BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Friday, February 17, 2012

life : respect others

ASSALAMUALAIKUM

actually dah lama blog neyh menyepi..bukan saja sepikan diri,,tapi ada komitmen lain yang perlu di dahulukan..so,,now,,aq dah ada sikit la masa untuk update this blog...even tak ramai pown yang nak jenguk blog neyh..tapi jangan ingat aq tak taw,,ada yang stalker aq,,untuk tengok,,either aq da cerita pasal dyorang or tak??am i right...mengaku jerlah...apa yang aq nak tulis neyh,,aq tak da niat untuk sakitkan hati sesapa,,apatah lagi nak buat owang marah dengan apa yang aq tulis..so,,kalo tak boleyh terima,,maknanya,,memang betullah kau terlibat mean kau jugak buat..ahh,,persetankan...HIDUP AKU SIAPA KISAH...
(tudia intro bukan maen bak hangggg!!!)

XXXXXXXXXXX

memandangkan umur aq dah pown masuk 20 tahun pada 11 FEBRUARI lepas,,so,,aq rasa aq layak untuk cakap pasal neyh....tetiba aq teringat dengan satu quote neyh...
"HORMATI ORANG LAIN,KALAU KITA NAK DIHORMATI"

  

so,,bila di fikir fikirkan balik,,its TRUE..so,,bila kita nak dihormati,,kita dulu yang perlu hormat orang...tak kira laa sama hormat dari segi apa pown....kita kena hormat...n tak kira jugak dalam apa jenis relationship pown..kawan kawan ka, kaple ka, ngan orang tetua, ngan cikgu ka, ngan pakcik bus ka, ngan makcik cleaner ka...hormat tuh perlu ada..

katakanlah,kau ada awex...and dy muda dari kau dalam satu jarak yang cukup jauh...contohnya,,kau mur 35,,awex kau yang kiut tuh baru 22...ce gtaw aq bapa jaraknya..???op cos laa 13 taun yer dak...so,kau lebih tua dari dy,,and maybe,,kau neyh lagi tua dari kakak atau abang dy yang sulung...so,,kau tak boleyh sesuka hati jer kau nak maki dy...bila dy diam lagi menjadi jadi kau punya angin....kau cakap ikot sedap tekak kau jer kan..apa yang kuar kat mulut tuh buat dy sentap..tapi disebabkan dy respect kau sebagai seorang lelaki yang bakal bimbing dy andai jodoh korang kuat,,dy respect kau sebagai orang yang lebih tua so dy diam....dlam diam dy tuh,tak bermakna,,dy redhakan jer semua tuh...kau kena ingat,,dy jugak manusia yang punya hati dan perasaan...cuba kau bayangkan kau kat tempat dy...kau jangan nak suruh dy bayang dy kat tempat kau jer...so,,ingat ingatlah..jangan sampai satu tahap bila mana kesabaran dy dah out of limit..masa tuh kau nak menyesal pown dah tak guna...

satu lagi aq nak bagi aq nak kau bayangkan, bila kau dengan kengkawan kau..tak kisah lah,,classmate kau ker,,kau punya roomate ker,,kau punya housemate ker...kau kena ingat yang kau ber"kongsi"..so,,please respect others...kalau kata roomate kau tak suka orang pakai barang dy tanpa mintak izin,,kau jangan laa sesedap badak jer pakai barang dy....kalo yer kau sangat terdesak,,,tell her/him..mintak izin dy...yang neyh selalunya jadik masa sekolah menengah..duduk kat asrama..terkena plak dengan roomate yang macam hampeh....lagilahkan...

then,,bila duduk serumah lain pulak cerita dy..kau ken ingat,,semua yang duduk dalam rumah tuh,,bayar sewa...even kau tak suka dy pown,,just respect her as a hirer..(wahh!!ayat LAW siot!!!)dy pown ada hak dy dalam rumah tuh..tak boleyh ker kau hormat dy...dy tak kacau kau kan..??laen la cerita dy,kalau dy kacau hak peribadi kau kan....tak payah laa nak penting diri sangat...kau nak buat apa pown yang berkait dengan semua orang dalam rumah tuh,,kau kena tanya semua orang dalam rumah tuh...tak kira benci macam mana sekalipown...mana nak taw,apa yang kau buat tuh,,boleyh menjejaskan kesihatan housemate kau...contohnya,,dy alergik ngan habuk ker,,dy alergik dengan binatang ka hapa ka kan...mana laa tawu,,housemate kau tuh taik penyakit,,da, asthma ka...kalau dy sakit ada kau nak bawak dy g sepital...hadoo..???tak nya...lastly,,mati keras dy dalam umah tuh..satu lagi,,respect time orang laen...kalau korang tengah tido,,tetiba orang bising...melalak lalak...mesti kau sakit hati kan..tak pown time kau tengah study,,tetiba housemate kau TERjerit macam kena histeria..tak gelabah satu rumah...kalau jadi kat korang,,mesti korang bengang...nak bersuka boleyh,,tapi bertempat....

respect each other kan bagus...tak dak yang nak bersengketa...neyh,,bila di tegur,,kau melenting macam benda tuh berat sangat...dengan orang muda muda pown kita kena hormat,,inikan pulak orang yang lebih tua...tambah bebudak sekolah...respect cikgu cikgu korang....respect pengawas,,respect orang yang lebih tinggi jawatannya,,selagi apa yang dy buat tuh,tak melanggar privacy kau...neyh pengawas suruh kau buang stokin doremon biru kau tuh,,kau maki habes dalam facebook..adui!!kalau kita salah,,tak salah kan kita mengaku....hidup kita neyh semuanya berlandaskan undang undang...samada undang undang tuh termaktub,,ataupun undang undang tuh datang dari rasa insan manusia...

p/s : enjoy your life dear....make the life brighten..!!betul ker ayat aq neyh..HAHA

0 rAhsiA: