak jugak..gila kau,,sepanjang hidup yang manis jer..mesti korang cakap aq tipu....

(owke banyak mengarut)

*********
kalau nak cerita dari aq umoq setaun sumpah sumpah laa aq tak ingat...ingat aq hapa..???HAHA...zaman hingusan aq yang paling adventure masa aq mula masuk tadika laa...hari first macam besa laa,,kompom laa mak aq yang hantaq...sebab pak aq kena keja luaq kawasan..askar laa kan...so,,mak aq laa,,dy ajak jiran jauh aq yang hantaq anak dy kat tadika yang sama...aq dulu tadika KEMAS..nak g sana,,kena lintas jalan raya besaq...

so,,bila dah daftar suma,,aq pown macam katak bawah tempurung...diam...tak reti apa..still takut takut lagi...ha la,,kenai owang pown dak...*jakun*  then hari hari yang seterusnya aq p sendiri..bayangkan umoq 6 taun dah kena p sekolah seniri...nak lintas jalan raya besaq...yang sempoi,,mak aq macam yakin jaa anak dy bleyh berdikari an...tapi bulan first n second uhh,,aq banyak tumpang membe membe aq punya mak laa..nek moto...redah ja ngan jantan pown

tapi kekadang aq nek beskal ngan kak kiah tukang masak tadika kami...(tapi dy dah tak dak..dah arwah - al-fatihah)tapi,,makanan yang arwah masak memang tiptop habes...sedap nak mampos...aq kalau boleyh setiap kali makan aq nak tambah...HAHA...yang paling best,,aq suka cucoq udang dy...fuuhhhh...memang TERBAIIKK!! ada laa satu hari tuh kami makan cucoq udang,,nak di jadikan cerita,,hari tuh aq excited habes laa kan..memang teruja laa kan,,and tak semena mena aq dah terlanggaq ayaq kawan aq...dah langgaq,,kompom laa tumpah...semua kena tunggu aq settle...cikgu marah aq...aq malu gila ahh time tuh... bangun laa dengan muka serba salah sambil bawak gelas kosong tuh p dapoq...mintak refill balik..HAHA..then kak kiah bagi kaen buruk lap meja...dah settle settle uh,,cikgu paggil nama aq,,,"FATIN ! kamu baca doa makan...semau dok tunggu kamu..." dengan muka tercengang aq bangun terus baca doa...sumpah,,lepas tuh aq tak excited dah..coolll jaaa...HAHA

itu owke lagi...aq punya tadika sebelah ngan kantin sekolah rendah..so,,time rest kami,,aq ngan membe aq selalu seludup masuk p sana beli pa pa...time tuh,,nasik lemak sebungkuih baru 3 kupang = 30 sen...maklumlah,,makan sikit ja...p laa seludup makan...bila dah kantoi,,cikgu aq kunci pagaq tuh...HAHA....dy taw dah keja sapa..naseb bek tak kena marah...aq neyh buaih...time rehat jaa,,suka dok maen lari lari..alah..bukan aq jaa,,hampa pown sama kan...kan..kan...???ngaku yerlah...HAHA...satu hari tuh nasib aq tak baik...dok men polis tantri,,aq kena jadi polis kejaq owang jahat laa..depa boleyh lari sambil leppp macam mat rempit dok buat uhhh,,aq pown punya leppp tak kata apa dah,,,then leppp tak lepaih...jatuh,,kepala kena tar...kena batu yang tajam uh...

macam neyh laaa,,,tapi neyh bukan MAT REMPIT..neyh rempit
halal


lagu neyh la depa ushar!!
apa lagi,,mau bocoq laa da'ie aq...tak kata apa dah..teriyak tak kata apa dah..ngan darah dok memancut mancut....kecoh sat..cikgu ngan kak kiah mai..bawak aq p sinki dapuq..dy basuh darah aq!!!! tuuuuddiiiiiaaaa baqq hanggg...kaw sunggoh..menjerit tak sanggah dah...HAHA..pastu kak kiah p lap ngan kain basah plak...baju jangan dok kata laa....habes merah...masa tuh aq dah start p sekolah nek beskal dah...so,,dengan kepala bocoq tuh,,sambil tangan sebelah lagi pegang kaen tola yang tahan darah dari meleleh leleh,,rempit balik rumah...suma pakat ushar pelik dah..
ingat anak sarjen excident dah...sampai sampai mau mak aq tak menjerit...tapi masa tuh,,aq dah cool dah..heroin habes laa...HAHA...mak tanya pesepa...habaq lepp tak lepaih yerla...pastuh,,mak basuh luka,,boh minyak,,boh plaster...

pastu rehat macam owang excident terok uhh..sekolah tak p dekat seminggu...konon kritikal laa..buat muka sekupang 5 det(15sen)...naseb bek diterima mak...seminggu tuh di layan macam tuan puteri lah..tak boleyh belah sunggoh...padahai sikit yer pown....abah pown kata tak payah p..al-maklumlah anak kesayangan dy...fuuhhhh,,statement maut ! itu owke lagi..lagi yang tak boleyh belah,,aq ada adik  yang dua taun muda dari aq..bila aq kena p jalan kaki yaa,,dy pown salam aq sampai kat sekolah nuh...tuh dy..punya perangai nak ikowt aq...aq p sekolah dy pown nak p jugak..mak aq tak perasan sebab dok kalut ngan customer...bawak p sekolah laa....cikgu tanya,,sapa neyh..??habaq kata adik laa..dy nak ikut jugak...asto cikgu warn,,lepas neyh jangan bawak adik dah..tak boleyh..so,,bila adik aq nak ikowt yaa,,aq gtaw dy,,cikgu tak bagi...dy kata nak ikowt jugak,,nak maen ngan kawan kak tin..seronok maen ngan depa...pastuh aq bawak laa dua tiga kali..and lepas tuh aq tak bawak dah la..takowt jugak cikgu sound aq...HAHA

macam tuh laa aq...yang best,,aq neyh macam pelajar harapan laa...cikgu selalu dahulukan aq..tambah tambah kalau masuk pertandingan mewarna..mesti dy ajak aq dulu..sebab aq jarang mengecewakan dy....ewaahhhh..bangga habes laa aq...

*************

aq memang tak boleyh lupa zaman neyh..aq rasa free gila langsung tak dak masalah...hidup aq enjoy gila...nak buat apa pown senang...periksa pown senang senang yaa...bulatkan,,warnakan,,suaikan..pergh...setiap kali periksa,,dapat high mark...memang terbaik...

RINDU ZAMAN HINGUSAN AKU

Tuesday, February 21, 2012

it's NOT EASY...

*2 missed call...
sapa pulak yang kol time time macam neyh...
pAh's_nEw------>> adik aq...
aq tepon balik....
dialling...
tetttt..tettt.....tetttttettettteetttt..
chaih,,apa jadah budak neyh aq call tak berangkat...
*lagu bruno mars- billion air plak dok memekak kat handpon aq...owke,,adik aq tepon....

************

aku : hello assalamualaikum...haa,,awat..???

adik : hehheheh...waalaikumussalam...saja laa tepon..mak suruh tepon...

aku : laa....awatnya...baru semalam jaa kan aq tepon mak...

adik : saja laa tepon...mak suruh..mak kata hang sedeyh..hang owke ka..??dengaq sora sayu ja..sedeyh lagi
         ka..???

aku : sayu hamendanya...owke ja....camneyh laa..sedeyh tuh sedeyh laaa jugak..asyik kena force jaa...

adik : alaa..tak yah laa sedeyh sedeyh..neyh dah makan belum...???

aku : makan dah..blaa blaa......(mengarut)

adik : blaaaa..blaaa.....bla..blaa..(mengarut) weyh tin,,hang neyh ada chemistry kowt ngan abah....

aku : awat plak...???

adik : abah lani pown sayu ja....dy dok sorang sorang...selalu p masjid...

aku : haa,,baguih laa.....ermmm...tak taw lah...dy sedih ngan perangai aq kowt...dy p doakan aq laa
        tuh...HAHA..

adik : k lah weyh,,,cakap ngan mak plak..

aku : laa nak buat paa..tak yah laa....semalam dah sembang...

adik : mak rindu kat hang tuh....

aku : (maafkan fatin mak...fatin dah banyak kecewakan mak- *dalam hati yerla) habaq kat mak,,manja ngat
        aeh...HAHA...tak yah laa..laen kali lah sembang...k lah....assalamualaikum...kim salam kat semua...

adik : waalaikummussalam...insyAllah...

**************

owh,,macam neyh rupanya situasi yang melanda family aq sekarang....mak,,fatin mintak maaf..bukan fatin tamau sembang ngan mak...bila fatin sembang ngan mak,,fatin jadi sayu...fatin banyak dosa ngan mak...fatin tak sanggup tengok mak sedih sebab perangai fatin...ya,,fatin degil,,fatin keras kepala,,fatin keras hati...tapi fatin tetap sayang kan mak,,sebab tak dak sapa yang boleyh gantikan tempat mak..mak adalah ibu yang TERBAIK dan TERHEBAT buat fatin and adik beradik yang lain...mak,,fatin tak suka dileteri...maafkan fatin lagi...fatin tawu banyak dah onak duri yang mak lalui dalam membesarkan anak anak...and fatin taw,,mak sekarang rasa yang mak dibuang oleh anak sulung mak yang paling mak sayangi...dan fatin harap,,fatin tak turun perangai macam tuh...fatin nak hayat fatin habis kat pangkuan mak,,kalau fatin belum berumahtangga..

abah,,fatin tawu yang abah jugak sedeyh sebab pilihan fatin tuh kan...fatin mintak maaf..bukan fatin mintak untuk perasaan fatin tercurah kat dy....fatin tak jugak mintak untuk ditemukan dengan dy setelah 5 tahun fatin ngan dy lost contact...fatin tak pernah berharap untuk bersama...kalau mak ngan abah,,tak boleyh terima dy,,takpa...fatin akur...sebab fatin tak mau hilang mak ngan abah..fatin tawu abah sayang fatin..fatin tawu abah nak yang terbaik buat fatin...tak boleyh ka,,abah bagi dy peluang untuk buktikan yang dy mampu bahagiakan anak abah..???kalau tak boleyh takpa abah,,fatin tak paksa...fatin sanggup derita,,dari tengok penderitaan mak ngan abah...tapi mak abah,,tolong maafkan segala salah dan silap fatin...fatin sayang mak ngan abah sampai akhir hayat fatin,,sampai akhirat nanti...tapi tolong jangan buang fatin dari keluarga,,sebab fatin tak punya siapa...fatin cuma ada mak,abah,adik adik,,kakak n abang...

"ya Allah...aq buntu...adakah ini yang terbaik untuk diriku ya Allah...sungguh berat apa yang harus aq terima ya Allah...namun aq akur ya Allah kalau ini yang engkau sedang rencanakan buatku....ya Allah,,jika dy adalah jodoh yang terbaik buatku ya Allah,,aq redha,,kerana aq tawu engkau lebih mengetahui apa yang terbaik,,tapi kau lembutkanlah hati kedua ibu bapaku untuk menerima dy seadanya...kerana aq tak sanggup untuk buat mereka kecewa atas perbuatan dan keputusan ku ya Allah..namun ya Allah,,jika dy bukan lah jodoh yang terbaik buatku,,jauhkanlah rasa cinta antara aq dan dy...kau tabahkanlah hati kami untuk menerima ketentuanmu ya Allah..kau temukanlah kami jodoh yang serasi buat kami...kau jauhkanlah kami dari sifat dengki dan dendam agar terpelihara silaturrahim kami sebagai umat islam...."

-AMIN-


SURFINA ZARA AMANDA - adik
SUHAIL MUADZ - abang



<<------gambar neyh tak dak kaitan....aq cuma rindu anak menakan aq....-------->>>



Friday, February 17, 2012

in relationship : perempuan materialistik wohh !

ASSALAMUALAIKUM

owke neyh entry ke dua aq untuk hari neyh...tumpang aq punya idea untuk post entry dalam blog yang tak seberapa neyh membuak buak ke ladang gandum....lebih baik aq tulis...lagipun nanty aq dah sibuk dengan final exam...just wish for me luck owke....i'll try my best...owke owke..back to de topic..see the tajuk kat atas tuh..??macam bikin orang panas yer kan...

XXXXXXX

PEREMPUAN MATERIALISTIK

actually,,benda alah apa neyh..???apa tuh..???kalau ikot aku punya maksud senang ja...nak google cari dalam  internet pown,punya susah nak jumpa kan...janji hampa paham sudah laa noh..bagi aq neyh perempuan yang materialistik neyh,,pempuan yang cuma mengejar harta,,mahukan kemewahan,,tak kira dari aspek apa pown kan..jenis bila berkawan neyh,,cari kawan yang boleyh buat duit...contoh kawan dengan orang orang golongan atasan ja..yang naik keta mewah,,yang apakai barang branded branded,,yang kalau g shopping kat tempat mahal yer..nak g makan pown,,nak hotel hotel..hotel pown nak nak yang 5 star siott..!!wah...kalau bercinta nak jer ngan anak anak Dato', anak anak Tan Sri,and yang kaya kaya lah...tak dapat anak,,bapak pown depa sebat..sebab tuh la,,jadi punca bunuh bunuh la,,cerai berai lah..mana tak nya,,kalau ngan anak anak,,just dapat sikit sikt yer..maklumlah,,harta semua pak dy yang punya..so,,kurang sikitlah..tapi kalau dengan bapak bapak,,setiap bulan elaun masuk RM$$k, belum lagi yang dapat kondo atau apartment mewah...dengan kereta lagi,,even bawak kereta pown macam nak tolak dengan kaki an...
(owke,,definition yang tidak bagus!!panjang sangat)
senang cerita PEREMPUAN MATERIALISTIK neyh "sinonim" dengan PISAU CUKUR...



sebabnya,,perempuan materialistik a.k.a pisau cukur neyh tak pernah serius atau ikhlas dalam perhubungan...TRUST me..this is FACT !!andai kata dy dah bosan dengan someone tuh,,dy takkan teragak agak untuk tinggal korang camtuh ja...seriusly..!!aq bukan nak buat cerita..tapi neyh laa hakikat yang perlu kita terima....perempuan macam neyh akan terus stick dengan hampa selagi hampa neyh berduit,,selagi hampa boleyh penuhkan hajat depa...tapi kalau dak,,sorry to say lah...and kalau hampa ada rupa,,contoh,,muka macam AARON AZIZ ka,,macam ADI PUTRA ka,,tuh liat sikit laa golongan neyh nak tinggai hampa...so,BEWARE with them....

bukan susah nak tengok either depa neyh pisau cukur or not...its simple...cuba hampa holdkan elaun yang hampa bagi kat depa setiap bulan..cuba hold dalam dua tiga bulan..that time,hampa akan nampak depa neyh macam mana..atau pun,,try sekali hampa bawak depa dating naik kereta kancil..kononnya,,sebelum neyh,,hampa dok bawak nek,,BMW,,HONDA civic,,tetiba time besday dy,,hampa bawak p celebrate kat KFC lah paling koman,pastu hadiah pown,,bagi coklat cadbury yang kecik tuh,,p pulak naek kancil lama yerkan..tengok sepanjang hari tuh dy macam mana...muka sure sure macam kambing kena cirit birit..mulut plak kalah itik haa....kompom!!so,,dari situ,hampa boleyh nilai sendiri pempuan yang hampa kawan neyh jenis yang macam mana..yer dak....

bagi aq lah,,cinta atau nilai persahabatan tuh,,bukan pada kemewahan semata mata....semua tuh just pinjaman  yang tuhan bagi kita guna ja kat atas dunia neyh...anytime,anywhere,,dy boleyh tarik balik...so,,ingatlah,,kemewahan tuh tak kemana pown...bila kita ikhlas,,Allah akan mudahkan segala urusan kita...yang penting,,usaha dulu...jangan meminta minta ja...tuhan takkan bagi dengan semudah itu...aq da terkesan sorang kawan aq neyh,,bangga bila dy dapat macam macam dari buah hati dy...aq bukan nak jeles atau whatever....andai kata satu hari nanty,,buah hati hang tak mampu bagi apa apa,,apa pulak yang hang nak banggakan..??terima dy seadanya...aq taw hang sayang dy seadanya,,tapi ekspresikan dalam cara yang betul...owke...aq sayang kawan kawan aq...aq lihat,,orang lain pown lihat..aq tak mau orang cakap yang bukan bukan pasal kawan aq...jangan salah paham yer my dear....


p/s :yang baik amik,simpan,guna...yang tak baik,,lempaq buang...

life : respect others

ASSALAMUALAIKUM

actually dah lama blog neyh menyepi..bukan saja sepikan diri,,tapi ada komitmen lain yang perlu di dahulukan..so,,now,,aq dah ada sikit la masa untuk update this blog...even tak ramai pown yang nak jenguk blog neyh..tapi jangan ingat aq tak taw,,ada yang stalker aq,,untuk tengok,,either aq da cerita pasal dyorang or tak??am i right...mengaku jerlah...apa yang aq nak tulis neyh,,aq tak da niat untuk sakitkan hati sesapa,,apatah lagi nak buat owang marah dengan apa yang aq tulis..so,,kalo tak boleyh terima,,maknanya,,memang betullah kau terlibat mean kau jugak buat..ahh,,persetankan...HIDUP AKU SIAPA KISAH...
(tudia intro bukan maen bak hangggg!!!)

XXXXXXXXXXX

memandangkan umur aq dah pown masuk 20 tahun pada 11 FEBRUARI lepas,,so,,aq rasa aq layak untuk cakap pasal neyh....tetiba aq teringat dengan satu quote neyh...
"HORMATI ORANG LAIN,KALAU KITA NAK DIHORMATI"

  

so,,bila di fikir fikirkan balik,,its TRUE..so,,bila kita nak dihormati,,kita dulu yang perlu hormat orang...tak kira laa sama hormat dari segi apa pown....kita kena hormat...n tak kira jugak dalam apa jenis relationship pown..kawan kawan ka, kaple ka, ngan orang tetua, ngan cikgu ka, ngan pakcik bus ka, ngan makcik cleaner ka...hormat tuh perlu ada..

katakanlah,kau ada awex...and dy muda dari kau dalam satu jarak yang cukup jauh...contohnya,,kau mur 35,,awex kau yang kiut tuh baru 22...ce gtaw aq bapa jaraknya..???op cos laa 13 taun yer dak...so,kau lebih tua dari dy,,and maybe,,kau neyh lagi tua dari kakak atau abang dy yang sulung...so,,kau tak boleyh sesuka hati jer kau nak maki dy...bila dy diam lagi menjadi jadi kau punya angin....kau cakap ikot sedap tekak kau jer kan..apa yang kuar kat mulut tuh buat dy sentap..tapi disebabkan dy respect kau sebagai seorang lelaki yang bakal bimbing dy andai jodoh korang kuat,,dy respect kau sebagai orang yang lebih tua so dy diam....dlam diam dy tuh,tak bermakna,,dy redhakan jer semua tuh...kau kena ingat,,dy jugak manusia yang punya hati dan perasaan...cuba kau bayangkan kau kat tempat dy...kau jangan nak suruh dy bayang dy kat tempat kau jer...so,,ingat ingatlah..jangan sampai satu tahap bila mana kesabaran dy dah out of limit..masa tuh kau nak menyesal pown dah tak guna...

satu lagi aq nak bagi aq nak kau bayangkan, bila kau dengan kengkawan kau..tak kisah lah,,classmate kau ker,,kau punya roomate ker,,kau punya housemate ker...kau kena ingat yang kau ber"kongsi"..so,,please respect others...kalau kata roomate kau tak suka orang pakai barang dy tanpa mintak izin,,kau jangan laa sesedap badak jer pakai barang dy....kalo yer kau sangat terdesak,,,tell her/him..mintak izin dy...yang neyh selalunya jadik masa sekolah menengah..duduk kat asrama..terkena plak dengan roomate yang macam hampeh....lagilahkan...

then,,bila duduk serumah lain pulak cerita dy..kau ken ingat,,semua yang duduk dalam rumah tuh,,bayar sewa...even kau tak suka dy pown,,just respect her as a hirer..(wahh!!ayat LAW siot!!!)dy pown ada hak dy dalam rumah tuh..tak boleyh ker kau hormat dy...dy tak kacau kau kan..??laen la cerita dy,kalau dy kacau hak peribadi kau kan....tak payah laa nak penting diri sangat...kau nak buat apa pown yang berkait dengan semua orang dalam rumah tuh,,kau kena tanya semua orang dalam rumah tuh...tak kira benci macam mana sekalipown...mana nak taw,apa yang kau buat tuh,,boleyh menjejaskan kesihatan housemate kau...contohnya,,dy alergik ngan habuk ker,,dy alergik dengan binatang ka hapa ka kan...mana laa tawu,,housemate kau tuh taik penyakit,,da, asthma ka...kalau dy sakit ada kau nak bawak dy g sepital...hadoo..???tak nya...lastly,,mati keras dy dalam umah tuh..satu lagi,,respect time orang laen...kalau korang tengah tido,,tetiba orang bising...melalak lalak...mesti kau sakit hati kan..tak pown time kau tengah study,,tetiba housemate kau TERjerit macam kena histeria..tak gelabah satu rumah...kalau jadi kat korang,,mesti korang bengang...nak bersuka boleyh,,tapi bertempat....

respect each other kan bagus...tak dak yang nak bersengketa...neyh,,bila di tegur,,kau melenting macam benda tuh berat sangat...dengan orang muda muda pown kita kena hormat,,inikan pulak orang yang lebih tua...tambah bebudak sekolah...respect cikgu cikgu korang....respect pengawas,,respect orang yang lebih tinggi jawatannya,,selagi apa yang dy buat tuh,tak melanggar privacy kau...neyh pengawas suruh kau buang stokin doremon biru kau tuh,,kau maki habes dalam facebook..adui!!kalau kita salah,,tak salah kan kita mengaku....hidup kita neyh semuanya berlandaskan undang undang...samada undang undang tuh termaktub,,ataupun undang undang tuh datang dari rasa insan manusia...

p/s : enjoy your life dear....make the life brighten..!!betul ker ayat aq neyh..HAHA