BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Thursday, March 28, 2013

kematian

ASSALAMUALAIKUM

alhamdulillah hari nie selesai paper final exam aku yang pertama..aku cuma mampu berserah dengan apa yang dah aku usahakan untuk paper nie..semoga Allah memudahkan perjalanan pengajian aku sampai selesai semester akhir,,semester depan...5 paper need to go..!in shaa Allah,,Allah will ease us..!

******

setiap yang hidup takkan terlepas dari sebuah kematian..setiap permulaan pasti ada akhirnya..setiap makhluk Allah yang bernyawa atas dunia nie pasti akan bertemu dengan kematian..itu JANJI Allah yang pasti dan takkan terlewat walau sedetik jam berdetik...bezanya bagai mana kematian itu berlaku,,di mana,,dalam keadaan yang macam mana..semua itu hanya Allah yang mengetahui,,kerana Dia pencipta seluruh alam dan mengetahui segala perjalanan makhluk ciptaanNya..jodoh,,ajal maut itu semua rahsia Allah yang kita sendiri tidak pernah sangka dan tidak pernah jangka...

bagaimana kita menghadapi saat perpisahan dan kematian itu..semua mampu di nilai sejauh mana keimanan kita terhadap yang Maha Kuasa..

21 MAC 2013,KHAMIS
aku di khabarkan dengan satu insiden malang yang berlaku kat salah sorang student UiTM dekat sini..dia di langgar sebijik sebuah lori dekat taman perumahan taman ria lebih kurang jam 10.30 pagi..dengar kata dia masa tuh tengah kalut kalut untuk attend VIVA subjek ENT untuk last sem..dia koma dan terlantar di hospital dekat dekat sini..kawan kawan tak putus putus doa akan kesembuhan beliau...post di facebook dengan harapan semua mendoakan dia kembali pulih dengan sesegera mungkin walaupun doktor cakap harapan dia untuk terus bertahan cuma tinggal 50-50..tapi doa dan sokongan dari pelbagai pihak tak jemu jemu di berikan semoga beliau tabah dan terus kuat...

26 MAC 2013,SELASA
dapat pulak berita gembira yang mangsa kemalangan tempoh hari mula memberi respons yang baik..jari jari mula di gerakkan,,otak mula memberi feedback...lepas azan maghrib saat sorang kawan aku nak balik rumah dia,,dia telefon,,depan jalan ada orang ramai...nampak macam ada kemalangan..dan dia berselisih dengan van ambulance..tak berapa minit orang mula bertweet,,update status yang ada kemalangan berhampiran dengan tempat mangsa yang beberapa hari sebelum nie excident koma..kemalangan yang melibatkan moto dan sebijik kereta..juga mangsanya adalah student UiTM..tapi Allah lebih sayangkan beliau dan nyawanya di ambil hari tuh jugak..dengar kata arwah baru pulang dari kampung halaman sebelum persiapan untuk peperiksaan akhir  di mulakan...sesungguhnya "Malang Itu Tidak Berbau.."

27 MAC 2013,RABU
sebelum aku bersiap untuk pergi berjuang,,menghadap paper pertama untuk semester nie,,dapat lagi berita sedih yang sahabat kita yang tengah koma,,yang mula berikan respons yang baik telah tinggalkan kita selamanya..segala jenis perasaan terserbu saat tuh..tapi di gagahkan diri untuk melupakan sekejap untuk perjuangan pertama aku...yang pergi tetap pergi,,yang hidup perlu teruskan hidup walau apa pun yang jadi..

masa aku dalam perjalanan balik dari selesai jawab paper petang tadi aku selisih dengan van jenazah yang di bawa ke masjid UiTM untuk di sembahnyangkan...sebelum arwah di kebumikan kat kampung halaman dia..kemudian,,aku nak p makan,,aku masuk dan lalu depan masjid,,hujan renyai renyai mengiringi solat jenazah arwah..sungguh,,hujan tuh datang cuma sekejap...nampak betapa alam juga turut meratapi pemergian arwah...masa arwah di kebumikan jugak,,ramai yang datang berkunjung...nampak betapa arwah di senangi ramai...

walaupun aku tak kenal arwah secara rapat,,rasa sebak dan sedih tuh tiba tiba datang...sama macam arwah yasmin si blogger yang juga terlibat dalam kemalangan satui tika dulu..walaupun tak ramai yang mengenali mereka secara rapat,,tapi pemergian mereka di dunia nie,,di rasai ramai pihak...

jadi,,kita yang masih di beri nyawa untuk terus menikmati segala nikmat dan kemewahan yang dah Allah kurniakan kat kita,,janganla kita sia sia kan..kerana hidup itu cuma SEKALI..manfaatkan masa kita di dunia untuk kita peroleh keberkatan di AKHIRAT kelak..

sekalung fatihah mohon di sedekahkan kepada sahabat handai,,ibu bapa,,datuk nenek,,ahli keluarga yang telah pun kembali mengadap Illahi...

"HARI INI KITA DI TINGGALKAN,,MUNGKIN ESOK KITA PULA MENINGGALKAN.."




-SEKIAN-

#ini entry serius

Sunday, March 24, 2013

cerita aku : berniaga

ASSALAMUALAIKUM

hari nie aku bekerja dalam hujan...Tuhan sajalah yang paham perasaan aku,,mak,,ngan dua orang lagi pekerja ayah aku : kak siti ngan mbak yu..semua perempuan jaga..abah entah ke mana dah dia pi..dengan hujan lebat memang payah laa dia nak mai sebab dia naik moto..nak tak nak kami jugak lah yang berperah keringat meniaga..lepas hujan dah berenti baru abah datang..dah laa hujan sekali ngan angin..dugaan lah kan..


*********

aku nie memang dah di besarkan dalam dunia perniagaan...mungkin di sebabkan tuh aku memang minat dengan dunia perniagaan nie...nabi Muhammad S.A.W pown pernah bersabda,,9/10 rezeki kita datang dari perniagaan..*kalau tak silap aku lah...

masa aku kecik,,ayah aku cakap,,aku selalu buat perangai masa dia tengah meniaga..nak terkecinglah,,nak berak lah...alah..masa tuh budak budak,,memang merengek lah..kecik kecik...HAHA..ayah aku dulu seorang tentera udara...so,,maybe sebagai side income dy,,dy buat perniagaan kecil kecilan...meniaga dekat pasar malam...mana lah nak cukup,,nak tampung makan anak bini lagi,,ngan mak dia lagi..so nak tak nak,,mesti kena meniaga la...

seingat aku lah,,aku pernah ikut ayah aku,,(masa tuh dia masih anggota TUDM) pi dia punya tempat kerja...dy macam ada share ngan kantin kat sana..so,,bila mak nab tuh tak bleh nak kerja,,or tak cukup pekerja,,ayah aku laa akan pi tolong dia kat kantin tuh..pepagi lagi dia bawak aku g tempat dia kerja,,tunggu staff staff datang kantin tok breakfast bagai...and that time,,mak aku meniaga nasik lemak waktu pagi...

di sebabkan abang ngan kakak aku pi sekolah waktu pagi,,abah pi kerja pagi,,nak tak nak,,mak TERPAKSA bawak aku ngan adik perempuan aku,(si IPAH) meniaga sekali..bayangkanlah masa tuh aku tak sekolah lagi...bangun pagi,,kadang kadang mandi,,kadang kadang tak,,g laa teman mak meniaga..nak tinggai kat rumah masa tuh tak harap lagi sebab kami semua kecik kecik lagi...tak da sapa yang boleh nak nengokkan....masa tuh mak bawak barang barang dia niaga,,nasik dalam termos nasik yang besar tuh,,dia punya sambal sambal,,kacang,,timun,,telur semua dalam satu bakul..so,,macam mana keadaan sekali pun,,mak terpaksa buat dua trip..yerla,,macam mana nak bawak semua sekaligus menggunakan basikal buruk yang dah nak reput tuh..masa tuh pakai basikal mini yang pelantar belakang basikal tuh yang besar punya,,yang apek apek selalu letak paper atau kotak yang diorang kutip...naik basikal tuh laa...

first dia bawak termos nasik dengan aku dulu..aku duduk depan tempat si pengayuh..mak??memang dia tak kayuh basikal la,,dy just tolak..kalau tak jenuh terbalik lah...turn ke dua,,mak akan amik bakul ngan ipah..kami yang tak taw papa nie,,just follow..bila teringat balik,,Allah tuh punya nak tolong mak,,dia jaga kami,,kami tak merengek,,senang bangun..tak banyak kerenah,,even waktu tuh budak budak sebaya aku ngan ipah tengah nyenyak tidur di ulit mimpi...tapi tak untuk aku dan ipah...masa tuh,,adik lelaki aku si momad noor tuh tak keluar lagi...begitulah untuk tahun yang berikutnya...

lepas kakak ngan abang duduk asrama,,kekadang pagi mak dah lewat,,dia dah kejutkan aku untuk tolong dia angkat barang barang...lepas jaa basikal kesayangan mak rosak,,dia bawak barang barang dengan nasik pakai kereta sorong...kalau kata mak lambat sangat,,dia suruh aku tolak dulu,,sementara dia semayang...bila dia dah habes semayang,,dia pulak tolak barang barang yang aku tak tolak lagi...and last si ipah akan duduk dalam kereta sorong tuh...dengan bernyamuk tidurlah si ipah nie bawah tempat mak meniaga tuh..kan macam gerai burger tuh,,bawak tuh bleh simpan barangkan,,kat situ lah ipah ngan aku tidur beralaskan paper...

cukuplah tuh..sedih pulak bila teringat cerita lama...bila dah besar sikit,,dah sekolah darjah 4 cam tu,,abah pulak bukak kedai makan..so,,kat situ aku dah terdedah dengan ragam manusia yang pelbagai..customer yang macam macam pe'el nya..kena yang elok elok laa,,yang tak,,just sabar,,paling tak pown just maki kat belakang ja laa...seawal usia aku tuh,,aku belajar amik order,,belajar serve makanan,,kemas meja,,basuh pinggan bancuh air...

sampai aku darjah 6,,rutin aku still macam tuh..bila ada kelas tambahan,,kayuh laa basikal,,g sekolah,,kelas tambahan..bila dah habes,,terus tolong abah kat kedai...bila dah darjah 6,,aku dah mula kira jumlah makanan  customer...then lama lama aku cekaplah..bila ada customer,,semua buzy ngan hal masing masing,,tak da,,yang amik order,,aku lah yang akan bangun amik order,,then inform order baru sambung buat kerja balik...

lepas UPSR,,then aku dapat masuk asrama,,aku dan dunia perniagaan masih belum dapat dipisahkan..maybe "I'm born to be a businesswoman.."sapa tawu yer dak...bila dah duduk hostel,,just weekend yang cuti ja laa yang dapat tolong abah kat kedai and time cuti sekolah...aku ingat lagi,,hari jumaat aku akan balik dari hostel naik bus..turun bus plak memang betul betul depan kedai abah..sebabnya kedai abah nie memang betul betul tepi jalan...so,,turun turun bus ja mesti abah akan nampak muka kau dulu laa...

so tugas aku kat kedai tuh bukan makin berkurang tapi bertambah tambah...kekadang aku bila balik dari asrama ja,,terus g tolong abah..kekadang dengan baju asramanya tak bersalin...terus g buat kerja...sampai lah aku habes SPM..lepas jaa aku habes SPM abah memang tak bagi laa aku kerja tempat lain...dia suruh aku tolong dia kat kedai nuh...aku laa yang amik position "Si Tukang Bancuh Air..."aku laa amik order,,aku laa bancuh air,,aku laa nak kira bil,,aku laa nak kemaskan meja yang dah customer habes makan...semuanya aku lah..memang tak menang tanganlah kan...ramai orang tanya abah,,aku nie sapa??aku tanya abah balik,,napa tanya macam tuh..depa kata aku cekap buat kerja..!!HAHA *terbangga aku ! 

mana nya tak cekap,,kalau dari darjah 4 aku kat kedai tuh...and sekarang aku dah nak habes study pown..aku masih setia ngan kedai pak aku tuh..kalau balik dari perlis mesti tolong dia dulu lah kat kedai tuh baru balik rumah...

aku pown ada impian sendiri,,aku ingat nak bukak kedai makan sendiri..aku suka masak,,aku suka layan orang...aku suka meniaga sebab aku bleh kenal ramai orang,,aku boleh taw macam macam ragam manusia..

akhir kata dari aku,,doakan aku..!!!tapi aku nak jadi POLIS...!!

nie makanan yang pak aku jual


nie air untuk bapak aku!


teh tarik oney~~!!

-SEKIAN-


Monday, March 18, 2013

RUMAH SEWA

ASSALAMUALAIKUM

di hari minggu yang membosankan,,di gagahkan diri ini,,memaksakan diri ini,,merajinkan jari jari untuk membuat entry baru selepas entry yang dah lemau aku update semalam..HAHA..al maklumlah...test dengan quiz suma dah selesai...so,,hari minggu rasa macam hari untuk berlari lari bersama teman teman,,rasa macam nak bergelak tawa bersama,,bak kata BLACK dan RJ : "ketawa bersama...menangis bersama..-Teman Pengganti.." ehhh dah kenapa tetiba plakkan..okay abaikan..!!

******

dah kenapa tetiba aku nak update sal rumah sewa nie haa..nak kata rumah sewa aku cantik dan antik...sudah semestinya tidak...nak kata rumah sewa aku nie tertarik menarik kau memang da bomb memang jauh sekali...sebab nya...sebabnya tuan tuan dan puan puan,,kerana rumah sewa saya ini hanyalah rumah sewa untuk pelajar pelajar...bila dah rumah sewa untuk student macam kami nie memang memang konfirmlah tak dak hemenda sangat pown...

tambah,,tolak,,bahagi,,darab,,pecahan,,perpuluhan,,peratusan,,square root,,intergration bagai tumah yang aku sedang diami sekarang nie rumah sewa aku yang ke dua setelah aku meninggalkan kolej dan rumah sewa yang pertama..saja laa nak bercerita perjalanan hidup aku bersama rumah sewa...HAHA..nampak betapa rumah sewa ini sebahagian yang penting dalam hidup aku...

mana tak nya penting..tak dak rumah sewa kalu,,mau merempat aku depan gate B uitm ARAU tuh ha...nak buat macam mana hidup di rantauan nie kan..jauh dari mak ayah...*entry semalam pown sebut mak ngan abah...nampak tak betapa kerinduanya nyer pun aduiii di situ...

actually aku ada dapat satu mesej dari owner rumah yang berbunyi begini

"minta kerjasama untuk tidak membenarkan sesiapa yang tidak membayar sewa tinggal di dalam rumah sewa kepunyaan saya.."

haa lebih kurang macam tuh laa mesej dia...so mesej tersurat yang dia nak sampaikan lebih kurang macam nie

"saya tak mau hempa bawak masuk kawan kawan hat tak sewa,,tinggai dalam rumah tu..sebab rumah tu rumah saya..tolong paham na..."

haaa,,see again..nampak tak betapa kereknya tuan rumah aku nie wey...*memang aku nak kutuk dia pown dalam entry nie...annoying tahap cipan belajar main paintball kowt...dan aku tak paham kenapa ada tuan rumah spesies nie...mungkin dia rasa terbeban sebab nak kena masak lebih...mungkin dia rasa beras 10 kila tak cukup sebulan,,mungkin dia rasa bil air dan bil elektrik melambung disebabkan penambahan ahli baru dalam rumah tuh tanpa bayaran...

kemonlah...kami yg bayar duit sewa,,bil air bil elektrik,,makan pown sendiri sendiri,,sikit pown tak usik duit owner rumah..tidur berhimpit pown atas kerelaan sendiri,,tak mintak owner sediakan katil berbantal dan bercadar package dengan selimut pown..so,,what the problem mak cik..???pelik saya ngan makcik nie tawu..??

aku rasa tak dak masalah kalau nak bawak kawan tinggal sekali untuk sehari dua...pahamlah..kami nie student,,nak study sekali,,nak buat assignment sekali,,nak buat projek paper sekali...so,,we need to spend time together...lainlah kalau aku bawak jantan masuk dalam rumah tuh kan...nak kata tak open minded sembang ngan kami belajar sampai ke peringkat master...kemon lah..di mana mentaliti seorang master anda letak...fikirlah secara rasional dan profesional...

aku cukup tak setuju ngan tuan rumah aku nie..cuba dia bayangkan,,dalam rumah tuh ada yang degree student ngan diploma student..once student degree cuti,,aku tinggal sensorang,,mestilah aku kena bawak membe dok rumah tuh sebagai teman..kalau jadi papa mudah..pernah ntah dia terfikir pasal nie..??master saja,,pemikiran macam budak sekolah rendah...haa kan dah kena ngan aku..maaflah aku terEmo,,tapi memang aku nak emo pown...

kami student student yang sewa nie sama jalah macam family yang menyewa..kalau kata ada adik beradik yang datang rumah,,mesti laa diorang nak tinggal 2 3 hari kat rumah kita kan sebelum depa balik...sama jugaklah ngan kami kami nie..jadi apa bezanya kami dengan penyewa yang berkeluarga...

so kepada owner owner rumah sewa yang TERBACA secara tak sengaja entryaku nie,,aku harap laa dia jawab pesal tak bagi orang lain tinggal dalam rumah sewa yang di sewakan...we are same...cuba letak diri kita di tempat orang lain...

gambar sekadar hiasan


-SEKIAN-

#ini entry ketidakpuasan HATI

Saturday, March 16, 2013

AKU DI DIDIK BEGINI

ASSALAMUALAIKUM

alhamdulillah dah selesai semua test ngan kuiz untuk sem nie...just tinggal lagi satu test untuk subjek Transportation isnin nie...tapi still ada assignment yang tak siap lagi...assignment International Business,assignment Entrepreneur,presentation Operating Management..ngan viva Entrepeneur...serabut kepala hotak...then sibuk sibuk ngan study sebab dah nak final exam...why the time running too fast...pejam celik pejam celik umur dah masuk 21 pown...sabar jerlah...


******

mengikut perkiraan aku dah dekat sebulan laa aku tak balik kampung halaman nuh...nak buat macam mana sibuk nya hanya Allah jaa yang taw..bukan tak rasa nak balik..tapi keadaan tak mengizinkan..rindu tuh tak pernah berkurang kat mak,,abah,,adik adik,,kakak,,abang semua...rindu nak gather sesama lagi...tapi apakan daya...sabar dan tunggu cuti ja lah kan...

bila duduk di rantauan orang,,jauh dari family mula lah nak rindu ngan KENANGAN SEMALAM...i means,,kenangan masa kecik kecik dulu..zaman kanak kanak yang tak pernah nak pikir masalah sangat pown sebenarnya..dan kalau di beri peluang ke dua aku nak jadi budak sekolah balik..sebab bila usia makin meningkat nie,,masalah masha Allah jangan laa di tanya..tak menang tangan nak handle semua nie..yang mana sempat selesai akan di selesaikan dulu..yang mana tak sempat bawak bawak bersabar nanti nanti ada masa pikiaq lain...

saja laa di ruangan nie aku nak kongsi ngan hempa cerita zaman kenakalan aku...nakal masa kecik ngan nakal masa besar tuh sangatlah berbeza kalau hempa nak taw...tak percaya..??itulah hakikat yang perlu hampa sendiri terima...

1. SEBELUM TIDUR
dah jadi tabiat aku ngan adik beradik aku yang lain...sebelum tidur kena basuh kaki...lepas jaa basuh kaki,,p salam mak ngan abah yang tengah berdua dua-an tengok TV kat depan..kononnya romantiklah tue..~~~bukan saja salam...dah salam mesti kena cium pipi cium dahi baru,,then depa cium balik baru naik atas tidur...masa aku kecik dulu aku tidur ngan adik aku satu bilik..bilik atas...bila dah naik atas,,pakai selimut baca doa,,jerit dari dalam bilik 

"mak fatin tidur dulu assalamualaikum..selamat malam."

then giliran abah pulak..

"abah fatin tidur dulu assalamualaikum...selamat malam"

bila mak ngan abah dah jawab

"waalaikumussalam...selamat malam jugak.."

baru lah kami pejam mata then tidur...family aku tak macam family orang lain...yang sebelum nak tidur kena baca buku cerita,,parents masuk bilik selimutkan,,tolong tutup lampu bagai...parents aku mudah,,dia tak manjakan kami lebih lebih...cukup untuk kami rasa kasih sayang depa..yang pasti sebelum depa masuk tidur,,depa akan masuk bilik kalau tengok kami tak berselimut depa akan selimutkan..ohh rindunya saat tuh...

2. SEBELUM MAKAN
dalam family aku nie dah di ajar,,atau dah biasakan untuk makan sekali..maksudnya makan berjemaah..makan bersama sama..sebab tuh alhamdulillah aku tak pernah rasa kekurangan dalam hidup aku...walaupun aku lahir bukanlah dari keluarga yang berada...yang nak apa boleh dapat,,mintak itu,,dapat mintak ini dapat..nope! aku bukan dari keluarga macam tuh...betullah apa orang cakap "BIAR MISKIN HARTA TAPI KAYA KASIH SAYANG.." sebab kasih sayang tak dapat kita beli ngan duit...

so,,sebelum makan,,kami adik beradik yang perempuan nie akan tolong mak untuk hidang kat depan,,kat ruang tamu...hampar "sapra" (macam kain alas meja) then letak lauk pauk...bila mak dah settle letak nasik dalam pinggan semua then get ready untuk amik baca doa..tak dak sapa pown yang boleh amik lauk dulu...nampak tak sopan,,nampak agak kurang ajar...selesai jaa abang baca doa makan,,baru semua makan..ambil lauk pown kena sorang sorang..tak boleh nak bersilang tangan...masa tuh laaa kami belajar macam mana nak bersabar dan saling menghormati..

then kalaulah kata tetiba nak terkentut,,kalaaaauuu...HAHA..senonoh pulak ayat aku kan..kena bangun dari tempat duduk then pegi jauh jauh baru boleh kentut...jangan laa berani berani nak kentut masa duduk kat tempat makan...tuh cara kita menghormati dan beradab depan orang...see how beautiful my life...

lepas makan pinggan mesti kena angkat pie ke sinki then basuh...pinggan masing masing,,masing masing basuh kecuali pinggan abah...then kalau kata ada lagi pinggan mangkuk kat dalam sinki tuh,,adik beradik yang paling besar tak pun yang paling tua kena basuh...hehe..selalunya kakak aku laa...sebab dia laa anak perempuan paling tua...HAHA..family aku tak da bibik yang nak tolong hidangkan,,yang nak tolong basuhkan pinggan yang nak kemaskan tempat makan lepas makan..so,,kami lah yang amik tugas semua tuh..dan sekarang nak buat kerja dapur kami dah tak kekok..

3. SEBELUM KE SEKOLAH
mak aku nie dari zaman aku kecik kecik lagi memang dia dah start meniaga...just kecil kecilan..dia meniaga nasik lemak ja kat tepi jalan...tapi orang cakap bila benda yang kita buat,,ikhlas kerana Allah untuk anak anak,,in shaa Allah Allah akan permudah...dan alhamdulillah dia punya perniagaan masih bertahan dari abang aku sekolah sampai laa sekarang nie dah nak beranak pinak...

so,,time sebelum p sekolah tuh memang time kemuncak laa...means,,time orang tengah ramai...dah jadi kebiasaan dalam family aku,,sebelum p sekolah WAJIB salam abah ngan mak...so,,kena pandai pandai laa curi masa...salam ngan mak,,cium tangan cium pipi,,dahi then mak akan cakap "belajar rajin rajin..jangan main main kat sekolah..."

tuh doa yang tak pernah putus dari mulut seorang ibu...sungguh aku rindukan saat tuh..mak pernah cerita,,dalam banyak banyak adik beradik,,adik perempuan bawah aku tuh la,,selagi dia tak dapat salam mak,,selagi tuh dia tak mau p sekolah..sanggup masam muka ngan mak,,kalau mak tak luang sikit jaa masa untuk cium,,sambut salam dia and cakap benda yang sama...sesungguhnya DOA ibu itu selalu di makbulkan oleh Allah...

sesungguhnya aku di lahirkan dalam keluarga yang penuh kesederhanaan nie...walaupun susah nak dapat baju baru,,kasut baru...walaupun susah nak makan sedap sedap,,walaupun aku terpaksa susah,,walaupun perjalanan hidup aku masa kecik berbeza dengan budak budak lain yang sebaya ngan aku,,aku bersyukur dengan apa yang aku miliki saat tuh...
aku tak pernah rasa kekurangan kasih sayang dari seorang ibu mahupun seorang ayah...belaian mereka,,ciuman kasih mereka,,nasihat mereka itu yang selalu aku dambakan..tak semua orang mampu miliki apa yang aku ada saat itu di sebabkan kerjaya parents masing masing..apa yang aku belajar dulu,,buatkan aku lebih pandai untuk menilai kehidupan hari ini...


nota kaki : i damnly miss my FAMILY..!!

spot where is me..??


i also MISS and LOVE her damn much!!






Tuesday, March 12, 2013

Bukan Ku Tak Sudi

BUKAN KU TAK SUDI

Ku anggapkan semalam,,
Satu kenangan yang suram,,
Bila cinta kita,,Putus di jalan..

Ku harapkan impian,,
Menjadi kenyataan,,
Namun aku..kecewa...

Mudahnya waktu melafazkan janji,,
Engkau dan aku berdua serupa,,
Rupanya mentah dalam mainan,,percintaan..
Telah pun ku bentangkan segalanya,,
Mencari entah di mana silapnya,,
Jelas asmara kecundang jua...

Bukan ku TAK SUDI kasih,,
Untuk bersamamu bercinta lagi,,
Kerna antara kita...
Tidak sehaluan lagi...

MAAF kan diriku sayang,,
MENOLAK cintamu di kali ini,,
Walaupun ku tahu,,
Bersungguh benar HASRAT hatimu..


******

kadang kadang aku rasa apa yang aku alami dalam life aku sekarang nie macam cerita dalam novel...aku pegang watak utama...yang mana macam macam terjadi sepanjang kronologi sebuah novel...tapi kebanyakkan novel kita dah tahu,,at last ending mesti HAPPY...heroin dengan hero hidup bahgia..hero pown yang hensem hensem..yang parents ada syarikat besar...tapi hakikatnya sejauh mana,,seramai mana ada cerita sebegini..yang ending dia sebaik itu..??macam tuh jugak life aku..aku tak tawu ngan ending kehidupan aku..klimaks dia...especially dalam hubungan antara dua hati...pengakhiran dia sudah semestinya bila kita menuju ke gerbang perkahwinan..

cuma yang membezakan antara cerita kita dengan cerita orang lain,,adakah jodoh kita dengan pasangan yang kita cinta setengah mati..adakah jodoh kita dengan musuh yang selalu kita bertekak setengah maut..adakah jodoh kita dengan orang yang kita kenal..ataupun dengan orang yang tak pernah kita jangkakan pun...tapi kebanyakannya jodoh atas dasar CINTA sama cinta..kahwin paksa,,kahwin atas pilihan ibu bapa,,kahwin atas urusan perniagaan keluarga dan atas sebab sebab lain juga ada,,cuma nisbahnya kurang dari kahwin atas dasar cinta sama cinta...

kemudian terdetik di hati,,sejauh mana perkahwinan itu dapat kita pertahankan...sejauh mana..ambil masa dan ruang,,buka minda tanya pada diri sendiri...sejauh mana ikatan yang suci itu dapat kita pertahankan..kahwin atas dasar cinta sama cinta bukan satu platform yang kukuh untuk kita kata,,perkahwinan itu mampu kita pertahankan seumur hidup...kita juga sedar banyak rumah tangga yang musnah walaupun ianya di bina atas dasar cinta sama cinta...itu semua "tepuk dada tanya IMAN kita.."

aku tidak pandai untuk bermadah..tidak jugak pandai untuk berpuitis..cuma apa yang aku ucapkan,,tintakan ikhlas jauh di sudut hati kecil aku..cuma mahu berkongsi cerita,,berkongsi rasa agar ia membawa manfaat untuk kita semua...siapa sangka...


aku punya teman...mudah dengan panggilan kekasih suatu ketika dulu...kalau di ikutkan pengiraan hampir 4 tahun aku kenal dia...4 tahun bukan satu tempoh masa yang singkat..aku kenal dia cuma melalui laman sosial...tak pernah terdetik di hati aku untuk lebih rapat dengan dia...tapi Allah tuh maha kuasa...di beri rasa kasih dan sayang...antara kami...dan banyak benda yang dah kami lalui bersama..pahit,,manis,,suka,,duka dan bermacam lagi perasaan...siapa dia tak perlu aku nyatakan lagi..sebabnya aku selalu bercerita tentang dia di entry entry yang lama...

aku tahu dia sayangkan aku..cintakan aku..serius untuk memiliki hatiku...tapi maafkan aku sebab aku tak mampu untuk mencintai dia...aku tak suka dengan perkara yang berbentuk KETERPAKSAAN..aku tak suka memaksa diri aku untuk membenci sesiapa,,menyayangi sesiapa,,mencintai sesiapa...sebabnya perkara yang kita lakukan secara "paksa" ini selalunya bukan ikhlas lahir dari hati..bila kita tak ikhlas,,hubungan tuh tidak berjalan seperti yang kita hendak...

aku jugak bukan sesiapa untuk menghalang perasaan sesiapa ke atas aku..dia berhak menyayangi aku,,mencintai aku,,mengasihi aku,,bersimpati ke atas aku...tapi maafkan aku andai perasaan itu tak mampu aku balas..kalau aku terus memaksa diri untuk menerima apa yang hati aku tak terima,,aku cuma berbohong pada kau juga pada diri sendiri..dan aku cuba menyenangkan hati kau dalam penipuan yang aku sendiri cipta...itu andai aku memaksa membalas semua perasaan orang kepada aku...hakikat yang sukar untuk sesiapa pun terima...

apa yang aku mampu katakan,,aku cuma redha dengan apa yang dah Allah az zawajalla aturkan untuk aku..aku yakin segala perasaan yang aku rasa selami ini adalah atas kehendakNya...aku tak terima kau bukan kerana kau tak cukup usaha,,bukan kau tak baik dengan aku,,bukan kau tak ada apa,,juga BUKAN KU TAK SUDI...ini semua soal hati dan perasaan.yang mana subjektif penilaiannya..apa yang dah kau korbankan untuk aku sudah cukup banyak dan lebih dari cukup..tapi maafkan aku aku tak mampu membalas perasaanmu...

yakinlah Allah itu lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya..apa yang terbaik untuk kau juga untuk aku..berulang kali juga sering kali aku tekankan pada kau "sejauh mana,,atau selama mana hubungan kita dengan sesorang tidak menjamin dia adalah milik kita yang abadi...

"boleh jadi apa yang kita suka,,yang kita cinta tidak baik di sisi Allah tapi baik disisi kita,,juga boleh jadi yang kita tidak suka,,yang kita tidak cinta adalah yang terbaik disisi Allah tapi tidak disisi kita..."

aku tak pernah minta hubungan ini terputus terus...sebab aku masih memerlukan seorang sahabat...seorang kawan...harapan aku cuma satu,engkau masih sudi menjadi kawan aku dunia dan akhirat...kawan yang bebas berkongsi rasa,,berkongsi idea,,berkongsi cerita,,berkongsi segala galanya walaupun ianya berkaitan dengan orang yang kita sayang...malangnya apa yang aku rasa sama sekali tidak sama dengan apa yang kau rasa..bila aku kata,,kau tidak di tempat aku,,jadi kau tidak tahu apa yang aku alami,,begitu jugak aku..aku tidak berada di tempat kau,,jadi aku tak mengerti apa yang sedang kau hadapi..

bukan ku tak sudi,,cuma aku berserah di tangan tuhan untuk mengatur apa yang terbaik buat kita..andai jodoh aku dengan orang lain,,aku redha,,aku terima dengan hati yang terbuka..andai jodoh aku dengan kau aku masih bersyukur kerana aku tahu Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita..senjata utama adalah DOA..berdoalah bermohon dengan tuhan supaya di jodohkan kita dengan hambanya yang terbaik..

in shaa Allah..

semoga kebahagiaan milik kita bersama..bukan ku tak sudi...




#ini entri serius =X