BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Tuesday, July 31, 2012

#untitled-1

ASSALAMUALAIKUM

tadi gua g training silat...alhamdulillah agak ramai jugak yang mai..tapi mostly lelaki..yang perempuan aku tataw..jangan sampai satu tahap nanti perempuan neyh just jadi mangsa lelaki lelaki buas,,tanpa kita cuba untuk pertahan diri..ahh what ever lah..kalo hempa nak selamat,,kuaq laa p belajaq ilmu pertahan diri..kalau dak,,rugi naiyaa...*kata orang utara*

*******

dok tak duduk hari neyh dah 31 JULAI 2012 pown...n semalam 30hb JULAI birthday brados kandung aku...aq wish kat dia tapi no respons..!!bapak terkilan aku...takpa la,,apa pown,,aku still ingat kat dia...al-maklumlaaa aku neyh kan seorang adik yang sangat prihatin dan sweet gitu...*ehemmm!!!*

owke owke,,back to main!!actually aku tak taw nak boh tajuk entry apa sebenaqnya..so,,aku boh ja laa untitled..bulih kowt noh..??hentam pie laa...apa ada hal...yer dak..??aku nak start cerita lagu mana pown aku tak taw...

macam ne la,,lebih kurang dalam 10 hari yang lepas adala sorang "hambaAllah" neyh tanya kat aku,,sama ada aku still mau kat dia atau tak...mula mula aku tak syak sangat..tapi di sebabkan dia ada sebut pasal dia ada masa lagi sepuluh hari,,dan dia sangat memerlukan jawapan yang ikhlas daripada aku yang buat aku jadi pelik..pelik..??ha'ahh pelik...so,,aku tanya laa awat dengan 10 hari lagi..??mula mula tuh dia tak mau habaq..tapi oleh kerana dia dah sebati dengan perangai aku yang teettttttt *dirahsiakan* dia pown bagitaw..

dia cakap kat aku,,mak dia bagi 10 hari jaa lagi untuk tanya aku sama ada aku still mau kat dia atau dak...sebab ada pak menakan dia neyh nak ejast dia ngan anak menakan dia hat sebelah lagi nuh...haa lebih korang lagu tuh la..mak dia pulak taw,,yang dia neyh masih sayang kat aku sampai ke hari nie...esok aku tak sure laa...kan orang cakap,,cinta itu datang tanpa dipaksa,,and hati manusia juga cepat berubah..

bila aku dengaq macam tuh,,aku terus bagi jawapan yang negatif bagi dia iaitu "TIDAK.."maksudnya,,aku tidak akan terima dia lagi..sebab apa,,aku pikiaq maybe mak dia rasa si perempuan tuh terbaik untuk anak dia...sebab tuh dia suruh buat pilihan..atau pun mungkin aku neyh tak dak satu KEPASTIAN orang kata atau pun 1 kata putus...haa lebih kurang macam tuh laa...so,,mak dia bagi choice kat dia,,suruh tanya kat aku..kalau aku tamau,,perempuan tuh laa pilihan yang terbaek untuk si anak neyh....

aku pikiaq macam neyh laa,,kalau aku ikat dia pown,,then tetiba jodoh aku tak dak ngan dia,,mungkin dia jumpa perempuan laen then berkenan,,takpun aku jumpa lelaki laen aku berkenan,,tak kaa tanpa kita sedaq,,kita dah lukai sekeping hati..??aku dah tak mau melukakan hati sesapa lagi dah..so better aku buat dengan cara tuh...aku lepaskan..kalau dia rasa perempuan tuh terbaik untuk dia,,go on,,siapa yang tak mau tengok membe membe bahagia...

lagipun aku tengok depa macam sesuai ja...aku pown dah tak gaduh risau...dia pown tak kalut dah,,dah ada orang boleyh teman kuaq,,ada teman mesej,,ada orang nak rindu and sayang...alhamdulillah laa kan...nak kata aku tak rasa pa pa tuh mustahil sangat lah kan...mana tak nya,,dekat dua tahun dia laa yang setia layan kerenah aku..tak pernah merungut dengan perangai loqlaq aku,,yang sanggup nak ulang alik dari penang --> perlis --> penang...kekadang 2 3 pagi balik sensorang..aku kalau mengantuk memang dah tak teman dia mesej dah..drive laa sensorang balik..kekadang tuh,,baru balik kerja,,terus amik aku hantaq pie perlis,,pastu balik pulak...kekadang amik kat perlis sebab aku tak mau balik naek bus...

laki mana yang sanggup buat macam tuh..??kalau aku bad mood telinga dia laa yang dok tahan maki hamun aku,,rengusan aku,,dengan tarik mukanya,,dengan buat perangai tak mau cakapnya...sapa yang sanggup..??silap hari bulan aku yang kena haria balik...tapi tuh laa kan,,aku rasa dia berhak dapat yang lebih baik..seriusly sekarang aku cuma berSERAH kat TUHAN tentang jodoh aku..kalau ada,,aku menikah,,kalau tak dak,,aku bela laa mak pak aku and adik adik aku sampai aku tak upaya dah la...kan..??mungkin jodoh aku tuh dah tunggu kat syurga...macam laa baik sangat nak masuk syurga..tak ramai yang boleyh tahan perangai macam aku neyh...dia untuk orang orang yang keSABARan memang level atas sekali laa...

kelmarin dia kol aku...sembang ngan aku,,dok buat rancak laa konon kami dua...then,,,aku dok usik usik dia...haa,,2hb OGOS neyh,,family si perempuan jemput depa satu family p berbuka kat sana...nak kenai kenai...kira macam merisik laa...kalau dah SETUJU,,hujung tahun neyh depa bertunang,,bulan 5 tahun depan menikah..macam tuh laa perancangan yang aku baca dalam blog dia...dia sendiri cakap kat aku,,dia akan cuba sayang perempuan tuh macam mana dia sayang aku,,dia kan cuba untuk terima dia si perempuan tuh seadanya...baguslah..maknanya,,memang dah sedia and bersetujulah..=D betui jugak buat apa menunggu buah yang tak gugur..then dalam melawak melawak dia ada cakap insyAllah tahun depan dapat anak laa..nanty dia kawin dia nak aku tulis entry pasai depa...wargghh...aku tak taw apa perasaan aku saat tuh..yaa aku doakan kebahagiaan dia,,tapi mungkin hati aku sedikit laa terguris..

tapi untuk apa lagi kan aku nak rasa macam tuh..aku dah tak layak..aku tak mau nanti dia cakap aku neyh macam nak main tarik tali...once aku dah bagi jawapan,,tuh laa jawapan aku..aku takkan beralih melainkan peralihan aku itu,,dengan kehendak ALLAH..siapa kita untuk mengatur semua neyh...aku tak mau letak harapan n bagi harapan kat sesapa..kalau betul jodoh aku ngan dia,,tak kisah laa sesapa,,datanglah jumpa parents aku dengan cara yang betul...sebab aku adalah HAK MAK AYAH aku..tuh pown kalau boleyh terima aku seadanya...and masa tuh sesuai..kalo mintak sekarang,,aku rasa parang lekat kat tengkuk la..

aku taw masa dia pown dah tak lama,,insyAllah selepas segala perit yang dia lalui,,aku yakin bahagia itu sedang menanti..pesanan aku untuk dia,,jangan pernah berpatah balik,,terus pandang ke depan..ikut kata hati sebab kata hati itu SUCI...yakin dengan apa yang kita rasa...jangan pernah sesali dengan apa yang pernah jadi...janji ALLAH itu pasti..buat preparation jangan sampai malu sendiri nanti...apa pown 
U ARE THE BEST THAT I EVER HAD..!!!
mungkin jodoh tuh tak dak..



Monday, July 30, 2012

kasihnya IBU..

ASSALAMUALAIKUM

hari neyh aku still berbuka dengan murtabak sekeping ngan ayaq jus...*teediaaa bukan maen lagi jus*..haha..aku pilih honeydew sebagai pembasah tekak aku di kala aku tengah kehausan...*cewahhh ayat huu*actually semalam aku pie berbukak dengan budak budak silat ngan KAISYA,ANGAH,MATKIM,ACAI,MOMAD,NABILA,LINDA,ADDA,TEH ngan WAN..and aku ngan kaisya laa dua orang "bunga" yang merempit ke KUALA PERLIS..gila bestt...!!!!err...ehhh semalam dah cita ek dalam entry aku..takpa..apa ada hal...saja nak bagi panjang intro..

********

sebelum berbuka tadi,,tetiba aku teringat dekat insan yang satu satunya dok kat rumah sengsorang di saat nie..haaa...sapa dia..??for sure laa "MY HEROIN" -SUPER IBUNDAku!!mak aku lah..!!apa lah...ingat hapa..??aku bela catwoman kat rumah..??apa dia..??mana pie pak aku..??haaa,,sapa yang pernah baca entry aku sebelum neyh dia tawu ke mana menghilangnya LIE SARJAN neyh selama 40 hari...dia pie sarawak daa..ikot tabligh...daripada dia tak buat apa kat rumah,,dok tak ketahuan,,biaq pie laa dia p sana..sekurang kurangnya,,dia boleh mengaji,,tuntut ilmu dengan ustaz ustaz yang lebih arif dengan ilmu agama nie..yer dak...??

so,,di sebabkan itulaaaa,,my amazing mom neyh duduk rumah sengsorang..almaklumlah anak anak suma jauh..hat paling dekat pown hat kecik sorang tuh,,tapi sebab dok ostel so,,hari jumaat sampai ahad ja laaa mak aku berteman..yang PELIK tp BENAR neyh,,mak aku tak bagi aku balik kerap kerap...pelik kann..kalo mak orang laen tuh,,setiap minggu dia nak anak anak balik...tapi takpa..!!mak aku still yang terBAIK..!!!

di panjangkan cerita *gila banyak dah aku melalut*..di panjangkan ceritaa..eerrmmm..haa,,aku sembang sembang laa dengan mak aku..aku tanya laa dia,,dia makan apa bukak posa hari neyh...dia gelak cara dia laa..*aku ngan adik beradik aku jaa yg taw cmna* dia kata adalaa...special punya..aku gelak sikit kukikukik,,aku kata laaa...makan apa..???ceyy,,pandai pulak pusing cerita punya tamau habaq kat aq uh..dia tanya pulak aku makan apa...aku gtaw laa,,lagi special,,murtabak dengan ayaq tembikai susu..!!nala..*woi!!lap ayaq liuqq uh..ta senonoh*ssrrrr...gila sedap..!!mak aku tarik lagu bukanlah sejenis melodi untuk dihayati   (macam)neyhhh

"wwwuuiiiisssshhhhhh,,speciallllll wooo..makan murtabak mana laa kenyang.."

aku habaq kat mak aku,,dah kata nak kuruih,,kena makan sikit sikit jaa laa..disebabkan ketidakpuasan hati lagi,,aku tanya lagi,mak makan apa neyh bukak posa..bek habaq kaeh...asto dia gtaw makan pedai(pedai ayam) hat lama uhh mak rebus nak cicah sos dengan ayaq ja laaa...ya Allah,,pedai hat dah nak reput tuh mak makan...balas aku..!heheheehh,,(mak aku gelak nak tak nak) mak malas laa nak masak sorang saja..herrmmm mak neyh..pastu sembang sikit lagi,,then letak fon sebab dah nak berbukak pown..

sebelum tuh mak aku ada gtaw,,mak risau laa,,kamu tuh ada duit kaa..??tuuddiiaaaa..terhairan aku..baru aku taw selama neyh mak aku risau kalau aku ta dak duit...dak bukan apa,,sebab sebelum neyh JARANG JARANG sekali laa dia nak tanya duit kat aku..tapi baru aku sedar hari neyh yang mak aku SAYANG GILA GILA kat aku...maybe sebab aku dah jarang mintak duit kat dia..dulu akau kerap laa..aku kata kat dia,,takpa duit ada lagi..dia tanya mai mana duit..??aku kata laa duit PTPTN dok ada lagi...dia kata berapa banyak sangat...nak makan lagi,,duit minyak lagi,,sewa rumah lagi...aku kata kat dia..ada lagi..la nie kena belajaq berjimat dah..jangan risau..baru dia hela nafas lega...

nak di jadikan cerita,,aku neyh jenis suka sendiri,,means aku tak rapat sangat macam adik ngan kakak aku..nak tidoq atas peha dia,,nak suruh dia usap kepala bagai tuh bukan aku laaa...satu lagi dia suka backing adik aku masa kami kecik kecik dulu...sampai aku anggap mak aku tuh pilih kasih la...sampai laa satu hari tuh,,aku tengah cuti sem,,then bapak aku nak kuaq p tabligh,,so dia tinggai kami dua suruh handle kedai nasik burung yang pak aku bukak setelah sekian lama tuh..sakit mencari sesuap nasik aku rasa saat tuh..sesakit sakit aku,,aku tawu tak dapat aku tanding sakit dan derita yang mak aku tanggung...bayangkanlah pagi tuh seawal 4 pagi dia dah bangun untuk masak nasik lemak,,then petang pas asaq kuaq nak p masak nasik burung pulak..balik dari kedai dah kul 12 tgah malam..pagi tuh nak bangun awal lagi,,dan hari hari seterusnya pown macam tuh laa...kami kerja dalam dua minggu,,duit habes bayaq hutang burung ja..balance,,mak aku bagi semua kat aku untuk duit poket nak masuk sem baru..dia just amik duit komisen nasik lemak pepagi ja...

start dari tuh,,aku sedaq yang kasih mak aku untuk semua anak anak dia tak pernah lebih atau kurang kat mana mana..apa saja yang dia buat beralasan..daifnya aku,,bila aku membezakan kasih seorang ibu kepada anak..aku cakap dia ibu yang tidak adil...kasih dia kat aku sering kurang dibanding yang lain...alhamdulillah,,tuhan bukak pintu hati aku untuk membezakan apa yang baik apa yang buruk..betapa jahilnya aku saat itu,,kerana terdetik di hati untuk membenci seorang ibu..nauzubillah..!!!

ya Allah,,kau ampunilah dosa dosa ku,,sama ada dosa kecil ataupun dosa besarku..sesungguhnya aku pernah menghampiri untuk menjadi anak yang derhaka..!!masyaAllah,,sesungguhnya hidayahMu datang lebih awal supaya aku sedar,,supaya aku bangun dari lena dan kelalaian yang aku cipta sendiri yang panjang ya Allah..
mak!!fatin sayangkan mak...walaupun mak tak berpelajaran,,walaupun mak tak tahu menulis,,walaupun mak tidak bekerjaya..satu yang fatin nak mak tahu..betapa dalamnya kasih fatin untuk mak..betapa bangganya fatin bergelar anak kepada mak...ketabahan mak pemangkin semangat fatin untuk menjadi seorang manusia,,kesabaran mak meruntuhkan ego fatin dalam mengharungi alam remaja,,kecekalan mak mendidik fatin untuk menjadi seorang anak yang tahu erti sebuah tanggungjawab...

naifnya aku..bila dia cerita yang dia bawak adik aku ke pekan dengan tak berlesen,,dengan tak cekap menunggang motorsikalnya,,dalam keadaan jalan yang sibuk dengan kenderaan apatah lagi lori lori yang tak pernah kenal erti had laju,,buat aku sedar betapa dalamnya sayang seorang ibu...juga kasih insan bergelar ibu...

mak fatin rindu mak gila gila..!!rindu nak gadoh gadoh...=( 







bila AKU SUDAH TIADA - hujan

ASSALAMUALAIKUM

hari neyh aq berbuka dengan budak budak silat..dekat KUALA PERLIS...aq naek moto dengan kaisya..ada yang naek keta..tapi pompuan kami dua jaa yang naek moto..gila best...aq nak tulis entry,,tapi mood nak bercerita aq tak sampai lagi..so,,aq just nak post lirik lagu...someone penah bagi lirik neyh kat aq...so,,aq rsa lirik neyh aq nak dedicate untuk someone yang laen pulak...bukak you tube dengar laa..maksud dia mendalam sangat...

enjoy to read this...

******

bila aku sudah TIADA,,simpan semua lagu ku,,
jangan di TANGIS selalu,,
mungkin,,
itu sementera,,bila jumpa PENGGANTIKU,,
jangan di LUPAKAN aku,,

pagi itu,,indah seperti biasa,,
tidur yang lena terhenti di sana,,
layap kuyup,,masih tak terdaya,,
bukalah pintumu,,
curahkan cahaya...

SIAPA yang SANGKA,,
bila tiba MASA kita untuk pergi SELAMANYA,,
takkan terDUGA,,
jika saat itu Tuhan tentukan,,
AKU lah orangnya....




bila aku sudah TIADA,,simpan semua lagu ku,,

jangan di TANGIS selalu,,
mungkin,,
itu sementera,,bila jumpa PENGGANTIKU,,
jangan di LUPAKAN aku..

gelak tawa,,tangisan yang hiba,,
KENANGAN kita,,masa di DUNIA,,
alangkah indahnya jika,,
kita mampu HIDUP SELAMANYA...

SIAPA yang SANGKA,,
bila tiba MASA kita untuk pergi SELAMANYA,,
takkan terDUGA,,
jika saat itu Tuhan tentukan,,
AKU lah orangnya....

bila aku sudah TIADA,,
simpan semua laguku,,jangan di  TANGIS selalu,,
mungkin itu sementara,,
bila jumpa PENGGANTIKU,,
JANGAN DILUPAKAN AKU...!!





Sunday, July 22, 2012

SOLAT vs PUASA

ASSALAMUALAIKUM


alhamdulillah selesai sehari seluruh umat islam di dunia berpuasa..means that puasa tinggai lagi 29 hari...29 hari macam lama ja...kan..tapi tengok laa,,kejap yer nanty..dok pejam celik pejam celik,,tengok tengok dah nak raya pown...ehh tak caya plak...dan alhamdulillah kental jugak aq malam neyh selesaikan semayang terawih 20 rakaat sekali ngan witir 3 rakaat..actually sampai rakaat 8 tadi aq nak ajak mak aq blah dah..sebab dia ngantok,,aq pown ngantok..then,,mak aq bangun jugak,,so nak tak nak aq pown bangun laa selesaikan rakaat seterusnya..and lastly selesai jugak..nasib baik imam pown owke..baca tak laa lanjut sangat..kalo dak memang aq ponteng dah tadi neyh...orang cakap


"hendak seribu daya,,tak hendak seribu dalih..."


********


kembali kepada tajuk entry...SOLAT vs PUASA...apa kaitan sebenarnya puasa ngan solat..of cos laa berkait rapat sebab solat dan puasa adalah salah satu,,ehh salah dua,,err salah ker..??apa apa ja laa..yang pasti puasa dan solat tersenarai dalam rukun islam yang di amalkan,,ataupun yang wajib di amalkan oleh setiap orang yang mengakui dia islam...hahaaaaa...owke,,tak percaya..??aq list semua rukun islam..lu tengok sini brado..!


RUKUN ISLAM


1. mengucap DUA KALIMAH SYAHADAH


2. menunaikan SOLAT 5 WAKTU sehari semalam


3. berPUASA di bulan RAMADAN


4.  mengerjakan HAJI di Makkah bagi yang berkemampuan


5. mengeluarkan ZAKAT


haaa..tengok berkait rapatkan SOLAT dan PUASA...yang mana solat berada kat tempat ke-2 dan puasa kat tempat ke-3...tapi apa motif aq skang neyh..??mesti readers sekalian kian borinkkan..HAHA..macam neyh laa,,senario manusia sekarang neyh buat aq teruja untuk menulis entry neyh...


fenomena sekarang banyak menunjukkan orang lebih mementingkan puasa daripada solat...aq tak cakap yang puasa tuh tak penting..penting..dan sangatlah penting sebab kita sebagai insan yang mengaku diri nie ISLAM!!WAJIB untuk berpuasa...tapi solat..??masyaAllah...aq tak kata kat mana mana individu...nie jugak sebagai peringatan untuk diri sendiri...so,,kalau ada yang berkecil hati dengan entry neyh,,maafkan aq...


kebanyakkan orang laa,,takut nak tinggal puasa sebab nanty kena ganti balik,,then kalau tak ganti nanty kena bayar fidyah pulak...kan..so,,nak tak nak kena paksa diri jugak puasa...tapi bagi hamba hamba Allah yang rilex...selamber tokek yer tinggal puasa depan khalayak ramai tuh,,sendiri mau ingat lahh..ingat laa dunia nie kian tua...hidup kita pown dah tak lama...bawak bawak laa insaf...janji Allah tu pasti...


berlainan pulak dengan solat...di sebabkan meninggalkan solat neyh tak dak hukum di dunia,,jadi owang tak berapa nak kisah sangat...tinggal solat tuh jadi biasa...tinggal boleyh qada...jadi tak dak hukuman khusus contoh rotan depan orang ramai ker,,bayar tunai 500$ ker...haa tak der...sebab tuh laa orang ramai pandang mudah...padahal kita tahu yang dosa meninggalkan solat tuh lagi besar dari dosa meninggalkan puasa...nauzubillah...jadi di bulan yang mulia neyh,,dan kita masih di beri kesempatan untuk berubah,,mari laa kita sama sama munasabah diri supaya kita dapat menjadi insan yang terbaik di dunia mahupun di akhirat...


nak kata aq neyh baik,,tak lah jugak...tapi tak salah kita sama sama berubah ke arah kebaikan...yer dak..apa orang cakap,,"menyelam sambil minum ayaq..blluuupppp!!blluuppp!!"...hahhahhaa...semoga ibadah kita pada bulan neyh di angkat sampai sehingga ke atas...insyAllah...(^___~)(V)














notakaki : sepatutnya entry aq post semalam,,tapi letih punya pasai aq poast hari neyh..

Saturday, July 21, 2012

ramadan datang lagi!!!

ASSALAMUALAIKUM

jam dah tunjuk pukul 3 pagi..tinggal aq sorang jaa kat bawah neyh sorang sorang tak tido tido lagi sebab masih ngadap lappy...ntah napa mata neyh still dok cerah...tak rasa ngantok sangat pown even badan letih tahap biawak tercekik telur!!!actually ri neyh aq ngan mak aq still niaga...yerlaa nak prepare duit sebelum raya...sumber pendapatan dari niaga nasik lemak pepagi ja...tapi dah masuk bulan ramadan,,sumber pendapatan tuh dah terhad...and bapak aq skang pown bukan ada kat penang...dy dah terbang p SARAWAK nuh...nak contact pown tak dak line...serrr...

********

duduk tak duduk ramadan sekali lagi menonjolkan diri...*ehh diri ker..lantak kaulah...*rasa kejap jaa...rasa macam baru jaa aq up date pasal puasa kat blog aq neyh..entry neyh...tengok tengok dah masuk pown ramadan untuk tahun yang baru...kejap sangat masa berlalu...masih terasa puasa pertama tanpa family...maklumlah first time belajaq kat U kan..so,,time tuh sabaq yerlaa...but now dah owke pown..and alhamdulillah bersyukur kepada Allah,,aq masih di beri kesempatan untuk menghirup setiap oksigen yang dah dibekalkan olehNya...alhamdulillah jugak,,aq masih sempat untuk bertemu sekali lagi dengan bulan yang penuh rahmat dari Allah neyh...

sekali lagi alhamdulillah aq berkesempatan untuk menyambut puasa yang pertama,,sahur yang pertama dan iftar yang pertama bagi tahun neyh di kampung halaman sendiri...means that,,aq bukan keseorangan di perantauan...*eceehh,,macam perlis ngan penang tuh jauh sangatkan..*HAHA..but,,just aq,,adik aq ngan mak aq yer laa...kami tiga orang...yang lain semua di perantauan...akak aq kat bangi,,adik aq kat gombak,,bapak aq kat sarawak,,abang aq ngan family dia kat terengganu...terasa sunyi jugak laa...kalau dapat sambut reramai aq rasa lagi seronok...malam malam boleyh p terawih sesama...jalan kedek kedek g semejid masjid sesama...hahaha..seronoknya...

tapi apakan daya masing masing ada komitmen laen yang lebih penting...seriuosly,,tahun neyh aq rasa excited sangat nak sambut ramadan..aq pown tataw kenapa...memang tak sabaq gila nak sambut ramadan...naseb baik aq sempat balik...lagipown housemate aq yang lagi dua orang tuh comfirm tinggai aq sesorang punya...al-maklumlah umah masing masing dekat...nak balik pown senang...

ramadan neyh cuma datang sekali dalam setahun...bulan yang penuh barakah,,yang penuh rahmah dan jugak bulan pengampunan...setan setan suma kena tambat ikat,,di rantai supaya umat manusia boleyh menjalankan ibadah puasa dengan sempurna..tapi even setan setan nirrajim neyh kena ikat pown,,manusia pulak yang jadi puak puak setan...puasa tidak,,mengata orang di bulan posa and aktiviti aktiviti laen laa yang boleyh menjejaskan pahala puasa kita...ermm biasa laa...sebenarnya,,kita kena kawal hawa nafsu kita...kalau kita biaq nafsu yang merajai kita,,punah laa...nauzubillah himinzalik..!!mintak di jauhkanlaa...semoga akal lebih bijak bertindak dalam mengawal nafsu...

aq harap ramadan kali neyh lebih baik dari yang sebelum neyh...semoga segala rahmat dan keberkatan Allah tuh sampai kat aq...aq just takut aq tak jumpa ramadan yang akan datang jaa...ya laa,,semakin hari kita semakin dekat dengan kematian,,cuma kita sendiri tak tahu bila...mungkin tahun depan,,mungkin minggu depan,,mungkin esok,,mungkin lusa,,mungkin hari ini,,mungkin 10 minit lagi..wallahu 'alam..tuh semua kerja Allah..siapa kita nak tahu semua tuh..yang penting kita sentiasa bertaubat dan cuba memperbaiki diri dari yang buruk ke yang lebih baik...insyAllah...semoga ramadan kali neyh beri kita keinsafan juga kesedaran supaya kita sentiasa menjadi hamba yang sentiasa bersyukur,,hamba yang tidak merungut,,hamba yang sentiasa sabar dalam menerima segala dugaan dari Allah...

opss!!tetiba aq teringat something..tadi masa aq buat kerja,,dok tolong mak niaga kat kedai,,tetiba mak panggil aq...

          mak : fatin!!!!!!!!!!!!!!!!(dalam nada macam nak nanges)
          aku : (buat muka pelik tengok mak) awat mak...??
          mak : mak baru teringat..(still dalam nada macam nak nanges)
          aku : (still blurrr......) =_=" teringat apa pulak dah..???
          mak : mak dok teringat nanti mak bangun sahur sesorang...sedihnyaaa.... ='(
          aku : (diam tak terkata apa..)


sedih plak aq bila mak cakap macam tuh...dah laa tadi tengah hari dy  cerita pasal arwah mbok (NENEK dalam bahasa jawa)..dy cakap arwah datang ziarah dy...kalo boleyh setiap minggu aq nak balik penang...tapi keadaan kewangan aq membataskan segalanya...kesian pulak tinggal dy sensorang..anak anak semua dok jauh...sambung belajar..yang si kecik tuh pown dok asrama..semoga mak lebih TABAH..



ya Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani,,
sesungguhnya ya Allah kepada engkau aq bermohon,,kepada engkau juga yang selayaknya aq meminta...kau rahmatilah seluruh keluargaku terutamanya kedua ibu bapa aq,,abangku,,kakakku,,adik adikku,,guru guru ku,,sahabat handaiku,,seluruh umat islam lelaki dan perempuan...kau jadikanlah bulan ramadan ini sebagai titik permulaan kami untuk menjadi yang lebih baik dari sebelumnya...supaya kami lebih istiqamah dalam setiap perubahan yang membawa kami menghampiriMu ya Allah...kau rahmatilah kami dan berkatilah hidup kami..kau lindungilah kami dari siksaan azab api neraka,,azab kubur serta kau jauhkanlah kami dari perkara perkara mungkar yang membolehkan pahala ibadah kami rosak ya Allah..sesungguhnya engkau maha mendengar lagi maha mengetahui..kau berikanlah yang terbaik buat kami...
 -AMIN-

pesan datin : jangan lupa niat..kalo dak sia sia jaa posa...renung renugkan dan selamat beramal!!


"SELAMAT DATANG BULAN RAMADAN"




Wednesday, July 18, 2012

mengapa "sejenis" jadi pilihan??

ASSALAMUALAIKUM

actually semalam baru aq sampai di bumi ARAU dalam pukul 11 lebih selepas hampir dua minggu aq berkampung di PAHANG dan meninggalkan kuliah dengan jayanya...*sumpah bluurr masuk kelas besok..*buat apa aq p sana..??ermm aq terlibat ngan SUKMA yang ke-15...sebab tuh aq dah lama tak on9 lagi lagi nak update blog...aq tak bawak lappy p sana..memang tak sempat laa kalau nak bukak pown..takpala,,aq cerita pasal sukma di laen entry...

*********

apa gempak sangat entry aq kali neyh sampai hempa suma kena baca neyh...opss.!!aq tak paksa sesapa untuk baca...u feel free to read my blog...tenkiu...(^______^)(V) *senyum sampai ke telinga!!hamek kau!!*sekali lagi entry neyh ada kaitan dengan entry aq sebelum neyh.------>>DI SINI..aq malas nak panjang panjangkan cerita sebab aq taw mesti hempa pown meluat nak baca pepanjang neyh...sebab aq pown lagu tuh...mai tengok entry panjang panjang neyh lemaih perut...

actually aq fokuskan kepada pasangan LESBIAN,,sebab bebudak neyh adalah dalam kalangan orang pempuan supa aq....so,,aq taw laa sikit sikit kenapa depa neyh memilih untuk berpasangan ngan orang pempuan jugak....ne bukan sebab masalah orang pempuan kian ramai dari hat laki...apa yang aq cakap neyh just dari side aq...nak kata aq neyh banyak pengalaman hidup neyh tak laa jugak..tapi aq selalu dok ushar pe'el (perangai) orang sekeliling aq...so serba sikit aq taw laa...

bagi aq laa,,yang bukan jenis minat ngan orang pempuan neyh,,ataupun bahasa mudah paham,,hati aq masih untuk seorang lelaki..haaa tudddiiaaaa...paham dak..??paham dak..??siapa lelaki tuh tak perlu di tanya tak perlu di soal...tuh rahsia Allah...sebab aq pown masih tercari cari siapa...haaa tuddiaaa...mula kona kowt lain dah...

bagi aq laa,,kenapa depa neyh pilih hat sejenis ngan depa untuk jadi pasangan depa...first sekali maybe depa neyh dah fed up atau pun dah give up ngan kaum berlawanan jantina depa...contoh pempuan tuh pernah di kecewakan oleh ex boyfren dy ka..atau pun bapak dia mungkin penah sakiti mak dia depan mata dia,,atau pun laaa,,dia neyh tak dapat kasih sayang yang secukupnya dari pihak sebelah..mungkin laaa...tuh bagi aq...kalau nak taw betui kaa dak,,hempa sendiri bulih p tanya puak puak neyh...

actually pempuan neyh lebih taw apa yang pempuan nak..so,,depa akan treat pasangan depa tuh macam mana yang depa mau...kan...logik dak alasan aq...sepanjang aq hidup neyh laa,,aq dok nampak golongan pengkid neyh sangatlah care pasai dy punya "awexs"...then sangatlah setia...sanggup buat apa saja untuk happykan awex dia...serius...sebab apa aq cakap macam tuh,,even macam mana pown perwatakan dia,,kasaq dia ka,,brutal dia ka,,botak kepala sekalipun,,bengis mana pown,,dalaman dia masih ada sifat keibuan yang dah Allah anugerahkan untuk setiap wanita yang tercipta atas dunia neyh...

hempa rasa betui dak teori aq neyh....tapi bila di fikirkan balik ada betui dia...aq agi contoh lagi...tengok geng2 "sutun" a.k.a lelaki lembut..kenapa depa jadi macam tuh..??kebanyakan kes sebab dia tengok mak dia sendiri di zalimi si ayah neyh..jadi dia rasa kaum lelaki neyh kejam,,zalim,,tak berhati perut,,dayus..disebabkan depa tak mau tergolong dalam golongan neyh,,depa pilih untuk jadi yang sebaliknya...

tapi kalau aq laa,,buat apa laa nak jadi lembut yer dak...mau dok kena buli pulak laa lepas tuh...kan...haa laa dok elok elok keras,,tukaq jadi lembut...ahh jemm...cam mana nak lindung adik adik yang lain kalau diri sendiri pown tak terlindung...heermm..ntah laa..setiap manusia neyh pemikiran dia lain lain...so,,maybe depa ada sebab depa sendiri kenapa depa pilih jalan yang macam tuh...

tapi kalau laki pilih laki aq tak dak jawapan dia...sebab apa,,aq tak berani nak cakap,,n setakat neyh aq tak pernah lagi laa kenai ngan geng geng gay boy neyh...HAHA


Wednesday, July 4, 2012

ABNORMAL

ASSALAMUALAIKUM

hari neyh aq training silat sampai kol 11 malam jaa..then terus gerak g tengok movie...tapi tak sampai separuh jalan,,ada membe aq yang dah ajak balik...sebab depa nak kena masuk hostel...sebab tuh nak kena masuk awai sikit..maklumlah..sebelum neyh training buat kat UiTM PERLIS ja...kali neyh buat kem kat IPG...neyh kira last preparation sebelum game SUKMA start laa...sampai umah terus bukak TV tengok "kilauan gading" dari MSN JOHOR...semangat nak g SUKMA neyh terus naik untuk level yang higher..!!perghhh..!!wa cakap lu...HAHA..then,,bukak tweet ngan facebook aq ternampak pasal 1 benda neyh...then aq rasa nak tulis..pasal...................
* baca laa sampai habes..
wink wink..!!(^__~)(V)

******

lumrah dan fitrah kita sebagai manusia neyh di ciptakan mempunyai hati dan perasaan...rasa ingin di cintai,,menyintai,,di kasihi,,mengasihi,,di rindui,,merindui,,di hormati menghormati...itu NORMAL....tambah tambah lagi untuk pasangan yang berlawanan jantina...maksudnya,,seorang perempuan,,merindui seorang lelaki,,seorang lelaki meyintai seorang perempuan..juga bagi yang sama jantina...seorang wanita merindui seorang wanita,,seorang lelaki menyintai seorang lelaki..haa..!!!itu abnormal....tapi boleyh jadi normal,,bila niat kita tuh betul...maksudnya,,kita menyintai SAHABAT kita...yang menjadi ABNORMAL tuh,,bila perasaan itu di salah niatkan...contoh..sepatutnya,,cuma sebagai seorang sahabat tapi di anggap sebagai "pasangan"...ehhh..takkan itu pown tak paham...hadui nyerr pown..!!

owke,,senang cerita hubungan songsang...ehh..tak paham jugak..LESBIAN??GAY???paham...hamboi,,hoktu mu derah...!!!LES neyh hubungan yang terjalin di antara perempuan dengan perempuan...GAY neyh yang sebaliknya...LAKI syok kat LAKI...punohhh!!!

aq tak tahu apa yang ada dalam pemikiran depa...setahu aq laa,,generasi Y neyh lebih advance dari generasi X...dari segi education,,kita lagi educated...tapi pemikiran,,tingkah laku,,langsungg tak macam orang yang berpelajaran...astaghfirullahhal'azim...mintak di jauhkan...seolah olah si pelaku neyh tak ada pegangan agama..nak kata aq neyh baik,,taklah sangat,,nak kata jahat pown,,taklah jugak..tapi aq cuba untuk menjadi yang terbaik..insyAllah...bukan kita tak tahu,,benda neyh dilaknat Allah....aq yakin 95% dari kita neyh mendapat didikan agama..even tak lah macam sekolah pondok,,tapi cukuplah untuk kita membezakan yang mana baik dan yang mana buruk...mustahil dulu masa sekolah darjah 1 2 ustaz ustaz,,ustazah ustazah tak pernah cerita kat kita pasal nabi nabi...kan...????tapi kalau tak ada tuh,,wallahu'alam laa kan...

aq still ingat lagi msa aq darjah 3 @ 4 aq tak sure,,ustazah ada cerita pasal nabi setiap kali sebelum kelas mula...sampai kita tingkatan pown,,dalam buku agama teks ada cerita pasal nabi2...kalau tak salah aq,,zaman nabi lut dulu pown pernah jadi peristiwa neyh...senang cita zaman nabi LUT neyh mereka mengamalkan homoseks atau pown seks sejenis...and lastly,,,negeri mereka neyh Allah taala terbalikkan..masyAllah,,sesungguhnya perbuatan tuh sangat dimurkai Allah dan dilaknat...nabi pown tak mau ngaku umat...

tapi dah cinta...orang selalu cakap,,cinta itu buta dan boleyh membutakan...msalahnya sekarang salah cinta tu ka..???cinta kaa yang harus dipersalahkan atau kita..??tepuk dada tanya iman laa..actually aq penah laa kawan ngan sorang pengkid neyh...dy ada awex aa..then aq pernah laa sembang sembang pasal hubungan dia ngan awex dia tuh..kononnya laa...dia sanggup ride moto dari perak ke KL semata mata nak tengok awex dia...selalunyalah kan..pengkid neyh dia caring orangnya...loving,,romantik...dia taw laaa apa yang perempuan nak..mana taknya...dia pown perempuan secara hakikatnya,,tapi dia dah tersalah pilih jalan....nauzubillah...


aq harap laa....orang orang macam depa neyh,,dibukakan pintu hati,,di beri rahmat dan hidayah supaya kembali ke pangkal jalan...semoga depa depa neyh tak terlambat untuk bertaubat...punca depa jadi macam tuh sebab depa ketandusan kasih sayang dari orang yang sepatutnya...