BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Friday, October 26, 2012

itu KAMU !

siapa KITA sebenarnya..??

kau tahu siapa kau sebenarnya..??sesungguhnya kau adalah hamba Allah yang kerdil yang mana telah dipinjamkan untuk menikmati segala isi perut bumi yang penuh dengan nikmat yang tidak pernah kita sangka sangka...kau juga perlu sedar yang mana engkau adalah amanah dari sepasang dua hati yang telah di ikat..lalu engaku menjadi harapan buat mereka...kau juga sebenarnya sedar,,yang engkau seorang pelajar...

sedarkah engkau dengan apa yang engkau pikul sekarang...pikulan yang sangat berat,,yang engkau sendiri tahu apa itu...TANGGUNGJAWAB...

engkau memikul tanggungjawab sebagai seorang hamba yang perlu sentiasa beringat...engkau juga memegang tanggungjawab sebagai anak yang menjadi harapan kepada dua orang tuamu...insan yang banyak jasanya,,pengorbanannya,,kasih dan cintanya kepada engkau...juga engkau perlu sedar,,engkau memikul tanggungjawab sebagai seorang pelajar yang perlu menggalas tingginya harapan semua orang terhadap engkau...

engkau tahu cinta itu,,nikmat dunia,,indah di mata manusia...kau tahu cinta itu satu anugerah yang sangat suci...kau sedar yang cinta membuatkan hati insan sentiasa berbunga riang,,berbuah gembira,,yang mampu buat insan sentiasa merasa bahagia...tapi pernahkah engkau sedar yang CINTA itu kadang kala beri kau tekanan..membuat kau hilang arah,,buat dunia sunyi dan kelam,juga melalaikan...sedarkah engkau akan itu..??

kerana CINTA kau lupa,,kau alpa siapa kau sebenarnya..kau telah di RACUN dengan cinta manusia yang mengasyikkan yang hadir seketika cuma...yang palsu kadang kalanya...yang dusta barangkalinya...kau tahu itu...tapi sayang...

kau pekakkan telinga,,kau butakan mata,,kau tutup mata hati,,kau kunci bibir dan lidahmu lalu menafikannya...di situ sebenarnya salah engkau...

kau tahu..??kau terlalu menjaga HATI pasanganmu,,sehingga ada ketika kau abaikan hati ibu juga ayahmu..kau prihatin dengan sakit demam pasangan kau...sifat ini bagus,,tapi lebih bagus bila sifat ini kau lahirkan,,lalu di zahirkan dalam kehidupan realiti yang sedang kau berdiri di atasnya...

kau khuatir dengan rajuknya...lalu dipujuk rajuknya...kau rindu perhatiannya,,lalu kau dambakan kepadanya..lalu seribu cara kau cari untuk meraih perhatian itu...tapi tanpa engkau sedar,,RAJUK itu mampu di ubati dengan sentiasa mengingati maha pencipta,,lalu meratib kepadaNya...juga tanpa kau sedar,,perhatian yang kau damba,,sebenarnya telah kau dapat dari mula kau hadir di atas dunia...kau lupa akan itu...

sedih,,terkilan,,kecewa bila di tinggal pasangan juga cinta hatimu...tapi kau tak sedar,,kau telah memiliki sejuta kasih,,cinta dan sayang dari kerdipan kelopak mata mu yang pertama di saat pertama kali engkau melihat dunia yang penuh dengan drama,,kepalsuan dan juga pembohongan...dunia yang kejam kadang kalanya...

kau kecewa lantas memilih jalan singkat dengan menZALIMi diri sendiri,,kau sakitkan,,atas alasan kau sudah hilang semua kegembiraan yang kau miliki dulu,,kau hilang tempat mengadu,,kau hilang sesuatu yang menjadi kecintaanmu...lalu tanpa kau sedar kau masih memiliki insan yang hebat ikatannya selepas keluargamu..siapa insan itu yang masih punya sekeping hati..??kau tahu sebenarnya,,tapi kau lupa...itulah KAWAN...

kawan kau SISIHkan hanya kerana pasangan yang kau baru kenal hati budinya...haruskah itu berlaku??kawan juga yang kau cari akhirnya bila berakhir hubunganmu dengan sang arjuna dan sang ratu hati..buka MATA,,buka MINDA,,buka pintu HATI supaya kau tidak salah memilih kali ini..

sedarlah,,bahawa kamu insan yang memikul sejuta TANGGUNGJAWAB..itulah kamu secara hakikatnya..!








curiga?!

ASSALAMUALAIKUM

selamat hari raya AIDILADHA dari aku dan keluarga..aku taw ramai yang tak dapat balik untuk celebrate ngan family memasing...kan..??HAHA...biasalaa,,dugaan hidup anak PERANTAU...terima jala...and hari nie,,abah still bukak kedai...kol 1 lebih tadi baru sampai umah...sungguh letih gila...

letih tuh jangan katalaa..buat keja apa yang tak letih...yer dak...??sakit tumit,,sakit lutut..*nahaii dah macam orang tua tua...sakit urat bagai..HAHA

tapi ada satu insiden yang jadi kat kedai aku hari nie..sungguh cuak gila...seorang lelaki yang mencurigakan...dan kami semua tak taw apa motif dy sebenarnya...yang pasti dia adalah salah sorang customer yang aku baru tengok dia semalam....penampilan- kepala botak,,tapi simpan rambut belah atas dalam bentuk bulat,,bersubang di telinga kanan,,gigi tak kemas...

tapi hari nie,,penampilan dia tanpa subang di telinga...mula mula aku and adik ngan sorang lagi pekerja ayah aku tak syak apa apa pown...dy mai minum air kopi o panas awalnya...masa tuh memang orang tengah ramai..masa aku lalu belakang dia,,aku macam perasan ada pisau belakang poket dia..tapi aku tak mau laa syak yang bukan bukan selagi aku tak nampak dengan batang hidung sendiri....so,,aku assume tuh tali pinggang dia...

lepas pada tuh,,dia datang plak...kali nie dia duduk dekat pondok yang paling dekat dengan dapur...dy makan nasik burung dengan teh ais...dah settle dia makan,,dia bayar dekat ayah aku,,then dia datang order lagi satu teh ais,,tapi dia pindah meja lain pulak..dia pindah meja hujung sekali yang mengadap jalan raya...


tapi masa tuh customer tak ramai..dalam 4 orang macam tuh,,dan kebetulan masa tuh abah tak dak kat kedai..kami dah mula syak yang dia nie pelik...sebab kejap kejap dia tengok belah dapur,,tempat simpan duit,,and tempat cashier...then dia mai kat tempat kami lepak,,tetiba dia mintak sabun...aku suruh "Teh"(pekerja abah) g bagi sabun kat dia,,tapi sebab lambat,,dia terus masuk dapur g amik sendiri...kebetulan teh ushar dia dari jauh,,and teh perasan yang dia ushar kotak duit...

and on that time aku terus teringat sal pisau kat poket belakang dia tadi...aku tak sedap hati,,aku tepon abah suruh mai kedai secepat mungkin..takut jugak laa...kalo dia buat papa..dah laa tinggai kami kami yang perempuan ja...

sebelum abah sampai dua tiga kali dia ushar belah dapur and order lagi satu teh ais...tapi adik aku yang buatkan..aku amik duit simpan half dalam poket suar,,and yang dalam uncang duit abah,,aku simpan kat dalam kotak kat laci bawah...sebagai langkah BERJAGA jaga...kita tak taw apa nak jadi..kan..??

so,,"PREVENTION is BETTER than CURE"

alhamdulillah and lega sikit bila customer belah,,and abah pown sampai...tapi dia dah macam panas bontot...duduk tak diam dah...kejap kejap ushar kitorang...dalam 5 minit cam tu,,dia terus bangun g kat moto,,pakai jaket dia ngan helmet...then dia bukak..dia buat macam rosak zip...pastu,,dia mai dekat dapur,,tapi luar laa,,konon nak guna lampu nak betulkan zip laa...mula mula dia berdiri,,pastu duduk mencangkung plak...serius lama kowt dia kat situ...maybe,,tunggu customer kurang...

dan sekali lagi alhamdulillah customer makin ramai...dia terus pakai helmet then blah ngan tak bayar duit teh ais 2 gelas yang dia minum..takpa laa..asalkan kami semua selamat...

sungguh cara dia buat kami semua CURIGA...!!apa pown kami semua selamat..sesungguhnya tuhan nak tolong..!!


p/s : semoga kami jauh dari sifat dengki,,dendam dan khianat manusia...amin..!






Thursday, October 25, 2012

dalaman aku tak seKERAS luaran

ASSALAMUALAIKUM

alhamdulillah akhirnya aku sampai jugak kat rumah semalam...thriller gila perjalanan semalam...aku balik naik tren setelah sekian lama aku tak naik tren..HAHA..attudiaa nak cerita bagi...seronok tuh boleh laa...nasib baik partner pown owke,,bleyh bawak sembang....sampai kat Bukit mertajam,,aku tunggu bus dekat sejam,,baru bus rangkaian jalan..saja laa dah lama tak balik naik bus kann...even bersesak dengan mat bangla,,dengan bau depa..memang perghhh la kan..HAHA..tapi takpaaa,,tu pengalaman...

*PENGALAMAN TAK DAPAT KITA BELI DENGAN RINGGIT,,
MELAINKAN KITA SENDIRI MERASAINYA...*

********

actually aku nie memang kasar secara zahirnya...perwatakan lasak,,perangai kekadang tak macam perempuan,,cara bawak moto,,bawak kereta..masyaAllah...haha..cakapnya kekadang,,tapi taklah kekadang sangat selalu jugaklaa,,kasar,,lantang...kira kalo perempuan tak sesuai laa kan..ada aku kisah..??janji aku tak nampak lemah pada pandangan mata orang...

tapi dalaman aku,,batin aku,,tak sekeras tu,,tak setabah tuh...aku sangat rapuh di dalam,,mudah tersentuh,,cuma jarang aku tunjuk..itu aku..sebolehnya biarlaa orang tengok aku nie kuat,,tabah,,KENTAL dalam dan luar..hakikatnya,,hanya aku sendiri yang rasa....

dari kecik lagi aku nie mudah simpati ngan orang sampai orang boleh buli buli aku even masa tuh aku besar lagi dari depa...orang buli balik nanges kat mak...ahh CENGENGnya aku...tengok cerita melayu pown boleh nanges teresak esak..benda yang melibatkan hati jangan laa buat main dengan aku..aku tak setegar tu...

pagi tadi,,lepas aku hantaq mak pie meniaga,,aku balik sambung tidur,,memandangkan aku tak boleh nak solat...takpa laa..lepas tuh,,adik aku yang perempuan tuh balik..dia usik kakak aku yang tengah tidur..then,,penyakit usik mengusik nie berjangkit mai kat aku...memang tak boleh nak tidur nyenyaklah kan...masing masing rindu lettew..!!kahkahkahkahkah....asto mula laa ngan topik topik yang merapu repek keluar dari mulut masing masing...dalam tengah bergelak dalam mamai baru bangun tidor tuh,,ada satu ayat yang kuar dari mulut kak aku buat aku tertacing...warghh..and for the first time aku nanges sampai tersedu sedu...HAHA...lawak doe...!!!aku pown tak taw kenapa benda tuh berbekas dalam hati aku,,maybe aku taw sapa aku sebenarnya..dan kemungkinan air mata tuh sebab aku tawu aku nie jenis yang mcam mana..mungkin...!!

kemudian,,mak balik ngan abah dari niaga pagi tadi..ipah gtaw mak yang aku tacing ngan kak aku..aku dengar..tetiba air mata jatuh lagi..haeshh..!!lemah kaa aku..??

tengah hari sikit,,aku nak masak untuk abah tadi,,mak tanya aku,,kamu nanges napa..???tacing pasai apa..??aku pown nak cerita laa,,tetiba terkeluar balik air mata..cerita pown sangkut sangkut..satu ayat mak yang buat aku terharu..

"siapa hina fatin??mai bagitaw mak,,mai mak pukui dia..."

untuk selamatkan keadaan yang kian memburuk,,aku cakap kat mak,,tak dak apa laa,,dan aku pilih untuk diamkan diri..actually aku tak simpan perasaan marah atau dendam pun dengan kak aku..dy pown tak dak niat sebenarnya..aku tawu...tapi ntahlaa..macam aku cakap tadi,,HATI aku terlalu RAPUH sekarang nie...

aku cuma manusia yang lemah,,yang mana ada hari aku cuba untuk berlagak aku laa manusia yang paling KENTAL...tapi kadang kadang aku juga tewas...




Saturday, October 20, 2012

cinta NETBALL..

ASSALAMUALAIKUM

alhamdulillah selesai dah aku untuk semester 5 tahun ke 3 dekat UiTM tercinta...so far just owke owke...i'm growing too fast....betul,,sapa sangkakan..??and now dah start cuti semester untuk sebulan lebih...tapi aku masih kat bumi ARAU nie,,menjalankan tanggungjawab yang belum selesai kat sini...still ada training...hope i'll improve my self better than before...*HOPE


*******

aku nie dari sekolah jenis budak yang lasak...kalau boleh benda tuh selalu mencabar kebolehan aku sendiri..aku jenis yang tak suka duduk diam...hadap buku 24jam sehari,,7 hari seminggu...so,,aku banyak libatkan diri dengan sukan..tak kisah laaa apa pown...aku akan join...masa sekolah rendah,,aku tak lah menyerlah sangat...aku join macam macam benda...tapi banyaknya sport laa...macam yang ke arah akademik nie kurang sikit..kalo akademik nie aku pernah masuk tilawah al-Quran,,choral speaking,,then nasyid...tuh pown masa sekolah rendah jaa..naik sekolah menengah memang kurang sangatlah benda benda macam tuh..

aku ingat lagi,,masa sekolah rendah dulu,,aku lebih fokus kat bola baling...apa apa sikit handball..sikit sikit handball...then,,bila habes handball,aku fokus kat BOLA JARING pulak...tuh pown secara tak sengaja aku join..secara kebetulan orang kata..memang aku nie kayu laa,,sebab first time main kan...lain netball ngan handball nie...handball nie kita free lagi dari main netball...handball kita boleh redah jaa...tapi netball "skema" sikit..peraturan sangatlah banyak...

then,,naik tingkatan 1,,sekolah aku kelab handball tak join game..sebab tak dak budak...yang ada,,olahraga dengan netball jala..and sekolah aku memang femes laa ngan team netball...selalu bawak balik medal or trophy...kira killer player laa budak sekolah kami nie..tapi masa tuh,,aku baru merangkak...so,,ada game yang aku tak join,,ada game yang aku just jadi player simpanan...nak cakap masa tuh,,,memang tak syok ahh,,sebab kita p tuh nak merasa main..tapi dah tak di beri peluang...sabar jala..

nie keja aku dulu
aku tak pernah jemu turun training ngan senior senior and membe lain..especially masa riadah...best sangat...then one day,,aku rasa aku dah "JATUH CINTA" dengan game nie...aku sangat teruja,,even penat gila training dia...macam macam nak kena buat...aku suka dengan aku punya position as a GOAL SHUTTER or GOAL ATTACK...tak payah explain lebih lebih..kalo hempa taw game netball taw laah..kihkihkih...menang atau tak suma bergantung dengan pemegang position nie..sebab kami yang akan score goal..tak guna kalo orang dalam padang bersungguh sungguh rebut bola,,but nothing without GOAL..!!

aku mula menyerlah bila main game nie...aku join banyak game...first game aku,,aku tak banyak score...but,,everyday i try to improve myself...tak mau kalah..kalah malu...kalo tak score coach takkan percaya kita untuk kita masuk main..betul..i'm telling you the truth..

seronok sangat bila kita main,,kita dapat naikkan nama sekolah,,nama team...orang pown gerun ngan corak game team kita...sumpah best gila saat tuh..i'll never forget it forever...!!lari sana lari sini...lompat sana lompat sini....and now,,i get the experience,,i know how to do it well...and surely i love it damn much..!!banyak jugak medal aku atas game netball...yang paling best kami menang game under14 peringkat negeri kat PISA Penang...sweetest moment!!

tapi sayang,,aku tak p pemilihan untuk main kebangsaan,,aku tak yakin diri masa tuh...menyesal gila...!!hahaha...apa pown PAST is PAST,,just move the LIFE....tapi aku still main game lain,,aku main handball,,aku main volleyball ngan olahraga,,tapi yang pastinya bukanlah acara lari dan seangkatan..kahkahkahkah..!!aku mian acara merejam lembing..!!it's amazing,,tok 1st participant aku,,i got GOLD medal and go to state stage...pergghhh!!it's superb!!!pastu dah tak main,,sebab tak sempat nak ketchup suma...aku fokus ngan netball..

aku ingat lagi,,masa aku form 5...game aku yang last laa kat sekolah tuh...esok tuh game netball,,malam aku masuk hospital,,kena jait hidung sebab hidung bocoq jatuh kerusi..kahkahkah...and on that year,,sekolah aku kalah teruk gila vavis punya...sebab suma player baru...memang teruk gila...aku nak main,,tapi membe membe tak support...depa takut aku punya jahitan tuh terberetaih(berbukak,,terputuih)...so,,mau tak mau,,dok lah umah....HAHAHA..sedih siot..!!

memang lepas tuh,,cinta aku kat netball dah tak boleh di pisahkan..bila aku masuk jaa U,,aku dah payah nak join netball..just masuk game under fakulti jaa...match antara part..and,,nak taw,,first game kami masa part 1,,then kami pecah tradisi,,menang game tuh ngan budak part 5,,juara bertahan every sem...just imagine,,kami yang tak berapa kenal,,just create a team,,without any training and be a champ on that game..it's AMAZING owke...!!lepas pada tuh,,kami akan CHAMP every semester game...perghh memang terbaik ahh...sebab tuh cinta aku kuat gila dengan NETBALL nieyh..!!aku pernah try untuk join KARISMA Netball Game,,tapi tak terpilih..sebab aku pendek,,then maybe aku main,,main main ja masa tuh...sebab,,budak sport rec,,kat aku punya UiTM,,depa conquer kat depa ja..memang tak bagi laa budak lain main...

lepas pada tuh,,aku p ke minat aku yang lain,,dan pastinya bukanlah BERENANG dan bukan juga BERBASIKAL...aku join SILAT..aku dah p merata dengan penglibatan aku dalam team nie...bergerak solo plak lepas nie..HAHA

"...SILAT is MY NEW LIFE in SPORT ARENA.."

tapi yang paling penting aku tak kisah sangat pown kalau muka aku burn,,tak dak rehat,,penat sepanjang minggu or injured masa bermain,,sebab aku PUAS...

"aku CINTA kau..kau..kaulah..bukann..bukan kau...haa KAU BOLA JARING..!!"




Monday, October 15, 2012

EGO !

ASSALAMUALAIKUM

puas hari nih p training silat...dapat lepaskan apa yang ada dalam hati,,dalam fikiran..semua keluar...sepak target tuh meletup letup...cewahhh..propa kau nyah..tapi puas lahh orang cakap kan..tak payah pikiaq panjang...takkan nak p sepak membe membe plak kan...??kang hilang pulak kawan..

******

ego...yang pasti bukanlah ego S,,ego LC dan sudah semestinya bukan sebijik moto..ego nie satu perangai yang agak tak positif yang tak patut kita terap dalam diri sendiri,,diri orang,,adik adik,,diri kawan kawan dan sebagainya...*ehh bleh kaa nak terap ego neyh dalam diri orang lain..abaikan..yang aku taw,,ego nih satu benda yang NEGATIF...bila negatif makna kata tak elok,,yang tak patut di buat contoh...

ego nih macam mana..??aku nak explain secara profesional pown,,aku ilmu takat lutut lagi..tapi apa yang aku paham ego nih lebih kepada penting diri...dah salah tak nak mengaku,,tak peduli perasaan orang lain..haa lebih kurang macam tuh la...

dan aku rasa aku nih ego,,ataupun bahasa susahnya egois...egois nih bukan sejenis jajan yang boleh kita makan dalam wayang...egois nih adalah pelaku kepada sikap ego tadi...owke paham..panjang lebaq pulak aku explain...tapi tuh cuma definisi dari insan yang tak berapa cerdik seperti aku nih...haaaa...kira apa yang aku paham ja laa..

tapi..ada tapi pulak kan..tapi aku tak sure sama ada aku nih ego atau tak...actually hari nih aku dah TERguriskan hati seseorang...seseorang yang banyak tolong aku,,yang selalu ada ngan aku,,yang selalu ada ngan aku time aku susah,,yang selalu bawak aku jenjalan...tapi aku TER..ter maksudnya aku tak sengaja...dan lagi satu memang aku tak niat pon nak guris hati dia atau sensiviti dia...tapi apa pown aku dah mintak maaf...sama ada dia nak maafkan atau dak,,aku dah lepas..yang penting aku dah MINTAK MAAF..#take note..

then,,bila dia dah terguris,,terkilan,,terasa ngan aku and aku mintak maaf,,terus aku tak mesej dia,,tak apa pown ngan dia...apatah lagi nak manja manja nak pujuk bagai nih...so sekarang aku biaq dia macam tuh jaa...dan aku rasa dia memang tengah tunggu mesej dari aku,,dan dengan rasa tak bersalahnya sepatah haram aku tak mesej dia...EGOkah aku...???tapi aku dah mintak maaf dan benda tuh aku tak niat langsung,,ditekankan TAK NIAT LANGSUNG pon nak buat dia terguris...sumpah!

tapi aku tengah bengang sebab dia tipu aku..mati mati aku percaya kat dia...kalau laa dia tak gitaw aku tadi,,mesti sampai bila pown aku ingat benda tuh barang dia...aku percayala,,sebab dulu pernah dia bagitaw aku yang dia nak beli barang tuh...so,,dia siap hantaq gambaq lagi tunjuk kat aku..mesej kat aku kata dia guna barang tuh...awat awai awai dia tak gtaw jaa yang barang tuh dy pinjam membe dia punya jaa...alasan aku lebih taw dia macam mana..jenis tak beli barang harga riban riban..tapi benda tuh tak mustahil kan...aku marah sebab aku rasa TERTIPU!!!aku cukup pantang laa orang dok permain aku macam nie..habaq dari awai,,tak dak masalah aeh...ri tuh tipu sai berat...memang laa benda tuh nampak kecik jaaa,,tapi aku tak dapat terima sebab TIPU..!!paham dak...owke noktah!lari topik dah haa..

lagi lagi..ermmm haaa...pernah laa kekadang sepatutnya dia yang marah atau merajuk ngan aku,,tapi terbalik aku pulak yang merajuk..then aku biar dia camtuh jaaa...aku tak amik kisah pown sal dia...EGO kaa aku..???macam macam lagilah..kalau aku cerita sampai raya haji pown tak habes...

aku tak tawlah...apa pown sekali lagi aku mintak maaf sebab aku EGOIS...tak kisah laa..kalo aku rasa aku betul,,even orang rasa aku salah,,patut mintak maaf bagai,,aku tetap buat tak kisah jaaa....sebab aku rasa aku betoi...errr..

EGOnya aku..!!