BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Tuesday, April 17, 2012

cerita aq : kisah abang dewan makan

ASSALAMUALAIKUM

tahap bosan aq dah mencapai 179%...aq dah tak taw nak buat apa...bukak facebook,,macam hampeh..bosan...tak dak apa...mesej ja,,ngan ehem ehem...haha..owke,,sila jangan jeles ya...frens only...and thanx a lot kepada follower yang follow blog neyh secara langsung atau pun secara tidak langsung..tima kaseh sebab me-nyaport aq..so,,spirit aq nak update blog dah mai..tapi aq tak taw nak tulis pasai apa,,jadi,,aq amik laa situation yang pernah jadi kat aq...next entry aq update pasal laen pulak...owke...

#borink punya pasal..!!!!

*****

aq start masuk asrama,,masa form 1..dapat tawaran p sekolah yang dikatakan sekolah bestari laa...tapi just sekolah biasa..bukan sekolah agama,,bukan sekolah asrama penuh,,bukan mrsm dan yang seangkatan dengannya...masa dapat result UPSR,,aq ngan bapak aq,,punya lah terkejan kejan kesana kemari,,nak mintak sekolah menengah agama..buat surat,,mintak sekolah agama nibong tebal ngan al-mahsyoor...attuuddiaaaa..demand sungguh...result 4A1B ya pown...berangan nak p sekolah hebat...actually bukan nak p sekolah hebat,,tapi aq sangat nak p sekolah agama...seronok tengok orang pakai tudung labuh..tutup aurat bagus yer..tapi rezeki tak dak kat sekolah agama,,so,,mau tak mau p ja laa sekolah tuh...

masa nak masuk ostel neyh,,kalut lah....beli itu ini...maklumlah,,first time nak hidup indipendent neyh kan...haaa...excited laa..masa hari pendaftaran tuh,,aq just cam sorang neyh ja,,pegawas ostel,,datang amik handfone dy...dy laa membe aq sampai sekarang..AYN nama dy...very humble person...senang kawan ngan dy...asto,,kami p makan petang...masa tuh mak cik mak cik jaa yang jaga dewan makan tuh...disebabkan aq neyh jenis yang peramah tak kira tempat,,kira kamcing laa jugak ngan mak cik makcik dewan makan sana..yang aq ingat,,mak cik sofia,,mummy,,maklong and ramai lagilah..

pastu masa hujung form 2 nak masuk form 3,,ada abang abang yang mai keja kat dewan makan uh...kami kalau kat ostel,,pinggan kena p letak kat troli uh...kalau abang abang dewan makan dah angkat pinggan,,kami kena p bagi pinggan kat depa sendiri melalui tingkap...masa tuh aq belemoih lagi...hahhaha..manusia tak berperasaan...masa aq tengah makan tengah hari satu hari tuh,,mummy mai kat aq..dia bisik..
"fatin,,cuti hujung minggu neyh ada nak p mana mana dak..???"
aq tanya balik,,dengan perasaan pelik dalam hati..

"tak p mana mana..awat kenapa..??"
saja tanya..ada orang nak ajak fatin keluaq..fatin mau dak..??
aq naik jem..nak jawab apa neyh...

"ish...payah laa kami nak kuaq neyh..mak ngan abah bukan bagi pown.."

mummy selalu mai tanya kat aq..sampai satu hari tuh,,aq rasa macam ada orang dok main mainkan aq..aq tanya mummy,,sapa yang dok ajak aq dating bagai neyh..betui ka.??jangan dok buat maen maen..dah laa,,aq neyh gemuk,,tak lawa pulak...ada jugak yang mau ajak aq dating..haa..pelik pelik...pastu mummy gtaw sapa dia...nama abang dewan makan tuh JAN...hahah..nama betui dia azizan ahmad...hensem..!!muka macam mamak mamak sikit..hat paling aq suka,,body dia,,ngan janggut dy...HAHA..tapi tak pernah laa aq kuaq date ngan dy masa tuh...budak budak lagi haa...

start dari tuh,,dy suka dok kacau aq..aq nak p riadah dy,,aq nak letak pinggan,,aq nak p sekolah,,aq nak p makan...mesty dy ushar kowt tingkap...kekadang aq kata dy neyh pesepa..??tak dak keja dah kaa..??kekadang,,dy dok percik ayaq mai kat aq...aq marah dy,,lagi dy suka...ciss..!!tak takut rupanya..padahai junior junior hat tak kenai aq,,depa kata aq neyh cengei,,nak teguq pown tak berani..tapi dy boleyh dok buat maen maen..kes naiya...

yang start kami boleyh dok sembang,,dok melawak bagai neyh sebab membe aq YANA,,kaple ngan adik dia AMRAN...depa dok kenen kami dua...cis...!!and aq tak taw macam mana aq boleyh sangkut p ngan dy...hahahha...kami start kawan..kalo orang len tengok,,depa kata kami kaple laa..seriusly,,aq tak boleyh lupa pasai dy..sampai laa dy dok kol kat aq,,hantaq mms gambaq dy...tapi aq tak layan..aq jenis yang tak suka sangat bergayut..tambah tambah suka dok cakap benda yang sama..Allah lemaih perot baqq hang..!!tapi yang aq taw,,dy neyh jenis yang sangat caring,,jenis yang setia,,jenis penyayang,,pemurah,,romantik...seriusly..kira HOT kaple lah masa tuh..ramai laa yang jeles ngan aq masa tuh..

yang paling aq tak boleyh lupa hampir setiap hari dy basuh aq punya kasut yang aq tinggai dekat kerusi L belakang dewan makan...bayangkan,,selipar jamban hat 5 hinggit tuh pown dy amik cuci...sampai gambaq kat selipar tuh hilang lah...aq tak taw macam mana dy kenai selipar aq pown aq tataw...masa aq pakai selipar edwin yang putih kosong tuh lagilah...pagi aq p sekolah,,kasut tuh kotoq laa sikit,,tapi habes kelas,,kasut tuh kelia...putih melepak..supa baru..sampai membe membe aq pown terkejut...aq tak taw nak halang dy macam mana..gila ka dak..??

pastu aq ingat lagi,,aq kan selalu training netball lah,,kekadang handball,,kekadang lembing..so,,balik training lewat,,nak p makan,,dah segan sebab budak laki punya time makan dah..so,,bila lapaq,,sebelum p prep malam,,p kat dy,,tanya ada nasik ka dak lagi...kalo ada,,dy kata adala...kalau tak dak pown dy kata ada..kalau ada lauk lebih,,makan lauk tuh ja,,kekadang mintak dy goreng telur mata...hahha...ingat senang..kau hado..???untungnya,,bukan aq ja,,,roomate aq,,membe membe aq,junior junior aq...asto dapat pulak,,air milo ais kaw sejug...untung dak untung dak..???hahhaha...asto kalau tengah tengah malam lapaq kaa,,gtaw dy nak makan burger,,zzuupp..!!15 minit pas tuh,,dy panggil p amik..haa...kau hado..??tak dok..!!selalu dy belanja laa...

yang paling aq tak boleyh lupa,,kalau time aq sakit laa...dy laa paling risau...dy sanggup buat apa ja...hahah..hailaa jan...masa aq training volleyball,,aq landing salah,,,asto terseliuh..masa depa papah aq balik bilik,,dy kuaq dari dewan makan tengok aq...budak budak bilik aq mai cita,,dy interview sapa ja yang kenai aq,,tanya aq kenapa...ada sehari tuh,,aq tak turun makan,,sebab mulut aq jadi ulser teruk...memang nak bukak mulut pown sakit dah...dy tanya napa tak turun makan..aq cakap mulut sakit,tak leyh nak bukak..dy kata,,mai turun makan...aq kata malaih..10 minit pastuh,,junior aq,,bawak naek,,bubur nasik...dengan pesanan.."abang jan suruh k.patin makan jugak..nanty sakit..."hahha..see,,how care him...esok tuh,,masa nak p hantaq pinggan,,dy dah ready sepinggan penuh bubur nasik dah kat aq..dengan ayam,,dengan daging,,dengan udang..pergh!!!sedapp baqq hang...terharu siot..!!
lepas pada tuh,,aq demam pulak..serius teruk..nak taw dy buat apa..???nuh,,dy p berembunayaq asam jawa kaw,,bagi kat aq pagi tuh...sebotol dy buat..soh aq minum,,bagi kebah sikit demam tuh...lagi lah terharu..HAHA...

dy tak pernah merungut lah...kekadang aq balik dari ostel nak ke rumah naek bus,,dy ajak jumpa..dy belanja makan...sebulan dua kali mesty dy bagi duit poket kat aq...kalau aq tak amik,,dy passing kowt orang laen...mau tak mau,,kena amik jugak...kalau dy p mana mana ka,,mesti dy bawak balik kat aq something...dy bagi aq sweater adidas kaler putih,,dy bagi tudung bawal kat aq,,dy beli makanan kering bagi..macam macam..kalo aq da trip kat luaq ka,,mesty sy tanya,,abah bagi bapa,,pastu mesti dy topup kat aq plak pastuh..topup handfone tak payah cakap laa,,dy yang topup,,dy yang kol..mesej tak pernah langsung..HAHA..dy layan aq macam anak raja...

tapi dy tak pernah ungkit,,even cinta dy tak terbalas..mungkin tak dak jodoh kan..apa pown,,aq sayang dy macam kawan aq yang laen...banyak yang dy tolong aq..aq respect cara dy treat owg pompuan..nak kata dy neyh jenis memaksa,,dy memaksa jugak,,mula mula,,tapi dy respect apa ja keputusan aq...sebab tuh aq still kawan ngan dy lagi sampai sekarang..apa pown doa aq tak pernah aq lupa supaya dy jumpa dengan perempuan yang lebih baik...dy selalu cakap yg dy sayang aq..tapi aq selalu cakap kat dy,,mana boleyh sayang kat awex orang..then terus nada dy akan berubah..aq selalu usik dy cam tuh..HAHA..whatever happen,,he is my sweetest moment i'll never forget...

neyh laa dia...HA...

mesti teringat kat aq neyh..sebup baju neyh aq yang pilih kat dy
*dy hantaq tadi

Tuesday, April 10, 2012

wishes : HAPPY belated BIRTHDAY my dear EX

ASSALAMUALAIKUM

******
happy belated BIRTHDAY sayang..saya tawu mungkin terlalu lambat untuk saya ucapkan selamat ulang tahun buat awak...ucapan nieyh pown awak tak dapat dengar dari mulut saya sendiri...maafkan saya sayang...saya tawu mesti awak sedih,,sebab saya tak wish kat awak masa 1hb APRIL hari tuh...bukan saya tak ingat..tapi saya tak kuat untuk ucapkan kat awak even antaq 1 mesej ucapan...saya kena terima yang antara kita dah tak dak apa...tapi awak still dalam hati saya..*nanges*

awak nak tahu,,saya tak pernah berhenti fikirkan pasal awak..saya tak tahu sama ada masih ada rasa cinta dan sayang neyh untuk awak...last call dari awak,,awak tanya saya "fatin dah tak sayang abang ker.."then saya jawab "ya!"..awak tanya lagi,,"dah tak dak kaa rasa cinta untuk abang dalam hati fatin".."ya!"..itu jawapan saya untuk soalan kedua awak...soalan terakhir awak tanya saya dalam tangisan yang bersisa "betul ka fatin nak tinggalkan abang...fatin tak nak hidup dengan abang ka..?"awak perasan tak yang saya diam lama...kemudian muncul jawapan yang awak tak pernah harapkan.."ya!" itu jawapan terakhir saya untuk awak...

awak nak tahu,,seusai awak letak telefon,,air mata saya tak berhenti mengalir...saya tak tawu samaada saya menyesal dengan keputusan neyh atau apa...yang pasti saya terpaksa demi menjaga hati kedua orang tua saya..juga hati saya turut derita awak...ya,,saya kenal awak hampir 6 tahun..tapi mak dan abah sudah bersama saya selama 20 tahun awak..perlu kaa saya korbankan mereka untuk terima awak dalam hidup saya..saya tak mampu untuk sakiti hati mereka,,lantas saya memilih awak dan juga perasaan saya sendiri sebagai korban..mungkin itu yang terbaik...saya yakin,,apa yang terjadi semua kehendak dari Allah..

awak nak tahu lagi,,bila saya tengok pasangan yang makan dekat McD,,fikiran saya terus mencari awak...saat saya tengok pasangan di pizza hut,,sekali lagi,,otak saya mencerna wajah awak sayang...setiap kali saya balik ke penang,,saya bancuh air kat kedai abah,,datang lagi wajah awak bersama kenangan yang pernoh tercoret antara kita di situ..saya dah cakap,,mulut bisa menipu..tapi saya tak dapat tipu hati saya,,yang saya masih menyimpan awak di satu sudut di hati saya...

saya nak awak tawu,,apa yang saya buat nie bukanlah untuk menyakiti awak...demi Allah..mungkin pada mata awak saya nampak kejam...tapi saya bukan orang yang sebegitu...awak nak tawu,,saya tak pernah lupakan awak di setiap hujung doa saya..semoga awak sentiasa mendapat sebuah kebahgiaan meskipun bukan dengan saya..saya tak mampu beri kebahgiaan untuk awak...lepas awak saya tak tawu siapa yang mampu bukak pintu hati saya lagi...awak terima kasih sebab sudi tunggu saya cari saya selama 5 tahun yang sudah..tapi saya dah hancurkan impian awak untuk bersama saya..maafkan saya..saya tiada pilihan..awak masih di hati saya...

saya sangat berharap yang awak akan baca blog dan entry saya neyh..tapi mungkin kah..??sebelum saya jumpa awak balik saya ada tulis satu entry untuk awak..saya tak tawu sama ada awak dah baca atau tak...mungkin ada hikmah kenapa Allah temukan kita,,kemudian pisahkan kita dalam satu jangka masa yang panjang,,kemudian di temukan semula dalam jangka masa yang pendek,,kemudian dipisahkan lagi selepas tu..saya harap ada keindahan buat kita lepas apa yang terjadi...doakan yang terbaik untuk saya...once again

HAPPY BELATED BIRTHDAY my dear EX....

SHAIFUL NIZAM JAAFAR



CINTA vs SUKA

ASSALAMUALAIKUM

ramai yang still keliru dengan perasaan sendiri yer dak...bila berkawan ngan someone neyh,,sendiri jadi konfius...aq neyh suka ka cinta kat dy neyh...actually cinta dan suka adalah dua benda yang berbeza..so jangan keliru...aq penah baca artikel neyh masa aq sekolah rendah dulu...dari buku "WARDAH"...tapi buku tuh aq tak pernah nampak dah owg juai kat kedai...buku tuh pown aq amik dari kak aq..so apa yang bezanya antara CINTA dan SUKA neyh..????

******

di depan orang yang kita CINTA,,hati kita sentiasa berdegup kencang..
tapi
di depan orang yang kita SUKA,,hati kita cuma berbunga riang


di depan orang yang kita CINTA,,musim tuh sentiasa berbunga bunga
tapi 
di depan orang yang kita SUKA,,musim tuh cuma berangin saja


bila kita renung ke dalam mata orang yang kita CINTA,,kita mula menjadi kaku
tapi
bila kita renung ke dalam mata orang yang kita SUKA,,kita akan mula tersenyum


di depan orang yang kita CINTA,,kita menjadi malu sendiri
tapi
di depan orang yang kita SUKA,,kita bebas lakukan apa saja


di depan orang yang kita CINTA,,lidah kelu untuk berkata kata
tapi
di depan orang yang kita SUKA,,lidah lancar menutur kata


bila orang yang kita CINTA menangis,,kita juga akan turut menangis
tapi
bila orang yang kita SUKA menangis,,kita akan sedaya upaya buat dy gembira


******

perasaan cinta datang dari mata lalu turun ke hati...perasaan suka datang dari telinga...so,,kalau kita cuba berhenti dari terus menyukai orang yang kita suka,,ibarat kita membuang sebelah telinga kita...tapi jika kita cuba untuk menutup mata,,cinta tadi akan berbuah menjadi air mata..setiap orang akan mengalami ini dalam kehidupan...jangan terkeliru dengan perasaan sendiri...


#untitled

ASSALAMUALAIKUM

actually dah lama aq tinggai blog neyh tak ber up date...bukan tak dak bahan nak tulis..ada..cuma masa tak dak untuk aq luang masa up date entry baru...neyh pown aq baru balik training....hari ni punya training buat aq mcm nak pitam..dengan sehari suntuk aq tak makan..makan semalam jaa sebelum balik mai arau..dalam kol 4.00 petang mcm tuh...tobat..aq serik.lepas neyh kena makan,,training pown makin tough...game pown dah dekat...so,,more fokus...

*****

setiap hari yang kita lalui neyh tak pernah lari dengan sebuah perhubungan...tak kiralah perhubungan jenis yang macam mana pown...yer dak...relationship membe membe ka,,parents ka,,adik beradik ka,,kaple ka n what so everlah...n surely,,dalam perhubungan neyh tak setiap hari berjalan dengan lancar...tak dak benda yang sempurna dalam hidup kita neyh...sebab ALLAH nak kita belajar baiki kesilapan dari setiap ketidak sempurnaan tuh...

bila bercakap pasal relationship antara laki ngan perempuan especially yang tak berkahwin laa,,mesti ada pro dan kontra...ada yang setuju,,ada yang tak....macam tuh laa lumrah hidup yang kita sendiri kena lalui...kekadang datang sifat cemburu tengok kawan kawan yang tengah hangat bercinta...tengok masing masing seronok ngan pasangan masing masing..datang perasaan nak di sayangi,,menyayangi,,di cintai,, mencintai...itu jugak lumrah...tak semua perjalanan cinta mereka berakhir dengan ijab kalbu..tak semua perjalanan kisah cinta mereka berakhir dengan sebuah kebahagiaan atau kegembiraan...semua tuh sudah tertulis untuk kita...

yang still single,,tertanya tanya pada diri sendiri..

"kenapa aq sering kecundang dalam percintaan.."

"tidak layak kaa aq neyh untuk di cintai..."

"teruk sangat kaa aq neyh sampai sorang pown tak pernah kekal ngan aq...paling lama pown 3 atau 4 tahun..."

sedar tak kita,,kalau tanpa keizinan dari Allah semua neyh takkan terjadi...pernah tak kita berfikir tentang hikmah disebalik apa yang dah di tentukan tuh...adakah kita jadikan itu sebagai ikhtibar untuk jadikan kekecewaan tuh sebagai batu loncatan untuk kita dapatkan sebuah kehidupan yang lebih baik...yang kita sering buat,,menyalahkan takdir,,meyimpan dendam dan amarah,,berniat nak membalas,,berputus asa untuk terus meminta kat Allah,,bila itu yang terjadi...

bagi aq,,bila aq dah amik satu keputusan untuk memutuskan sebuah relationship tuh,,aq punya satu reasons yang cukup relevan yang aq rasa patut untuk aq tidak teruskan hubungan tuh...aq tak lah kejam nak terus buat orang kecewa lepas dy dah berkorban untuk aq,,dah tolong aq n bagai lagi....aq masih punya akal yang waras untuk lakukan semua tuh...tapi sekali lagi..aq punya alasan aq sendiri kenapa aq perlu lepaskan kau pergi..atau aq terpaksa untuk menyakiti hati kau...pohon pengertian...


mungkin aq nampak seperti perempuan yang gilakan harta,,mungkin,,aq nampak seperti perempuan yang terlalu mengejar kesempurnaan..mungkin aq seperti perempuan yang tak berhati perut...terserah..aq tak mampu halang orang untuk menilai aq..tapi apalah sangat penilaian orang terhadap aq...cukuplah aq tahu apa yang aq lakukan...aq rasa tak salah untuk aq cari sorang laki yang bekerja dengan jawatan dan pekerjaan yang hebat..tapi siapa aq nak dapatkan itu..aq masih sedar diri...aq rasa tak salah untuk aq jadikan lelaki kaya sebagai suami...tapi aq masih lagi sedar siapa aq...
aq bukan dilahirkan dari sebuah family yang kaya,,atau yang hidup senang lenang..jadi aq rasa tak salah untuk aq berimpian dapatkan lelaki kaya...supaya sakit aq sekrang terubat di msa tua aq nanty..bukan aq memilih untuk dapatkan lelaki yang berpendidikan tinggi...sekurang kurangnya dia dapat membimbing aq sebagai seorang isteri dan mampu membentuk anak anak kami satu hari nanty..mampu menjadi ayah,,mungkin tidak terlalu sempurna,,tapi hampir sempurna...dengan agama,,dengan sedikit pengetahuan..mungkin...
tapi andai jodoh aq dengan lelaki yang tidaklah berjawatan tinggi,,tidak bergaji tinggi,,tidak berpendidikan tinggi,,cukuplah dengan ketinggian peribadinya,,tinggi imannya...aq tahu Allah telah merencakan sebuah cerita yang hebat untuk aq jalani...siapa aq untuk memilih...sekali lagi persoalan tuh timbul dalam benak hati kecil aq...aq bukan memilih..aq cuma mahukan yang terbaik untuk aq di dunia mahupun di akhirat..ingatlah,,apa yang jadi takkan berlaku tanpa izin dari Tuhan..kita hanya merancang..Allah juga merancang..tapi perancangan Allah itu adalah yang terbaik....jangan pernah salahkan pasangan atas perpisahan yang berlaku..mungkin Allah telah sediakan lelaki dan perempuan yang lebih baik untuk kita dari yang  sebelum nie...




*******

aq cuma manusia biasa yang tak pernah lari dari kesilapan..aq belajar untuk terus bangkit dari kesilapan lalu...bukan aq bangkit untuk mengulangi setiap kesilapan yang dah terjadi...aq pohon kau mengerti...