BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Thursday, February 21, 2013

semua itu PERANCANGAN Allah

ASSALAMUALAIKUM

idea datang saat aku tengah sedap sedap menyegarkan badan seorang diri..*takkan nak pesta beramai ramai pulak...ntah macam mana lah idea bulih datang dalam rumah syaiton kan..takpa...semua tuh kerja Allah...apa yang nak di hairankan...even letih tapi aku tetap gagahkan jugak untuk menukilankan satu lagi entry...tak lah orang boring sangat nak jenguk blog picisan aku nie..sekurang kurangnya ada jugak entry baru buat tatapan...aicewaaahhh..!!hikshikshiks *qheyeh nampak gigi besar + jarang

*********

fokus terganggu dek kerana mendengar suria cinta di malam hari.OFF dulu..okay..sambung balik...actually sekarang nie tengah HOT ngan cerita pasal fizz fairuz...yer dak...eleehhh..tak tawu konon kan...kalau dah masuk paper muka depan,,jadi cover,,kat blog blog dah bising bising,,kat facebook dah kecoh kecoh,,kat twitter dah macam macam tweet pasai dia,,takkan laa hempa semua tak tawu lagi....tipoo lah..*pandang atas

biasalah,,bila dah jadi public figure,,baru jadi 30 minit pown seluruh dunia dah tawu..actually cerita fizz fairuz bertunang nie dah masuk MELODI dah..cuma dia jaa yang tak mau nak bagi komen kat media..yang jadi HOT cerita bila tajuk cerita dia "TUNANG FIZZ FAIRUZ ISTERI ORANG..." hey kawan manusia mana laa yang tak suka gosip nie...nak pulak,,dia dulu kan semua orang tawu berkawan dengan Almy Nadia...dekat 7 tahun tak silap aku...aku pown layan gosip jugak..*pandang langit,,sambil siul kecil kecilan..lalalalalaalalala....tetiba pulak keluar cerita dia bertunang diam diam,,then tak sampai seminggu dapat pulak cerita yang dia putus tunang sebab perempuan tuh isteri orang..isteri seorang usahawan,,menikah di thailand...aku pown tak paham apa sebenarnya yang perempuan tuh nak...gila populariti ka hapa..??

sorry to saylah,,,tapi memang hakikatnya nampak begitu...so "jangan salahkan orang mengutuk kau kalau kau yang membuka jalan untuk orang kata kat kau..."haa nampak hidup aku penuh falsafah...!!okay STOP..i think it's too much INFO i give....actually aku bukan nak cerita pasal si fizz fairuz nie pown...kebetulan aku terbaca satu blog retis nie,,so dapat laa info sikit sikit....tamat cerita fizz fairuz di sini...

____semua nie INTRO saja_____

mak ai kau intro macam baca kamus oxford yer haa..panjang nyer bukan mainkan...hah,,lantaklah..blog aku..aku nak tulis panjang ke,,pendek ke,,suka hatilah...*jeling....hoi!!!blog kau tuh ada yang baca..bukan kau sorang nak baca FATIN..alert sikit ngan perasaan orang lain...owhh..maafkan saya ehh..saja laa nak bercerita...*stop merepek ikut suka hati..

sebenarnya aku kat sini nak tekankan sikitla ngan sikap segelintir manusia...ehh bukan kata kat kau..kau..??bukan..apatah lagi kau...semua nie aku cerita,,aku luah,,aku kongsi,,tanpa sebarang niat untuk kecilkan hati mana mana pihak...so aku mintak maaflah kalau ada yang tersinggung...

aku ada terbaca komen yang aku rasa tak patut la lepas aku habes baca entry sal cerita hot si fizz fairuz nie..komen nyer...haila...aku rasa macam tak adil kalau aku dok kat tempat tuh pown...aku tak menyokong atau berpihak pada mana mana pihak,,aku cuma menyatakan pandangan sebagai manusia biasa...yang punya hati dan perasaan...

aku ada baca komen komen yang cakap -"hah padan muka,,mainkan lagi perasaan orang..kesian teetttt!!balasan kau lah.."

bagi aku ini tidak adil,,*adil lagi...dari tadi adil adil..tahulah nak dekat PRU dah.. (=..=") mana taknya,,kita menghukum tanpa tawu pucuk pangkal cerita dia...*hah falsafah lagi...actually kita tak tawu apa yang dia alami saat tuh...kita tak ada kat tempat dia...kita tak tawu cerita sebenar..kita tak tawu pun sebenarnya,,then terus judge..kan tak adil namanya tu...lagi pun semua tuh atas kehendak dari Allah..semua tuh PERANCANGAN dari Allah...

lantaklah dia nak clash off ngan pakwe/makwe dia ka...dia nak putus tunang lepas sejam bertunang ka,,dia nak bercerai lepas 45 tahun hidup bersama ka...dah tak dak jodoh...kita tak taw apa sebenarnya yang depa kena hadap..!!*ehh marah betul nie..hehe..maaflah teremosi pulak...berfikirlah menggunakan akal..sebab nikmat akal nie Allah turunkan hanya untuk manusia ja...sebab tuh manusia dan makluk Allah yang lain di bezakan dengan ciptaan AKAL yang maha hebat fungsinya..kalo tak kita sama dengan lembu,,sama dengan tenuk,,sama dengan pokok ketum..ehh..!!??abaikan~~

so,,kenapa kita nak blame mana mana pihak atas kegagalan sesebuah hubungan...kemonlah...dia pun tak mintak jadi begitu...apa yang jadi tuh bersebab...and soal perasaan nie bukan boleh buat main..tak boleh dipaksa,,tak boleh disuruh,,tak boleh dihalang...nanti sendiri dia datang..sendiri dia pergi..percayalah,,aku pun pernah terluka..jadi untuk apa kita berdendam,,saling salah menyalahkan,,saling ungkit mengungkit...ada faedah..??secoet pown tarak bro..!!tarak guna munya...kemonlah..bangun dari tidur yang lena...doakan yang terbaik..bukan bila dapat tawu gosip,,terus nak jadi google,,jadi internet,,jadi wifi,,jadi broadband berhubung ngan semua orang,,then gtaw cerita yang kita sendiri pown tak pasti kesahihannya..kalu betul sahih pown,,apalah salahnya kalau doakan yang terbaik untuk depa depa nie...seduit pown tak rugi cek oi...untung untung malaikat mai sama tolong aminkan..

so,,stop blame others...SEMUA ITU PERANCANGAN ALLAH...sesungguhnya Allah tuh lebih tawu dari apa yang kita tahu...jodoh tu rahsia Allah...sejauh mana perjalanan satu satu perhubungan tuh tak menjamin kita bakal jadi milik dia...







Friday, February 15, 2013

happyBIRTHDAY to me..!

ASSALAMUALAIKUM

salam sejahtera dan salam 1 malaysia *attudiaa...macam nak buat iklan produk kecantikan dah..HAHA...

*******

11 FEBRUARI 1992,,kira kira dalam 21 tahun yang lepas,,mak aku telah lahirkan sorang baby perempuan..baby tuh aku lah..!!dan hari nie adalah 15 FEBRUARI 2013,,aku dah melangkah setahun lagi usia aku,,21...umur nie kalau dulu,,dah menikah anak dua tiga dah...oleh kerana aku nie di lahirkan di zaman baru nak millenium,,so,,aku masih membujang dan menyingle...bukan nak kata tak dak orang nak,,cuma aku jaa yang tak nak kat orang...kahkahkahkah....bajet HOT tak bleh blah habaq mai..

dulu laa..dulu zaman aku keanak anakkan lagi,,aku still ingat laa first time aku celebrate birthday aku ngan family aku...masa tuh aku umur dalam lingkungan 4 - 5 taun cam tuh laa..aku pown tak sure..tak ingat sangat..aku just ingat apa yang berlaku that time jaa...kami 1 family kuar,,then beli laa seketoi sebijik kek coklat...kononnya raikan birthday laa...tiup lilin laa masa tuh...

then aku celebrate lagi masa umur aku 8 ka 9 taun ntah...HAHA..tuh pown still ngan family...kali nie kek besar sikit...majlis pown grand sikit...buat barbeque,,pak aku buat yong tau fu...bakar kerang...tapi kali nie aku kongsi majlis ngan adik aku...di sebabkan dia lahir pada bulan yang sama ngan aku..yang untungnya aku laa sebab awai sikit dari dia...HAHA...kenapa aku cakap untung aku pown tak sure..tapi aku sendiri yang rasa untung...

start dari tuh aku dah tak celebrate birthday yang aku sendiri rasa agak grand laa kan...ada satu taun tuh,,aku gtaw mak nak buat birthday party jugak...nak buat makan makan..alaa....ala ala kampung..buat makan,,potong kek bg cekedis sikit..gu tu laa...masa aku darjah 6..kami dah tak celebrate..tapi di sebabkan perasaan nak celebrate tuh masih menebal di jiwa,,aku gtaw mak yang aku nak jugak buat kenduri kecik kecik..panggil jiran jiran mai makan...and that day aku yang prepare suma...meja,,makanan,,pencuci mulut,,air semua...mak tolong masak jaa...mak buat nasik lemak...untuk mengubat rasa hati,,aku buat agar agar,,gantikan sebagai kek...*sreehhhh ayaq hidung kat tisu..HAHA..dok buat sedih bleh plakkan...takpa,,abaikan tuh cerita lama..

then bila dah besar dah masuk asrama...cara celebrate dah lain...just dapat hadiah dari kawan kawan,,adik adik junior,,dari kakak and adik...nak celebrate nagn family memang tak laa...anyway,,asrama akan adakan majlis tuk yang sambut birthday bulan 1-3,4-9,10-12...so,,tak laa rasa nak celebrate sangat..

apa pown aku still ingat lagi,,hadiah yang paling mahsyuk aku pernah dapat masa aku form 4,,aku dapat 4 jahitan kat hidung malam birthday aku..HAHA..nampak tak betapa cool nya aku saat tuh...dah laa aku ada game net ball pagi esok tuh...memang SUPERB laa kan..tuh laa gedik nak ushar merka punya cerita laa...

then,,bila masuk U,,ada kengkawan,,teringin jugak nak celebrate...beli lah kek yang paling murah..share ngan membe membe..tuh laaa last aku celebrate birthday...pas dari tuh,,aku dah tak mengharap surprise dari sesapa dah..HAHA..*bawak diri jauh laa kononkan..

dah dah..yang lepas biarkan lepas...actually aku lebih prefer celebrate ngan membe membe,,ngan family dari berdua ngan KEKASIH..opss..!!!i'm still SINGLE...#takeNOTED...HAHA...sebab apa,,sebab bila reramai,,mesti seronok...aku suka celebrate something reramai..rasa macam meriah gila..!

what ever..past is past...taun nie nak kata gilang gemilang memang jauh di langit ke tujuh nun di galaksi bima sakti lapisan teratas la...*dah apa aku merepek nie..ignored!tapi aku still bersyukur dengan apa yang aku ada...alhamdulillah kasih sayang dari keluarga tericnta tak pernah berkurang sikit pown...dan still bercambah dari hari ke hari...cewaahh..HAHA

btw,,malam sebelum 11hb tuh dalam 11 lebih macam tuh,,aku ngan satu keluarga besar aku kuar p makan...even tujuan asal bukanlah untuk celebrate birthday aku...tapi aku rasa bersyukur,,aku rasa happy,,aku rasa teruja yang AMAT sangat,,sebab setelah sekian lama baru kami 1 family bleh gather macam nie...selalunya time raya jaa la kan...aku rasa hadiah hari jadi aku tahun nie paling cool,,paling sempoi,,paling meriah la,,even my parent doesn't wish me any wishes...IT'S OKAY...aku tak di besarkan macam family lain yang setiap kali bila sampai birthday date,,masing masing tuntut hadiah n wishes from all siblings and parents...it couldn't happen to me..so,,kalau mak atau abah wish,,aku rasa aku laa yang paling bertuah on that time..apa pown aku kena terima apa pown sebab dari kecil sampai lah dah boleh jadi bini orang nie aku di didik dengan cara yang demikian..sekurang kurangnya aku paham situasi family aku macam mana..so tak perlu tacing tacing even orang tak wish pown..kan..just accept it..!!

dann...selama 21 tahun kelahiran aku nie,,sekali pun aku tak pernah bermandi tepung,,berhujan kan telur,,bersulam air yang entah carca merba bahan yang digunakan...bagi setengah orang memang tak suka benda benda macam tuh..tapi untuk aku,,it's just fine..tak kisah laa..setahun sekali ja kan...sekali pown tak sampai sehari nak bermandi tepung...but alhamdulillah thanx to Allah,,aku tak pernah sekali pun lagi laaa...kalo dak jenuh nak membasuh baju..yer dak..tapi tuh semua bakal jadi kenangan yang akan kita bawak sampai mati...!!i said the TRUTH...u will miss it one fine day...believe me..!

bercakap soal hadiah....tahun nie agak banyak laa dari tahun lepas..alhamdulillah doa saya termakbul..kahkahkahkah..doa dapat hadiah banyak tahun nie..*doa ntah papa kan...so??do i care...lantaklah kan..HAHA...hadiah pertama yang aku dapat tahun nie,,from my beloved and only one SISTER is purple-pink jubah...even i know that she tak suka gila ngan purple...but i love the jubah...its nice...more nice when orang yang aku sayang,,kakak yang aku cinta yang bagi...owwhh sweet kan...kau hadoo..???dia bagi sebelum birthday aku lagi walaupun dia lupa nak wish on 11FEB...then i got a colourful finger socks from my only adik perempuan yang cerdik merdik...it's look funny but it's amazing and attractive like my adik yang aku sayang n cinta..for sure..!!!and i also got a member for domok...!!!which is MR.BOO..!!owwhhh soo sweet dan tshirt body glove 2 pairs owke...2 pairs from him...such a big thanx too you...domok dah ada kawan...so nanty domok tak sunyi lagi...kihkihkih..!!

my parents..????yes op cos they also give me the biggest present compared to others....aku dapat kasih sayang,,kecintaan yang orang lain tak mampu nak bagi kat aku..so,,aku tak perlu hadiah berbentuk kebendaan untuk aku rasa kasih sayang diorang kat aku...setiap hari aku with my family,,adalah hadiah yang terbesar bagi aku..so i appreciate that...dan tak lupa jugak untuk sesiapa yang wish birthday kat aku on that day...thanx a lot..and of course SHAHRIL AIZAT being the first wish to me...then follow with my sister and others friend....aku tak pernah harapkan pemberian yang besar pown dari hempa hempa semua...biar kecil di mata tapi tinggi nilainya di hati kita...cukup dengan segugus doa untuk kebaikan dalam hidup aku di dunia and here after...

alhamdulillah aku rasa 2013 nie membawa sejuta kebaikan kalau nak di bandingkan dengan tahun tahun sebelum nie..dari awal menjejakkan kaki di tahun 2013 aku dapat khabar baik,,perjalanan yang smooth dan sempurna,,dah berbaik dengan kawan kawan yang lain,,hidup aku lebih bermakna dari zero...alhamdulillah..semua nie kuasa Allah...


i'm 21 years 3 days on that day..kihkih