BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Thursday, March 22, 2012

quote : wanita bukan tulisan BRAILLE.....

ASSALAMUALAIKUM

selesai paper STATISTIC untuk yang kedua kalinya (maknanya-PAPER repeat)...sem neyh punya paper owke la jugak..kira aq boleyh laa nak jawab...tapi masa tak cukup..aq harap,,aq tak hadap lagi ngan paper neyh sem depan....amin...HAHA...hari neyh paper,,semalam aq turun training...fuhh,,badan sakit sakit,,bengkak kaki tangan...wahh...training sunggoh neyh...malam neyh and esok aq nak focus kat paper FINANCE aq...hope all is well....warghhhh!!!takuitnyerr....

anyway,,hari tuh,,aq da terbaca satu quote neyh kat status facebook junior aq..bunyi yer macam neyh..

bbbrrruuuuuooooaarrggggg...!!

ehh bukan...

macam neyh laaa....

**********

"wanita bukan tulisan BRAILLE yang perlu di sentuh untuk mengenalinya.."

actually korang paham ke tak neyh..??korang??(macam ramai sangat yang tengah baca blog cabuk neyh...)tapi kalo lebih dari sorang kira ramai laa kan...tak kisah laa,,dua ka,,tiga ka...yer dakkk..???

macam neyh laa,,aq pown tamau banyak basa basi...bukan ada yang nak baca sangat pown...kalo mengarut pepanjang pown orang malas nak baca...kan kan kan..???HAHA..macam neyh,,tahu tak BRAILLE tuh apa..??tawu..??tapi ada jugak yang tak tawu..braille neyh tulisan yang digunakan oleh orang yang telah cacat penglihatannya,,atau bahasa kasar sikit,,yang digunakan oleh orang orang buta...nauzubillah,,kesian dyorangkan..kita neyh yang still bleyh celik neyh,,hargai nikmat melihat sebelum Allah tarik balik..ingat semua neyh cuma pinjaman...tulisan braille neyh,,huruf,,abjad,,nombor tak sama  macam mana yang kita gunakan...dy just macam kod...haaa...so,,nak baca dy melalui sentuhan...
got it..???!!
 
huruf braille

so,,apa kaitan braille dengan wanita...memang tak dak kaitan...neyh just perumpamaan yang menggunakan braille sebagai contoh....macam aq cakap tadi,,wanita neyh bukan macam braille yang perlu disentuh untuk mengenalinya...bersesuaian laa dengan zaman sekarang neyh yer dakk...anak anak muda remaja tambah tambah generasi kita neyh,,generasi yang lebih muda,,pergaulan antara lelaki ngan perempuan macam dah tak terbatas...kan...???maen bertompok tampar sesuka hati yer..peluk peluk sana sini,,cium cium depan khalayak ramai..tambah tambah yang tengah hot hot bercinta...Allahuakhbar....nauzubillah...apa yang aq tulis neyh bukan nak tunjuk aq neyh alim,,nak berlagak hebat sangat agama...aq cuma nak berkongsi,,dan bagi peringatan terutama untuk diri sendiri...sebab aq neyh pown tak lah baik sangat..nak kata tak pernah buat salah tipu sangatlah kan...


anyway,,nak bercinta,,nak berkawan tuh tak salah...sebab itu fitrah yang dah tuhan lahirkan untuk setiap hamba-Nya...memang kita tak boleyh nak lari dari rasa nak dicintai dan menyintai..tapi cara yang kita guna untuk melahirkan rasa tuh...and lelaki,,sedarlaahh,,yang perempuan neyh hatinya lembut,,mudah terpengaruh,,imannya mungkin senipis kulit bawang andai kaum kaum adam neyh tak bimbing...bila jadi apa apa kat orang perempuan,,contoh mangsa rogol,,dyowang akan salahkan perempuan sebab pakai seksi...tapi mana tanggung jawab seorang laki terutamanya yang dalam rumah untuk bimbing,,bawak si adik atau si kakak untuk ikowt jalan yang betul??bagitaw adab berpakaian..kesan bila pakai pakaian macam tuh...so,,mnna tanggungjawab seorang lelaki masa tuh..??takkan sekadar menunding jari salahkan perempuan..??atau sekadar memberi tohmahan..??

orang lelaki selalu bagi ayat neyh jaa,,,


"kalau u sayang i,,u kena buktikan kat i..sekali neyh jer.."


"alah,,bukan nak buat pe pown,,i nak kiss ang hug u jer.."


"kalo,,jadi pape i akan tanggungjawab..i swear sayang!!"


hah..??so,,yang perempuan sebab sayang ikowt ajer kehendak laki...then,,when something happen,,apa yang orang laki bagi sebagai alasan,,


"i tak nak dy curang...sebab tuh i buat macam tu..."


"i tak taw sampai u bleyh pregnant,,i mintak maaf,,tapi kita tak boleyh teruskan..kalo tak harta mak bapak i,,i tak dapat..."


"aq nak ikat dy,,supaya dy tak pegi kat orang laen..aq sayang dy gila kowt..."


"alah,,lagi pown dy dah tak dak apa...so,,apa gua heran...gua pown dapat hampas yer,,apa gua nak amik peduli..."


untunglah yer korang kaum adam...rasa nak pakai amik,,rasa nak buang campak..untuk mengenali perempuan,, aq rasa cara neyh tak logik langsung...maksud aq,,nak kenal lebih rapat kena pegang pegang bagai...dah tuh bila perempuan tuh dah mula nak berubah kearah kebaikan,,di ejek pulak,,di peyli,,then,,kau ajak lagi dy buat benda benda macam tuh..tak pernah sokong dy untuk berubah...dy dah penah buat salah,,takkan kau nak tambahkan lagi salah dy dengan ajak dy lagi..yerr dak..??kalo kau betol betol ikhlas,,kau akan bimbing dy,,terima dy seadanya,,lupakan kisah silam dy,,bukak buku baru ajar dy tentang hukum syarak yang dah ditentukan..melalui tuh kau akan lebih mengenali dy...


kalo betol kau tak nak dy curang,,kau nyatakan hasrat kau,,yang kau nak ambil dy jadi suri kau,,kau yakinkan dy yang kau boleyh bimbing dy,,kau buktikan kat mak bapak dy yang kau bersedia untuk amik alih tanggungjawab mak bapak dy...kalo kau nak ikat dy,,bukan dengan kau "guna" dy,,tapi ikat dy dengan satu ikatan yang boleyh buat dy rasa selesa dalam satu ikatan tuh..paling koman pown,,kau ikatkan tali pertunangan ngan dy..

*********


so,,kepada kaum adam,juga sebagai pemimpin terutamanya dalam rumah tangga,,ingatlah,,,jangan sesekali kita amik kesempatan di atas kelemahan orang laen..insyAllah,,Allah akan pelihara,,anak bini kita,,n akan pelihara "masjid" kita sampai akhirat...n sedarlah,,yang orang pperempuan neyh sangat mengharapkan perhatian daripada korang untuk bantu dyorang untuk berubah..






NAUZUBILLAH



0 rAhsiA: