BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Sunday, September 23, 2012

in relationship : memilih

ASSALAMUALAIKUM...

owh hari minggu yang agak tenang,,damai dan agak membosankan...selalunya kalo hari hari minggu neyh,,kalo tak kat kampung,,op cos aku kuaq jenjalan...tapi,,minggu neyh,,nampak gayanya kena ikat perut and duduk rumah dendiam...suma housemate tengah siap siap nak kuaq..aku jugak laa yang terperuk dalam rumah neyh...wuuaarrgghh..!!sedih...!!!

*******
 

tetiba mesej masuk....

opsss!!yeayy..!!akhirnya ada jugak insan yang teringat kat aku...nak bawak jenjalan....hahahhaha...!!ya ALLAH...dia kaa jodoh yang dah kau tetapkan untuk aku...taw jaa yang aku memang memerlukan teman waktu neyh...hahahah...jodoh???err,,masih menjadi satu titik pertanyaan..!!abaikan dulu...

bila cakap pasai jodoh,,kekadang kita pown naik serabut yer dak...sungguh...dulu masa zaman tak mumaiyiz lagi,,seronok cakap pasai jodoh..tapi laa neyh cam na ntah..takut...takut pasangan yang kita pilih neyh adalah pasangan yang salah...yerlaa,,sebelum dapat,,alahai,,mulut manisnya,,tuhan jaa yang taw...tapi pas kawin kaki pukui,,kaki botoi,,kaki judi,,kaki perempuan,,kaki ayam..*ehh,,tetiba pulak...*owke,,kaki ayam tak dak kena mengena langsung...

and zaman kegemilangan teknologi yang serba canggih dan milenium neyh,,masih ramai jugak perempuan perempuan yang ANDARTU a.k.a anak dara tua atau pun ANALUSIA a.k.a anak dara lanjut usia.....

siapa laaa yang sanggup terima "title" yang maha...maha..maha....errr *no words*...forget it!actually kat kampung aku tuh sikit punya ramai anak dara yang masih belum menikah..nama pown anak dara,,sah sah laa tak nikah lagi...apa ke biol lah kan...tapi anak dara yang dah terlanjut laaa....maafkan saya wahai orang kampung...

adakah sebab tak dak anak teruna atau bujang terlajak mau?? adakah anak dara kampung aku neyh education dia terlalu tinggi?? tak pun depa depa neyh terlalu MEMILIH?? haa tuddiaaa...soalan sikit punya panas der...senang cerita,,maybe tak dak jodoh lagi...nak buat macam mana...yerdak...sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk mereka...aku doakan semua anak dara yang terlanjut tuh cepat cepat dapat jodoh...amin...

bebalik kepada soalan soalan superb aku tadi..*cewaahh,,perasan kau nyah.!!menyampah mak!!* betul ka sebab orang tak bertemu jodoh lagi neyh "terlalu memilih dalam mencari pasangan..."ramai orang cakap,,perempuan neyh terlalu memilih...nak lelaki yang kaya,,yang banyak harta,,yang hensem hensem,,yang ada pekerjaan yang bagus bagus,,yang ada kereta,,paling tidak pown saga laa...jadilaa,,,janji da transport..betui ka...??

aku rasa ada jugak yang betui...tapi tak terkecuali jugak lelaki....lelaki neyh pown memilih jugak owke..jangan dok boh kat perempuan ja..laki pown serupa jugak..tapi memilih lelaki neyh lebih cenderung ke arah fizikal perempuan...dia tengok luaran dulu baru dalaman...betui dak wahai kaum adam sekalian..haha...jangan nak mengelak...jangan nak gelak gelak..betui lah tuh....

nak nak perempuan yang manja perwatakannya,,yang kulit halus gebu gebu,,yang badan tiptop,,solid,,langsing...yang gembrot(gemok) sikit tamau...yang muka berjerawat tak mau...nak yang putih putih...yang dressing,,sekali tengok WOW!! mata pown membulat o.O"...haa...kan..so,,tak jauh mana pown beza lelaki ngan perempuan neyh..dan aku rasa laa laki yang lagi memilih...sebab tuh,,ramai anak dara terlanjut kat kampung aku tuh..ya Allah,,mintak simpang laa aku..aku pown nak merasa berkahwin,,ada anak,,jaga pakai minum laki,,kuaq ngan suami..acecececce...gatai pulak!!

aku rasa wajar bagi seorang perempuan tuh memilih dalam mencari pasangan dia...sebab dia nak cari pemimpin dalam sebuah rumah tangga..yang nak jadi imam solat,,suami,,yang nak bagi nafkah,,suami,,yang nak jadi pemimpin dalam rumah tangga,,suami,,yang nak jadi pengetua dalam didik anak anak pun suami...

so,,mesti laa dia nak cari yang terbaik supaya rumah tangga dia kekal sampai ke jannah..nak menikah neyh bukan untuk sehari,,dua hari atau tiga hari..bukan nak bahagia sekejap,,derita sampai hujung nyawa...nak cari suami neyh mudah,,nak cari imam dalam rumah tangga tuh yang sukar...

aku rasa "seorang perempuan mampu berdiri dan berlari tanpa seorang lelaki"...tapi tak bagi seorang lelaki..dia memerlukan seorang perempuan dalam hidup...macam ada pepatah laa,,

"di sebalik kejayaan seorang lelaki,,berdirinya seorang perempuan disisinya..."

sejauh mana kesahihah  dia,,tengok laa dalam dunia realiti,,macam mana seorang lelaki menguruskan rumah tangga tanpa seorang isteri..confirm tungging terbalik gua cakap lu...confirm dalam hati tuh nak cari bini lain punya...tapi cuba tengok seorang ibu tunggal membesarkan anak seramai yang bulih,,sampai semua anak anak dia berjaya...dia laa ayah,,dia laa ibu...pernah dengaq cerita "seorang bapa tunggal membesarkan tujuh orang anak sehingga berjaya...??"mungkin laa pernah dengaq,,tapi jarang jarang sekali lah...kan..??hahaha..

owke...aku bukan nak mengata kat sesapa nah kat sini..just berkongsi...so,,aku rasa kekadang tuh,,MEMILIH tuh penting...ataupun perlu...supaya kita tak menyesal di kemudian hari..cuma,,jangan terlalu memilih,,sebab tak semua orang sempurna...kekurangan tuh laa yang perlu pasangan lengkapi...tuddiaaa,,,sekian dari DR.CINTA..haha..pulun terlebih baqq hang!!!





kisah ASRAMA : IRON dan elektrik

ASSALAMUALAIKUM

batuk tak selesai lagi,,sakit tekak pulak menyinggah..hadui laa...nampak gaya supa nak kena p klinik jugak neyh...sok makin teruk,,langsung tak bleyh nak berubat menyesai pown dah tak guna..tapi,,sapa nak temankan..??=( anyway,,aku nak gtaw yang paper test FIN aku tadi malam "hancur" sama sekali...bukan hancur kena cincang,,tapi hancur sebab tak berjawab langsung...duduk dalam dewan selama dua jam semata mata untuk habeskan sisa sisa malam aku di malam minggu...!!hoyyeah.~~!!

********

actually aku tak taw nak up date apa kat blog aku neyh...sekarang neyh lack of idea...tapi tetiba tadi aku terasa nak update pasai pengalaman aku masa zaman sekolah dulu...pengalaman neyh hanya boleyh di rasa bagi insan yang pernah hidup di asrama...sapa yang tak pernah duduk kat asrama tuh sangatlah rugi...

sungguh,,pengalaman tuh tak dapat kita beli dengan segunung emas pown...*cewaahhh,,bukan main lagi bermadah yer dak...hahahha..

tapi bila di kenang balik,,indahnya saat umur belasan tahun dulu..nak kata pandai handle diri sendiri tuh tak laa sangat,,nak kata tak reti buat apa langsung pun tak jugak...so,,kira redah jaa laa dulu dulu neyh...ikot jaa,,janji tak memudharatkan..

aku nak share laa zaman aku dok asrama dulu,,masa aku sekolah menengah...biasa laa,,nama pun asrama,,nak kemudahan lengkap sentiasa tuh memang tak lah...bukan macam rumah...nak apa ada,,nak apa ada...sebab tuh bila cakap jaa pasal asrama automatiknya akan di kaitkan dengan berdikari...idea neyh datang masa housemate aku tengah kemas barang dy..clear barang barang dy yang tersisa dalam rumah neyh..bukan merajuk atau gaduh yang buat dy kuaq dari rumah neyh,,tapi sebab tak larat nak tanggung kos sara hidup yang agak tinggi bila hidup dengan menyewa rumah sebagai student neyh..*berbelit dak ayat aku??hahahahah...

owke owke,,banyak pulak melalut...cam neyh,,tadi masa dy tengah kemas kemas,,dy masukkan dy punya iron(seterika) dalam box..sebab nak bawak balik..disebabkan aku ngan budak budak degree neyh taklah rapat sangat,,terlintas di kepala hatok otak aku dengan satu pertanyaan yang agak simple...

"macam mana aku nak iron baju,,tudung..??aku dah laa tak bawak iron mai sini..segannya nak p pinjam pinjam pulak..."

then terus teringat masa kat asrama dulu...biasa laa bila elektrik tak dak untuk 1 blok...atau pun untuk satu aras,,atau pun untuk satu atau dua tiga hari....biasa laa tuh...kebiasaannya,,elektrik tak dak untuk blok student jaa,,sebab menggunakan elektrik secara "HARAM"...misalnya charge handfon dalam bilik..actually dalam setiap bilik ada soket,,so,,di kesempatan itu,,golongan budak budak nakal seperti aku akan buat kerja terkutuk yang dimurkai warden warden garang seperti tettt...*di tapis*so,,bekalan eletrik secara langsungnya akan tak dak...di sebabkan itu,,ramai student yang tak boleyh nak iron baju sekolah...yang dah iron awal awal lagi tuh,,kira save lah..yang baru basuh,,yang baju tengah lembap lembap lagi neyh,,konfirm dah serabut perut time tuh...kipas pown tak berpusing,,iron tak leyh guna...mau esok p sekolah pakai baju yang air dok menitik tup tap tup tap lagi laa...

cuba bayangkan bila tak boleyh iron baju sekolah..tudung kerepot kerepot..mesti menjadi mimpi ngeri bagi budak budak perempuan...almaklumlah,,perempuan neyh dah sinonim dengan kekemasan atau sifat nak sentiasa nampak kemas dan cantik...normal...tapi bagi yang tak kisah,,sure sure dy p sekolah dengan baju kedut sejuta uh...hahahha..so,,ramailah yang tak tidur malam tuh...nak cari punca elektrik supaya baju beriron...

then,,aku pernah dapat satu ilmu yang agak baru laa bagi aku,,yang aku dapat dari makcik dewan makan asrama...mengadu laa kat makcik tuh...then dy pown bagi laa idea kat kami suruh kami cuba..mula laa cerita dy masa zaman tentera jepun dulu..

"orang dulu dulu susah...nak pakai setereka(ironlah) tuh memang susahlaa...kalo ada pown iron yang pakai arang tuh...tapi kami kami neyh yang tak berapa nak berduit,,kami letak baju bawah katil ja...esok pagi,,hilang laa sikit kedut tuh walopon tak banyak..tak laa malu sangat..."
by
makcik dewan makan

mula mula aku terpikiaq jugak,,letak bawah katil jadi pa..??punya tak cerdik nya masa uh...tak dapat nak imagine..rupa rupanya makcik tuh maksudkan bawah tilam...kan tilan da pelapik playwood..so,,aku pown trylah...alhamdulillah,,kaedah tuh berhasil cuma tak laa memberikan kepuasan hati yang maksimum...haha...dan alhamdulillah,,pagi tuh elektrik ada balik,,dan aku sempat nak iron baju...haha...

tuh laa,,banyak memori masa aku dok asrama dulu ngan membe membe semua...masa tingkatan 1,,selalu jugak laa kak kak senior amik kesempatan nak iron-mencelah...tudung sajala,,baju saja laa...dah la lama punya iron...kita neyh keras laa tunggu...depa buat macam tuh,,sebab kalo nak iron,,kena bubuh nama dulu dalam buku...iron ikot turn..and lepas tuh kuaq arahan,,baju sekolah tak boleyh lebih dari 2 pasang,,baju kurung tak boleyh lebih dari sepasang dalam satu masa mengiron...haha..peraturan neyh di kuatkuasa bila ramai mengadu,,depa iron banyak banyak,,orang lain tak sempat nak iron...

haduilaa..sungguh benda neyh akan sentiasa terpahat dalam memori aku sampai bila bila...indahnya waktu tuh,,tak siapa yang tawu...



p/s : gamak dah terdesak sangat,,bulih laa try..=D

Wednesday, September 19, 2012

CONFIUS a.k.a KELIRU

ASSALAMUALAIKUM

esok pagi,,seawal jam 8.00 pagi,,aq dah kena get ready ngan test ECO261..tapi mood aku untuk study langsung entah ke mana aku pown tak sure...aku baca apa pown langsung tak masuk,,and tak lekat kat memory aku...sungguh aku rasa teruk gila punya..dengan batuk yang makin teruk,,di tambah pulak dengan sakit kepalanya,,masyAllah tuhan saja laa yang taw..kepada group partner aku,,aku mintak maaf sesangat,,aku taw,,hempa marah aku sebab selalu tak join buat assignment sesama...sesungguhnya bukan aku sengaja nak mengelat curi tulang..sekali lagi aku harap hempa maafkan aku..di sebabkan aku tak boleyh nak study lagi,,aku luangkan sedikit masa aku untuk blog picisan neyh sebelum aku kembali bersama bantal bantal dan tilam aku...

*********

confius atau keliru..aku konfirm suma sudah sedia maklum dengan word neyh...tak perlu laa aku nak hurai satu persatu untuk aku pahamkan korang..dan for sure mesti semua orang pernah berdepan dengan situasi "confius" atau "keliru" neyh...macam tuh laa keadaan aku sekarang neyh...

aku sendiri kadang kadang confius dengan perasaan aku terhadap seorang lelaki...ya,,aku tak nafikan dulu aku sangatlah tak boleyh nak duduk kalau tak dak insan yang bernama lelaki,,atau lebih mudah orang cakap boyfren la...asal broke up jer,,mula laa kawan ngan laki len...rasa macam KUNO gila ahh kalo hidup me'NYINGLE' neyh...tengok kawan kawan dengan merka masing masing,,mula laa nak jeles...sampai pernah satu tahap membe membe cop aku neyh "playgirl"..ciss..!!tapi macam bangga laa bila dapat title keramat uh..padahal orang pandang perempuan girl neyh macam B****...pergh...!!memalukan...

tapi sekarang neyh aku takut untuk pegang title couple neyh...takut untuk mengaku ada seorang kekasih hati..??takut ka,,tapi sebenarnya aku lebih selesa dalam keadaan sensorang macam neyh...tak terikat dengan mana mana...ada orang cakap,,aku neyh takut untuk mengaku ada merka sebab takut laki lain tak mau layan aku dah...betul ka..??salah uhh...aku ada sebab aku sendiri kenapa aku suka keadaan macam neyh yang mana susah untuk aku explain kat orang...

seriusly aku cakap,,aku cuma berserah jodoh aku kat Allah..tak kisah laa bilanya nak mai jodoh uh,,ataupun dah sampai pown sebenarnya..bagi aku,,ada jodoh,,adalah...tapi sesetengah orang tuh sangat mementingkan title KEKASIH uhhh...herrmmm...tapi aku tak salahkan sesapa..masing masing ada pendirian masing masing..yer dak...tak kisah lah..tapi bagi aku title tuh tak penting mana pown...

actually aku ada laa beberapa kawan lelaki..nak kata suma tuh rapat tuh tak laa jugak..tapi ada laa sorang neyh memang rapat ngan aku...dia dulu boyfren aku...but now,,kami neyh KAWAN...nak kata kawan dak jugak,,nak kata merka pown tak jugak...ishh tak tawlah nak describe macam mana...dy laa selalu ngan aku waktu aku susah,,waktu aku sedih,,waktu aku memerlukan,,waktu aku happy...selalu kuaq sekali...care pasal aku...sakit aku bagai...tapi aku tak taw apa sebenarnya perasaan aku kat dia..sungguh aku tak taw..bukan aku tak mau bagitaw...ntah laa...

aku taw apa jaa yang dy buat kat aku,,dia nak aku jadi milik dy,,sebab dy sayang and cinta kan aku..tuh yang dy gtaw aku...tuh yang aku taw and aku rasa...tapi...aku tak taw napa,,kekadang aku selalu sakitkan hati dy,,kekadang aku tak amik kisah pown kalau kalau dy terasa ngan apa yang aku cakap,,terguris ngan apa yang aku buat,,terkilan dengan layanan aku..dy nak merajuk,,sorilah aku tak layan,,dy marah aku buat tak taw,,dy risau aku buat macam tak dak apa pown yang jadi..kekadang fon kol dy,,mesej dy aku biaq sepi macam tuh ja...aku selalu direct jaa ngan dy...tapi kalau laa apa yang aku buat kat dy tuh balik mai kat aku,,sumpah aku sumpah seranah,,silap hari bulan boleyh aku tinggal dy macam tuh ja..jujur aku cakap...

tapi pernah sehari tuh,,dy balik keja langsung tak inform aku..macam nak gila aku di buatnya..serius aku cakap,,aku risau gila..entah paa jadi kat dy kat tengah jalan..telefon berkali kali,,mesej tak reply...macam kucing hilang anak dah aku masa tuh...sampai aku merajuk laa ngan dy balik..entah apa motif aku buat macam tuh pown aku tak sure...yang pasti aku sedikit terasa..jenis aku tak boleyh nak 24jam nak mesej..habis kuat 1 mesej jadilaa dalam sehari uh...tak pown mesej sebelum tidoq pown jadilaa...tuh jenis aku..tapi mai tang dy,,aku buat tak taw jaa bila dy kol,,bila dy mesej bertubi tubi..aku buat macam tak dak perasaan...

ntah laa...tuh laa aku cakap,,aku sendiri confius dengan perasaan aku yang sebenar...aku lebih suka masing masing taw tentang perasaan sendiri..tak payah nak declare...sebab aku taw bila declare mesti semuanya terbatas...bagi aku selagi masing masing tak terikat dengan apa apa hubungan,,masing masing bebas untuk pilih jalan hidup sendiri..tak kisah laa nak kuaq dengan sapa,,nak mesej dengan sapa...asalkan taw nak jaga diri...memang laa orang yang tak dak perasaan jaa yang tak jeles...tapi untuk apa kita nak halang sosial life orang yang tak semestinya lagi jadi partner hidup kita...yer dak..??bagi aku macam tuh laa..bagi orang lain tuh aku tak taw lah pulak macam mana..bagi mana mana yang terasa atau tersakit hati dengan entry aku neyh,,aku mintak maaf..

insyAllah,,sampai satu saat nanti kalau kata aku neyh milik dy,,aku terima tak kisah laa sesapa pown...and aku nak cakap,,aku tak kisah kalau mana mana lelaki yang aku kawan sekarang neyh ada suka kat mana mana perempuan dy boleh jaa nak teruskan HUBUNGAN tuh...aku tak halang even suatu hari nanti aku akan rasa satu KEHILANGAN yang sangat BESAR...tapi aku yakin dengan qada' dan qadar...buat apa nak risau,,kalau betul dah Allah janjikan dia untuk kita mana p pown dy tetap akan jadi milik kita..tuh jaa yang aku pegang...



Tuesday, September 4, 2012

siapa JODOH kita...

ASSALAMUALAIKUM

whutt whuttt...aku malas nak intro panjang panjang..just nak shared benda alah nie dengan hempa hempa semua...actually benda nie aku just amik dari sumber sumber yang agak boleyh di percayai...

*********

10 TANDA dia adalah JODOH kita!


1. BERSAHAJA

kekasih kita itu bersikap berSAHAJA dan tidak BERLAKON...cuba perhatikan cara dia berpakaian,,cara percakapan,,cara ketawa serta cara dia makan dan minum...adakah ia secara SPONTAN dan tidak dikawal atau kelihatan PELIK...

kalau dia nampak kurang selesa dengan gayanya,,SAH dia sedang berlakon...kadang kadang ita dapat mengesan yang dia sedang berlakon...tetapi,,apabila dia tampil bersahaja dan tidak di buat buat,,maka dia adalah calon HIDUP kita yang sesuai..jika tidak,,dia bukanlah jodoh kita...


2. SENANG BERSAMA

walaupun kita selalu bersamanya,,kita tidak ada sedikit pun rasa bosan,,jemu apatah lagi tertekan pada diri kita sendiri...semakin hari semakin sayang kepadanya...kita sentiasa TENANG,,gembira dan dia menjadi PENGUBAT kedukaan kita..

dia juga merasai hal yang SERUPA...rasa senang sekali apabila bersama..apabila berjauhan,,terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya...tidak kira siang ataupun malam,,ketiadaanya terasa sedikit KEHILANGAN...


3. TERIMA KITA SEADANYA

apapun kisah silam yang pernah kita lakukan,,dia TIDAK ambil PEDULI..mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan...dia juga tidak mengambil kisah kita yang SEBELUM INI...yang penting SIAPA kita SEKARANG...

biarpun dia tahu kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya,,dia tidak ambil HATI langsung..yang dia tahu,,kita adalahnya MILIKnya kini...dia juga sedia kongsi kisah silamnya..tidak perlu menyimpan RAHSIA apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita...


4. SENTIASA JUJUR

dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama...sikap JUJUR yang di pamerkan menarik HATI kita...kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan...kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita...

selagi kejujuran bertakhta di hatinya,,kebahagiaan menjadi milik kita...apabila berjauhan,,kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan..apabila dia tidak jujur,,sukar baginya MENGELAK daripada berlaku CURANG kepada kita...

apabila dia jujur,,semakin hangat lagi HUBUNGAN CINTA kita..kejujuran yang di sulami dengan KESETIAAN membuahkan percintaan yang sejati...jadi dialah sebaik baik pilihan...


5. PERCAYA MEMPERCAYAI

setiap orang mempunyai rahsia yang di simpannya sendiri..adakalanya rahsia ini perlu di KONGSI supaya dapat menurangkan beban yang di tanggung..apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih,,adakah rahsia kita SELAMAT di tangannya..??

bagi mereka yang berjodoh,,sifat saling percaya MEMPERCAYAI antara satu sama lain timbul dari dalam nurani mereka...mereka rasa SELAMAT apabila memberitahu rahsia rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan raan yang lain...

satu lagi,,kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat..bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran...bahagialah individu yang memperoleh kedua duanya...


6. SENANG BEKERJASAMA

bagi kita yang inginkan hubungan cinta yang BERJAYA dan KEKAL dalam jangka masa yang panjang,,kita dan dia perlu saling BEKERJASAMA melalui hidup ini...kita dan kekasih perlu memberi kerjasama dalam melakukan suatu perkara sama ada perkara yang remeh mahupun yang sukar...

segala kerja yang dilakukan perlulah IKHLAS bagi membantu pasangan dan meRINGANkan tugas masing masing...perkara yang paling penting,,kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya BERSAMA SAMA..kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukanya BERSAMA...

ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa HADAPAN..jika tiada kerjasama,,sukar bagi kita hidup bersamanya...ini kerana,,kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus...bukankah ini menyusahkan...???


7. MEMAHAMI DIRI KITA

bagi pasangan yang berjodoh,,dia mestilah MEMAHAMI diri pasangannya..semasa kita sakit dia bawa ke klinik...semasa kita berduka,,dia menjadi penghibur..apabila kita mengalami kesusahan,,dia menjadi pembantu..di kala kita sedang berleter,,dia menjadi PENDENGAR...

dia selalu bersama kita dalam SEBARANG situasi...tidakkira sedang gembira ataupun berduka...dia sentiasa ada untuk kita...dia juga BERSEDIA mengalami pasang surut dalam PERCINTAAN..bak kata pepatah "sedangkan lidah lagikan tergigit.,,inikan pula suami isteri..."...

pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih...apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala SUKA dan DUKA,,di saat susah dan senang,,dialah calon yang sesuai untuk menjadi pasangan HIDUP kita...


8. TAMPIL KELEMAHAN

tiada siapa yang sempurna di dunia ini..tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang SEMPURNA daripada segala sudut...pasti di kalangan kita memiliki KELEMAHAN dan keburukan yang tertentu....bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita,,dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannnya dan bersedia memberitahu kita..

sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya...malah,,dia tidak SEGAN mempamerkan keburukannya kepada kita...misalnya,,apabila bangun tidur ataupun sakit dan tiddak mandi dua hari,,dia tidak menghalang kita daripada melawatnya...

apabila kita dan dia menerima kelemahan dan sifat buruk masing masing,, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya....


9. KATA HATI

dengarlah kata HATI...kadangkala,,manusia dikurniakan Allah deria ke ENAM yang dapat mengehatui dan memahami perasaan pasangannya...dengan deria batin ini juga,,kita dapat saling TAHU perasaan masing masing...

dan kita juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat MENDUGA reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu..apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita,,tanyalah sekali lagi...adakah dia di takdirkan untuk kita...??

dengarlah kata hati dan buatlah pilihan..serahlah segalanya pada KETENTUAN yang maha berkuasa..


10. SOLAT ISTIKHARAH dan TAWAKKAL

jodoh dan pertemuan semuanya di tangan ALLAH SWT..manusia hanya PERANCANG di pentas dunia ini dan skripnya di tulis oleh yang maha Esa..adakalanya,,dalam memainkan peranan sebagai PELAKON,,di beri PETUNJUK melalui mimpi dan gerak HATI...

mimpi memang mainan tidur..tetapi apabila kita melakukan sembahyang ISTIKHARAH dan memohon supaya ALLAH memberikan PETUNJUK,,insyAllah dengan izinnya kita mendapat petunjuk yang di cari...jika dia pilihan kita,,buatlah keputusan sebaiknya...

jika tidak,,tolaklah dia dengan baik..semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapat kebahagian hidup di DUNIA...setelah semuanya di usahakan,,BERSERAHLAH kepadaNya dan terus BERDOA..ingatlah,,nikmat di dunia ini hanya sementara.. 

NIKMAT DI AKHIRAT KEKAL SELAMANYA...

COUPLE???

ASSALAMUALAIKUM

4th SEPTEMBER...hari berlalu tanpa kita sedar.. 2012 bakal melabuhkan tirai tak lama lagi..dan aku pown sedar yang aku dah biar blog neyh tak berupdate dalam satu jangka masa yang agak panjang..dengan kesibukan tugasan harian,,aq tak sempat nak jengah blog picisan neyh..apatah lagi ruang untuk aku bercerita..so,,dengan baki masa yang tersisa akibat "kemengantukan" yang agak serius,,aku menggunakan peluang ini sebaiknya...
*menguap*

***********

bila cakap pasal couple,,semua orang sedia maklum ini adalah berkaitan hubungan antara lelaki dan perempuan...dan aku dan korang pun mungkin sedar yang keghairahan dalam mengejar CINTA neyh more too student especially budak budak sekolah menengah...di sebabkan laman facebook yang paling familiar,,korang sure perasan yang adik adik kita neyh,,terlalu taksub dengan alam percintaan mereka..*kononnya*...alahhh,,aku pown dulu gedik jugak bercinta seawal usia aku 13 tahun...semayang pown tungging terbalik lagi...yer dak..??aku bercakap,,bukan sekadar bercakap "Najwa Latiff",,-ehhh pehal pulak najwa latiff,,owhh,, KOSOG KOSONG...aku bukan bercakap kosong,,tapi berdasarkan senario yang berlaku sekarang....setuju dengan aku??

bagi aku laa,,alam percintaan yang aku lalui banyak buat aku sedar dan buka mata...dulu,,masa zaman jahiliah aku dulu,,asal putus jaa,,dah dapat pengganti..kenal seminggu dua dah couple...mesti declare punya...tak kisah laa sapa yang mulakan dulu sekalipun...tapi,,belum lagilah setakat neyh,,aku yang mintak untuk ber"couple" dari seorang lelaki..kalau suka pown,,just bagi hint..kalau ada tuah,,hint tuh dapat laa di detect oleh si dia...tapi bila malang yang jengah,,hint tuh di biar sepi tak bertuan...nasib kaulah hati...

then bila umur pown dah makin meningkat hari ke hari....otak mula berfungsi dengan baik..bertanya kepada diri sendiri,,sampai bila nak terus terusan bertukar pasangan,,memegang title COUPLE...yaa,,terdetik di hati akan persoalan ini...bila sendiri tanya,,sendiri jawablah...al-maklumlah monolog dalaman...hahaha...dari situ aku mula pasang niat untuk serius pada satu satu partner aku...tapi malangnya,,ramai yang menghulurkan sekeping hati untuk berkongsi dengan aku....bukan nak tunjuk HOT ramai yang nak..tapi nie laaa hakikat yang sedang berperang dalam hidup aku sekarang...macam lagu "di sana menanti,,di sini menunggu.."cewaahh bukan main lagi yer dak...

memilih si A,,kita bakal lukai hati si B..memilih si B,,buat kita hilang pertimbangan....*di lema*..."ibarat di luah mati emak,,di luah mati bapak.."tetiba terdetik lagi di hati dengan persoalan baru...-penting sangatkah title COUPLE neyh...

bila aku fikir fikir balik..penting sangat kaa untuk kita declare yang kita neyh sedang bercouple dengan si polan bin si polan...penting kaa untuk kita maklumkan kepada semua yang kita sedang berCOUPLE sekarang...arhh..bagi aku persetankan semua tuh...bagi aku laa,,couple neyh just sebagai tanda yang si polan bin si polan adalah milik aku..kau tak berhak ke atas dia...ehhh,,kalah laki bini pulak kau kan...then bila bercouple segalanya terbatas..macam lah dah shake tangan tok kadi...couple neyh macam satu halangan lah bagi aku..thats why kenapa aku lebih suka free from any title or special relationship...

bukan apa,,bila kita bercouple,,kita tak boleyh itu,,tak boleyh ini...nak kuar kena inform,,nak balik kena inform,,nak mandi pown inform..ahh,,perlukah semua tuh..sedangkan title tunang tuh pown tak mampu beri apa apa,,neyh apatah lagi sekadar couple cuma...

indahnya percintaan tanpa istilah COUPLE,,

indahnya percintaan dengan kepercayaan yang KUKUH,,

indahnya percintaan tanpa keRAGUan...

indahnya percintaan bila kita BEBAS berkawan dengan sesiapa saja...

kekadang keyakinan dari hati sendiri tuh penting..kalau betul betul kita serius nak hidup bersama dengan si dia,,kita kena yakin...kalau dia adalah jodoh yang telah ditetapkan di lohmahfouz lagi,,sejauh mana dia hilang dari pandangan mata kasar kita,,dia tetap akan kembali untuk kita...tak kisah laa dia berkawan dengan siapa,,dia mesra dengan sapa,,dia keluar dengan siapa,,yang penting dia sedar siapa dia...dia tahu nak handle orang sekeliling..bagi aku itu sudah memadai...selagi dia bukan milik kita yang sah,,dia masih ada hak untuk bersosial...

bukan bermakna dia rapat dengan orang lain,,dia sayang orang lain,,dia juga punya perasaan cinta...lumrah hidup sebagai insan untuk punya rasa sayang,,rindu,,kasih,,ambil berat kepada orang lain...sebab rasa tuh dah Allah lahirkan dalam diri setiap hambaNya...tapi tak taw lah jugak kan....

"...lain orang,,lain cara pemikiran dia..."



Sunday, September 2, 2012

SEPTEMBER ^__~)(,,)

ASSALAMUALAIKUM love..!









K.A.M.I






still WAITING









atun






kema



be PREPARED








LOVE to be ME
p/s : masih belum berkesempatan nak update new entry...