BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Saturday, July 21, 2012

ramadan datang lagi!!!

ASSALAMUALAIKUM

jam dah tunjuk pukul 3 pagi..tinggal aq sorang jaa kat bawah neyh sorang sorang tak tido tido lagi sebab masih ngadap lappy...ntah napa mata neyh still dok cerah...tak rasa ngantok sangat pown even badan letih tahap biawak tercekik telur!!!actually ri neyh aq ngan mak aq still niaga...yerlaa nak prepare duit sebelum raya...sumber pendapatan dari niaga nasik lemak pepagi ja...tapi dah masuk bulan ramadan,,sumber pendapatan tuh dah terhad...and bapak aq skang pown bukan ada kat penang...dy dah terbang p SARAWAK nuh...nak contact pown tak dak line...serrr...

********

duduk tak duduk ramadan sekali lagi menonjolkan diri...*ehh diri ker..lantak kaulah...*rasa kejap jaa...rasa macam baru jaa aq up date pasal puasa kat blog aq neyh..entry neyh...tengok tengok dah masuk pown ramadan untuk tahun yang baru...kejap sangat masa berlalu...masih terasa puasa pertama tanpa family...maklumlah first time belajaq kat U kan..so,,time tuh sabaq yerlaa...but now dah owke pown..and alhamdulillah bersyukur kepada Allah,,aq masih di beri kesempatan untuk menghirup setiap oksigen yang dah dibekalkan olehNya...alhamdulillah jugak,,aq masih sempat untuk bertemu sekali lagi dengan bulan yang penuh rahmat dari Allah neyh...

sekali lagi alhamdulillah aq berkesempatan untuk menyambut puasa yang pertama,,sahur yang pertama dan iftar yang pertama bagi tahun neyh di kampung halaman sendiri...means that,,aq bukan keseorangan di perantauan...*eceehh,,macam perlis ngan penang tuh jauh sangatkan..*HAHA..but,,just aq,,adik aq ngan mak aq yer laa...kami tiga orang...yang lain semua di perantauan...akak aq kat bangi,,adik aq kat gombak,,bapak aq kat sarawak,,abang aq ngan family dia kat terengganu...terasa sunyi jugak laa...kalau dapat sambut reramai aq rasa lagi seronok...malam malam boleyh p terawih sesama...jalan kedek kedek g semejid masjid sesama...hahaha..seronoknya...

tapi apakan daya masing masing ada komitmen laen yang lebih penting...seriuosly,,tahun neyh aq rasa excited sangat nak sambut ramadan..aq pown tataw kenapa...memang tak sabaq gila nak sambut ramadan...naseb baik aq sempat balik...lagipown housemate aq yang lagi dua orang tuh comfirm tinggai aq sesorang punya...al-maklumlah umah masing masing dekat...nak balik pown senang...

ramadan neyh cuma datang sekali dalam setahun...bulan yang penuh barakah,,yang penuh rahmah dan jugak bulan pengampunan...setan setan suma kena tambat ikat,,di rantai supaya umat manusia boleyh menjalankan ibadah puasa dengan sempurna..tapi even setan setan nirrajim neyh kena ikat pown,,manusia pulak yang jadi puak puak setan...puasa tidak,,mengata orang di bulan posa and aktiviti aktiviti laen laa yang boleyh menjejaskan pahala puasa kita...ermm biasa laa...sebenarnya,,kita kena kawal hawa nafsu kita...kalau kita biaq nafsu yang merajai kita,,punah laa...nauzubillah himinzalik..!!mintak di jauhkanlaa...semoga akal lebih bijak bertindak dalam mengawal nafsu...

aq harap ramadan kali neyh lebih baik dari yang sebelum neyh...semoga segala rahmat dan keberkatan Allah tuh sampai kat aq...aq just takut aq tak jumpa ramadan yang akan datang jaa...ya laa,,semakin hari kita semakin dekat dengan kematian,,cuma kita sendiri tak tahu bila...mungkin tahun depan,,mungkin minggu depan,,mungkin esok,,mungkin lusa,,mungkin hari ini,,mungkin 10 minit lagi..wallahu 'alam..tuh semua kerja Allah..siapa kita nak tahu semua tuh..yang penting kita sentiasa bertaubat dan cuba memperbaiki diri dari yang buruk ke yang lebih baik...insyAllah...semoga ramadan kali neyh beri kita keinsafan juga kesedaran supaya kita sentiasa menjadi hamba yang sentiasa bersyukur,,hamba yang tidak merungut,,hamba yang sentiasa sabar dalam menerima segala dugaan dari Allah...

opss!!tetiba aq teringat something..tadi masa aq buat kerja,,dok tolong mak niaga kat kedai,,tetiba mak panggil aq...

          mak : fatin!!!!!!!!!!!!!!!!(dalam nada macam nak nanges)
          aku : (buat muka pelik tengok mak) awat mak...??
          mak : mak baru teringat..(still dalam nada macam nak nanges)
          aku : (still blurrr......) =_=" teringat apa pulak dah..???
          mak : mak dok teringat nanti mak bangun sahur sesorang...sedihnyaaa.... ='(
          aku : (diam tak terkata apa..)


sedih plak aq bila mak cakap macam tuh...dah laa tadi tengah hari dy  cerita pasal arwah mbok (NENEK dalam bahasa jawa)..dy cakap arwah datang ziarah dy...kalo boleyh setiap minggu aq nak balik penang...tapi keadaan kewangan aq membataskan segalanya...kesian pulak tinggal dy sensorang..anak anak semua dok jauh...sambung belajar..yang si kecik tuh pown dok asrama..semoga mak lebih TABAH..



ya Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani,,
sesungguhnya ya Allah kepada engkau aq bermohon,,kepada engkau juga yang selayaknya aq meminta...kau rahmatilah seluruh keluargaku terutamanya kedua ibu bapa aq,,abangku,,kakakku,,adik adikku,,guru guru ku,,sahabat handaiku,,seluruh umat islam lelaki dan perempuan...kau jadikanlah bulan ramadan ini sebagai titik permulaan kami untuk menjadi yang lebih baik dari sebelumnya...supaya kami lebih istiqamah dalam setiap perubahan yang membawa kami menghampiriMu ya Allah...kau rahmatilah kami dan berkatilah hidup kami..kau lindungilah kami dari siksaan azab api neraka,,azab kubur serta kau jauhkanlah kami dari perkara perkara mungkar yang membolehkan pahala ibadah kami rosak ya Allah..sesungguhnya engkau maha mendengar lagi maha mengetahui..kau berikanlah yang terbaik buat kami...
 -AMIN-

pesan datin : jangan lupa niat..kalo dak sia sia jaa posa...renung renugkan dan selamat beramal!!


"SELAMAT DATANG BULAN RAMADAN"




0 rAhsiA: