BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Sunday, May 27, 2012

kisah cik SURAT CINTA..

ASSALAMUALAIKUM
 malam yang dah menginjak ke pagi..(~_^)(V)


*********

SURAT...
banyak function surat neyh....surat neyh macam medium untuk kita berhubung dengan owang yang jauh laaa...tapi neyh zaman dulu dulu punya cara...zaman aq dok beringus lagi...hehe..=D al-maklum laaa,,sekarang neyh,,zaman dah berubah,,dunia dah maju...mana nak pakai surat surat bagai neyh...sumanya kat hujung jari jaa...sekali klik...tup...dah sampai apa yang kita nak bagitaw....tapi aq suka dengan zaman kegemilangan surat surat neyh...aesshhh,,,jangan tipoo aq yang kau tak pernah nak jiwang jiwang atas kertas eehh...aq tumbok kau laju laju kang...!!!choii...~~~HAHA..aq suka tulis surat...first sebab aq boleyh,,buat tulisan yang macam macam jenis...kecik besaq gemok kuruih panjang lonjong....segala bagai...pastuh boleyh guna pen yang warna warni plak....wwuuu...siokk ooo...aq tamau cerita lagi sal aq...


aq nak start ngan adik aq punya kisah dulu....HAHA...start dari tadika dah pandai maen surat budak neyh sowang...tulisan dah laaa shomei shomei...bulat bulat....HAHA..aq baca aq gelak...sangat laa lawak...biasa laa ayat budak budak an...tapi kekadang ayat depa lagi meletop dari kita kita neyh...sangat lawak owke...tapi aq dah lupa apa yang dy tulis...pernah dua tiga kali ada surat tak bersetem sampai kat umah...di selitkan kat pintu utama umah aq...ingat owang hantaq kat kenduri...tapi pelik tulisan supa orang baru belajaq menulis...bukak bukak surat dari anak jiran umah aq..mai report kata adik aq neyh nakai,,suka kacau dia...HAHA...budak budak....yang tak boleyh belah dia yang hantaq kat awex dia..nama sharifah...dia tulis apa tah...tak ingat..sebab dah lama...


then sampai laa kat aq..macam aq kata aq suka benda yang hand made...contoh kad kaa,,surat kaa apa apa ja lah...bagi aq suma tuh unik...HAHA..anyway,,balik kepada surat..truly,,aq suka maen surat surat neyh...aq tak taw napa..bagi aq melalui penulisan neyh aq boleyh luahkan apa jaa yang aq suka,,yang aq nak,,apa yang terpendam dalam hati..kalo surat surat jiwang bapak memang aq tak pernah buat lagi...aq selalu maen surat ngan ayah aq..ngan adik beradik aq...kalo kata aq tak da something yang aq nak luah,,aq hantaq surat laa..


aq rasa puas...aq rasa depa akan habeskan apa yang aq tulis...sebab fitrah laa kan,,kita neyh ada perasaan nak tawu yang membuak buak...attuddiiaaa ayat...HAHAH..so,,bila depa baca depa paham laa perasaan aq sekurang kurangnya even sikit....kan kan...and dari surat tuh adalah sebagai bahan bukti yang sangat kukuh...bukti sama ada kita pernah berjanji and what so ever...aq sukalah...ngan ayah aq,,banyak kali jugak aq hantaq surat kat dia...biasalah,,dalam rumah bukan laki bini jaa yang ada masalah...anak ngan mak pak pown ada masalah woo...aq tak taw sama ada ayah aq still simpan surat tuh kaa dak...HAHA..biaqlah..kalo aq baca balik pown mesti aq malu gilo's!!!tamau tamau...!!!ergh...HAHAH..


apa pown,,aq rasa tulis tulis surat neyh sangatlah cool even orang cakap benda neyh dah lapuk...mungkin orang akan cakap yang aq neyh ketinggalan zaman..tapi apa aq kisah...mulut orang memang tak bulih nak tutup...


Saturday, May 26, 2012

walau siapa pown MEREKA

ASSALAMUALAIKUM

bukan senang nak meng up date blog,,kalo tak dak pengisian dan bahan untuk di ceritakan...sebab tuh entry aq sering tergendala dek kerana idea yg datang tadinya hilang secara tetiba kerana gangguan dari perkara yang terlalu kecil..nak berblog neyh bukan mudah..*bagi aq laa...mana tak nya,,nak tulis kena fokus...kalau menulis sambil bukak tb,,tetiba tertengok budak comel ngan beruang panda yang kiut berlakon..off line terus ngadap tb..lastly entry yang dah separuh jalan terus terbiar sepi..

*******
kembali kepada tujuan asal...lumrah dalam kehidupan bila ada yang baik mesti ada yang tak baiknya..yer dakk..sudah fitrah dijadikan setiap benda atas dunia,,atas bumi neyh berpasangan..seperti yang kita sedia maklum,,sekarang neyh,,keruntuhan institusi rumah tangga semakin menjadi jadi...at last anak anak yang menjadi mangsa tohmahan orang luar yang langsung tak tahu apa pown..biasalah,,mulut manusia mana yang tak pernah bercakap tentang keburukan orang lain...kan...??itulah hakikat dunia sekarang...

macam yang mak aq selalu cakap,,

"biasalah,,bila mak baik,,ayah tak berapa nak baik...bila,,ayah baik,,mak pulak buat masalah..bila mak ayah baik,,anak anak bermasalah,,bila anak anak tak bermasalah,,orang tua pulak buat hal....tak dak kehidupan atas dunia neyh yang sempurna..."

tapi entry aq kali neyh bukan aq nak cakap pasal anak anak yang bermasalah...tapi mak bapak yang bermasalah....bila mak ngan ayah...*berenti menaip*mak aq tepon!!macam taw taw ja,,aq dok ingat kat dia...hahha..owke!!sambung balik....bila mak ayah problem,,automatik akan effect kat anak anak..benda neyh realiti dari dulu sampai sekarang....

kalau masalah yang datang dari bapak selalunya,,bapak penagih dadah,,mat ganja,,kaki judi,,kaki pempuan,,kaki botol,,and bermacam jenis kaki lagi lah...kekadang lepaskan rasa marah kat anak anak...kat bini depan anak anak...bila dah kesempitan sanggup gadai nyawa anak bini untuk kesenangan sendiri...yer dak...


bila masalah datang plak dari side belah mak,,anak anak terabai..tak terurus...p sekolah baju tak bergosok...waktu makan tungging terbalik,,kesihatan anak anak,,kebersihan anak anak tak dak sapa yang peduli..at last hubungan antara mak ngan anak jadi carca marba...semua neyh memberi satu kesan yang tidak sihat kat anak anak..


bila anak anak yang membesar dari keluarga yang macam neyh,,firstly depa akan lost respect kat mak bapak depa sendiri...macam mana nak respect sedang depa tak pernah di tunjuk di ajar dengan didikan yang betul...alih alih cikgu kat sekolah yang di persalahkan...pembelajaran PERTAMA  bermula dari rumah...bila dah jadi macam neyh,,konfirm anak anak yang dah reti pikiaq akan simpan dendam...tanam azam,,yang depa akan berjaya satu hari nanty n tunjuk kat mak bapak even depa macam tuh,,dia still boleyh pegang segulung ijazah...tapi bila dah dapat kerja baguih sikit,,mak bapak di hantar kat umah orang tua...pergh..!!sadis..!!!


walau macam mana,,walau siapa popwn mereka satu masa dulu,,kita kena ingat yang kita datang dari benih ayah dan di kandung dari perut mak...besar sebenarnya jasa depa neyh...jangan laa pernah simpan satu rasa untuk membalas dendam...sebab dendam bisa menghancurkan segalanya...kita kena hormat depa walau macam mana sekalipun..tambah tambah anak lelaki...kita kena  fikir yang tanggungjawab untuk menjaga ibu dan ayah adalah tanggungjawab kita meski kita sudah berumah tangga...ibu adalah yang pertama..isteri yang kedua...kalau perempuan suami adalah yang pertama,,ibu yang kedua...jangan kita jadi lupa daratan...sedar asal usul kita insyaAllah kita takkan pernah mengabaikan orang tua kita...besar ganjaran yang Allah bagi untuk anak anak yang sentiasa berbakti kepada orang tuanya..


NAUZUBILLAH..

sentiasalah mendoakan kesejahteraan mereka

Friday, May 25, 2012

macam mana nak tawu???

ASSALAMUALAIKUM'

and a very good morning to bla bla bla..~~~~~!!!(intro)
wuiyoo...dah lama aq tak update blog..actually tak sempat nak update,,sibuk ngan training,,sibuk ngan game,,sibuk ngan keja pulak sekarang neyh,,so,,masa untuk mengadap laptop lelama sudah tidak ada lagi..dikesempatan yang tersisa neyh,,aq nak update,,just a simple entry sebagai sisipan kepada yang setia mem-follow aq tanpa jemu....*aicehh..bajet nyer ayat...!!hahahha..by the way,,yg aq terlintas nak update neyh pown selepas ada sorang hamba Allah neyh tanya aq,,dah lama tak update blog...n tadi dia ada tanya satu soalan kat aq...n aq pown agak teruja untuk mengupas *attudiaaa ayat* soalan dia tadi neyh...soalan berbunyi

"macam mana kita nak taw yang perempuan neyh suka kat kita..??"
(entry neyh especially untuk kaum adam n sewaktu dengannyalah)

***********

actually..banyak tafsiran dalam perkataan SUKA neyh...suka neyh banyak...suka sebagai kawan,,suka sebagai kekasih,,suka sebagai teman,,suka sebagai sahabat and bermacam jenis lagi suka...so,,jangan salah tafsir n cepat cepat nak buat kesimpulan...kita kena tawu,,kita suka dia macam mana,,and dia suka kita macam mana...jangan dia suka kita sebagai kawan,,tetiba kita suka dia sebagai kekasih....mau haru biru...masing masing tak cakap dah lepas tuh...malu punya pasai..yer dak..??owke owke,,aq tak mau cakap pasal suka sekarang neyh...aq ada laa sikit tips untuk kaum kaum ada yang nak tengok sama ada perempuan neyh suka kita ka dak...



1. SELESA
maksud selesa kat sini,,dia tak kekok dengan kita...dia selesa bila ada ngan kita...dia tak rimas dengan perlakuan kita...macam kita laa,,selesa bila kita sembang ngan dia,,selesa macam mana..??bila kita bercakap kita dapat balik feedback yang positif dari dia..bukan kita cakap ngan tunggul...kita cakap sepatah dia cakap setengah patah..kita cakap setengah patah,,dy cakap tak berpatah..last last patah hati...HAHHAHA...so,,hati hati kawan....

2. SELALU ADA
selalu ada neyh,,macam neyh laa...aq bagi senang hampa laa nak paham yer...maksudnya,,dia nak hempa neyh selalu ada ngan depa...macam depa nak p makan malam ka,,depa ajak hempa jaa kuaq...pastu nak p beli barang depa ajak hempa,,dia nak p picnic hempa jugak yang dia ajak,,paling tidak pown,,dia nak kerap kerap mesej ngan hempa...haa,,lebih kurang macam tuh laa...maksudnya,,depa dah tak berapa bulih nak berenggang ngan hempa...asal berenggang jaa rindu..tuh tandanya dia suka kat hempa laa...

3. TELEFON DAN MESEJ
yang neyh rasanya tak perlu nak explain panjang panjang noh....sendiri boleyh paham kowt...bila kita atau dia dah sukakan kita,and kita sukakan dia,,op cos,,kalo boleyh 24 hours kita nak taw perkembangan dia...even sembang kosong..sembang sampai tak dak benda nak di sembangkan...tuh tandanya dia dah suka  kita,,atau kita suka dia...haaa...dari sini pown kita dah boleyh taw hati orang..kita dah boleh baca sikit sikit...

4. CERITA
yang neyh macam mana aq nak habaq p haa..??ermmm...owke laa...cerita neyh,,bila dia dah sukakan kita,,dia jadi senang nak bercerita...ceritalah pasai apa pown...cerita pasai family dia ka,,pasai merka dia,,mantan merka dia ka,,pasai kawan kawan dia kaa pasai dia punya pasailah...hahahhaha..dia tak kisah untuk berkongsi ngan kita...tuh maknanya dia dah mula sukakan kita...dia nak berkongsi apa yang dia ada ngan kita..yer dak...takkan laa kita nak bercerita kat orang yang kita tak suka..betui dak...???tak logik laa kan...ada otak,,sendiri boleh pikiaq..hahhahaha...attuuudddiiiaaaa..!!!

5. AMBIL BERAT
haa,,neyh kes berat..berat tak berat sangatlah kan...tapi agak berat lah...ambil berat neyh mungkin dia dah memikirkan hubungan yang lebih serius ngan kita...tapi kita pown jangan cepat buat conclusion...mungkin dia cuma risaukan kita sebagai kawan tak lebih...perempuan neyh kekadang prihatin dia lebih sikit...so,,kena pahamlah..bila dia dah mula ambil berat pasal kita,,maknanya,,dia dah mula sukakan kita dan berkemungkinan besar rasa sayang tuh dah mula hadir dalam hati dia...ambil berat ngan busy body adalah dua benda yang berbeza...so,,jangan sampai tersalah menilai pulak...


********

aq rasa tuh jaa yang mampu aq kongsi....apa yang aq tulis neyh berdasarkan pengalaman dan pemerhatian aq sepanjang aq bernyawa atas bumi tuhan neyh..suma neyh dari side aq..tapi macam aq cakap tadi...HATI HATI..suka neyh ada banyak tafsiran..jangan sampai kita tersalah membuat andaian..sebab benda tuh akan makan diri kita balik...tapi kalo kita betul sukakan dia,,sanggup terima baik buruk dia,,habaq ja apa yang tersirat dalam hati kita kat dia...manusia neyh biasalah,,kalau tak di beritahu dia takkan tahu...tapi,,apa jaa jawapan yang kita terima dari dia,,kita kena ikhlaskan..

mungkin kita di tolak,,mungkin kita di terima...so,,jangan give up,,jangan menyerah...yang penting kita dah cuba...mungkin Allah sedang sediakan kita yang lebih baik,,sebab tuh kita di tolak..mana kita taw kan...apa pown redhakan hati,,supaya kita tak terhasut dengan bisikan syaitan...jadi insan yang kuat dan tabah...
cinta tu datang tanpa di paksa..!!!