BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Saturday, May 26, 2012

walau siapa pown MEREKA

ASSALAMUALAIKUM

bukan senang nak meng up date blog,,kalo tak dak pengisian dan bahan untuk di ceritakan...sebab tuh entry aq sering tergendala dek kerana idea yg datang tadinya hilang secara tetiba kerana gangguan dari perkara yang terlalu kecil..nak berblog neyh bukan mudah..*bagi aq laa...mana tak nya,,nak tulis kena fokus...kalau menulis sambil bukak tb,,tetiba tertengok budak comel ngan beruang panda yang kiut berlakon..off line terus ngadap tb..lastly entry yang dah separuh jalan terus terbiar sepi..

*******
kembali kepada tujuan asal...lumrah dalam kehidupan bila ada yang baik mesti ada yang tak baiknya..yer dakk..sudah fitrah dijadikan setiap benda atas dunia,,atas bumi neyh berpasangan..seperti yang kita sedia maklum,,sekarang neyh,,keruntuhan institusi rumah tangga semakin menjadi jadi...at last anak anak yang menjadi mangsa tohmahan orang luar yang langsung tak tahu apa pown..biasalah,,mulut manusia mana yang tak pernah bercakap tentang keburukan orang lain...kan...??itulah hakikat dunia sekarang...

macam yang mak aq selalu cakap,,

"biasalah,,bila mak baik,,ayah tak berapa nak baik...bila,,ayah baik,,mak pulak buat masalah..bila mak ayah baik,,anak anak bermasalah,,bila anak anak tak bermasalah,,orang tua pulak buat hal....tak dak kehidupan atas dunia neyh yang sempurna..."

tapi entry aq kali neyh bukan aq nak cakap pasal anak anak yang bermasalah...tapi mak bapak yang bermasalah....bila mak ngan ayah...*berenti menaip*mak aq tepon!!macam taw taw ja,,aq dok ingat kat dia...hahha..owke!!sambung balik....bila mak ayah problem,,automatik akan effect kat anak anak..benda neyh realiti dari dulu sampai sekarang....

kalau masalah yang datang dari bapak selalunya,,bapak penagih dadah,,mat ganja,,kaki judi,,kaki pempuan,,kaki botol,,and bermacam jenis kaki lagi lah...kekadang lepaskan rasa marah kat anak anak...kat bini depan anak anak...bila dah kesempitan sanggup gadai nyawa anak bini untuk kesenangan sendiri...yer dak...


bila masalah datang plak dari side belah mak,,anak anak terabai..tak terurus...p sekolah baju tak bergosok...waktu makan tungging terbalik,,kesihatan anak anak,,kebersihan anak anak tak dak sapa yang peduli..at last hubungan antara mak ngan anak jadi carca marba...semua neyh memberi satu kesan yang tidak sihat kat anak anak..


bila anak anak yang membesar dari keluarga yang macam neyh,,firstly depa akan lost respect kat mak bapak depa sendiri...macam mana nak respect sedang depa tak pernah di tunjuk di ajar dengan didikan yang betul...alih alih cikgu kat sekolah yang di persalahkan...pembelajaran PERTAMA  bermula dari rumah...bila dah jadi macam neyh,,konfirm anak anak yang dah reti pikiaq akan simpan dendam...tanam azam,,yang depa akan berjaya satu hari nanty n tunjuk kat mak bapak even depa macam tuh,,dia still boleyh pegang segulung ijazah...tapi bila dah dapat kerja baguih sikit,,mak bapak di hantar kat umah orang tua...pergh..!!sadis..!!!


walau macam mana,,walau siapa popwn mereka satu masa dulu,,kita kena ingat yang kita datang dari benih ayah dan di kandung dari perut mak...besar sebenarnya jasa depa neyh...jangan laa pernah simpan satu rasa untuk membalas dendam...sebab dendam bisa menghancurkan segalanya...kita kena hormat depa walau macam mana sekalipun..tambah tambah anak lelaki...kita kena  fikir yang tanggungjawab untuk menjaga ibu dan ayah adalah tanggungjawab kita meski kita sudah berumah tangga...ibu adalah yang pertama..isteri yang kedua...kalau perempuan suami adalah yang pertama,,ibu yang kedua...jangan kita jadi lupa daratan...sedar asal usul kita insyaAllah kita takkan pernah mengabaikan orang tua kita...besar ganjaran yang Allah bagi untuk anak anak yang sentiasa berbakti kepada orang tuanya..


NAUZUBILLAH..

sentiasalah mendoakan kesejahteraan mereka

0 rAhsiA: