BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Wednesday, March 21, 2012

rule : signal itu PENTING..!!

ASSALAMUALAIKUM

selalu post entry pasal cinta,,pasal hidup,,pasal personal life,,pasal marah marah orang...haha...tapi entry kali neyh lebih kepada peringatan,,tambah tambah yang menggunakan jalan raya..tak kira laa,,pemandu ka,,penunggang ka,,pejalan kaki ka,,n what so ever...yerla,,kat jalan raya tuh kalau tak excident teruk,,excident kecik kecik mesty jadi punya...so,,kita neyh,,kena selalu beringat..nyawa neyh tak dak juai kat pasar malam,,tak boleyh ganti kat kedai pajak gadai...so,,kalo sayang orang yang sayangkan kita,,kita kena hati hati selalu...sebab kita tak tawu apa yang nak jadi kedepan..


**********

petang isnin lepas,,aq otw nak g kedai abah,,nak tolong bukak kedai...aq p ngan adik aq..lepas semayang asaq suma kami p...nak p nek moto "kapcai",,tayar tak dak angin...so mau tak mau,,naek laa keta...entah pesepa,,hari tuh,,aq rasa aq bawak keta paling cool habes laa...aq bawak dengan penuh hemah and berhati hati...nak masuk simpang kedai bapak aq tuh,,ada trafik light...so,,dah ada trafik light kalo dah merah kena laa berenti kan...so berenti dalam 4 ato 5 second..masuk gear terus jalan...

disebabkan kedai bapak aq betul betul dekat corner,n atas bukit pulakkan,,so,,sekali lagi aq kena masuk corner lah...so,,aq pown boh "SIGNAL" belah kiri...dengan penuh hati hati n slownya,,aq terus belok..(cewahh ayat),,dalam aq dok tekan minyak tuh,,aq dengan bunyi yang sangat tak menyenangkan....kreeeekkkkkkk gedukkk dakk.....!!!!(haaa,,lebih kurang lagu tuh laa bunyi dy..)aq ingat aq berlanggaq dengan  batu besar tepi kedai aq tuh dah...sebab sebelum neyh pown aq penah berlanggaq dengan batu...bunyi dy lagu tuh laa...aq brek,,aq kalih belakang,,tak nampak apa,,tengok tengok kat sebelah pintu adik aq tuh,,ada budak dengan cermin sisi dy dah terkeluaq,,dengan dy tersepit kat situ,,dy mintak adik aq tolong angkat moto dy...

pastu,,my bapak yang garang pown turun,,angkat moto dy dari "melekat" kat keta aq,,then letak tepi...bapak aq marah budak tuh,,sebab 

1. dy memotong belah kiri
2. lesen tak dak
3. helmet tak pakai
4. pederaih moto laju tak tengok kiri kanan dah..

so,,nasib keta tuh tak teruk..tapi calar yang panjang,,kemek sikit kat pintu depan ngan belakang...so,,kalo masuk "klinik" buat operation,,mesty mahai laaa kena...so,,my bapak suruh budak tuh,,panggil dy punya bapak...nak mintak ganti rugi...dy blah ngan membe dy...asto mai membe membe yang len,,mai tengok keadaan moto n keta...(cehh,,macam bleh buat apa..)dah tuh,,abah kata aq tak bagi signal...tapi aq yakin yang aq bagi...abah kata,,dy tak nampak aq bagi signal..lampu tak nyala pown...so,,aq pown konfius...sebab aq rasa aq bagi..maybe,,benda tuh das balik...n bila aq cek cek balik,,signal depan tak leyh fungsi,,sebab tuh pak aq nampak tak nyala,,tapi signal belakang menyala...haaa..so,,aq rasa bukan salah aq...so malam tuh,,bapak dy mai settle suma...budak tuh pownn,,kulit dy terkoyak kat ibu jari kaki..luka sikit laa...sori yer dikk,,maybe akak pown salah sebab tak tengok belakang sebelum kona...tapi adik tuh bawak moto laju sangat..mana boleyh memotong belah kiri dik....




*********

sebagai pengajaran,,jangan abaikan signal...sebab signal tuh sangat penting...tapi kalo bagi signal belah kiri,,tapi belok kanan pown boleyh mendatangkan bahaya kepada orang laen..so,,beringat lah pada diri sendiri,,sebab tak dak sapa yang boleyh ingatkan orang laen,,selain kita ingatkan diri sendiri...owke..??tambah tambah kepada adik adik,,tak payah laa nak tunjuk hero atas jalan...bahaya....adik adik dah laa tak dak lesen..kalo jadi apa apa,,adik yang tetap salah..yer....

"renung renungkan dan selamat beramal..."

0 rAhsiA: