BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
here i'm come...coklat manis try to give the best...follow me if u want...tenkiu...i really appreciated it..=)

here i come

how much u view..??!

Thursday, March 28, 2013

kematian

ASSALAMUALAIKUM

alhamdulillah hari nie selesai paper final exam aku yang pertama..aku cuma mampu berserah dengan apa yang dah aku usahakan untuk paper nie..semoga Allah memudahkan perjalanan pengajian aku sampai selesai semester akhir,,semester depan...5 paper need to go..!in shaa Allah,,Allah will ease us..!

******

setiap yang hidup takkan terlepas dari sebuah kematian..setiap permulaan pasti ada akhirnya..setiap makhluk Allah yang bernyawa atas dunia nie pasti akan bertemu dengan kematian..itu JANJI Allah yang pasti dan takkan terlewat walau sedetik jam berdetik...bezanya bagai mana kematian itu berlaku,,di mana,,dalam keadaan yang macam mana..semua itu hanya Allah yang mengetahui,,kerana Dia pencipta seluruh alam dan mengetahui segala perjalanan makhluk ciptaanNya..jodoh,,ajal maut itu semua rahsia Allah yang kita sendiri tidak pernah sangka dan tidak pernah jangka...

bagaimana kita menghadapi saat perpisahan dan kematian itu..semua mampu di nilai sejauh mana keimanan kita terhadap yang Maha Kuasa..

21 MAC 2013,KHAMIS
aku di khabarkan dengan satu insiden malang yang berlaku kat salah sorang student UiTM dekat sini..dia di langgar sebijik sebuah lori dekat taman perumahan taman ria lebih kurang jam 10.30 pagi..dengar kata dia masa tuh tengah kalut kalut untuk attend VIVA subjek ENT untuk last sem..dia koma dan terlantar di hospital dekat dekat sini..kawan kawan tak putus putus doa akan kesembuhan beliau...post di facebook dengan harapan semua mendoakan dia kembali pulih dengan sesegera mungkin walaupun doktor cakap harapan dia untuk terus bertahan cuma tinggal 50-50..tapi doa dan sokongan dari pelbagai pihak tak jemu jemu di berikan semoga beliau tabah dan terus kuat...

26 MAC 2013,SELASA
dapat pulak berita gembira yang mangsa kemalangan tempoh hari mula memberi respons yang baik..jari jari mula di gerakkan,,otak mula memberi feedback...lepas azan maghrib saat sorang kawan aku nak balik rumah dia,,dia telefon,,depan jalan ada orang ramai...nampak macam ada kemalangan..dan dia berselisih dengan van ambulance..tak berapa minit orang mula bertweet,,update status yang ada kemalangan berhampiran dengan tempat mangsa yang beberapa hari sebelum nie excident koma..kemalangan yang melibatkan moto dan sebijik kereta..juga mangsanya adalah student UiTM..tapi Allah lebih sayangkan beliau dan nyawanya di ambil hari tuh jugak..dengar kata arwah baru pulang dari kampung halaman sebelum persiapan untuk peperiksaan akhir  di mulakan...sesungguhnya "Malang Itu Tidak Berbau.."

27 MAC 2013,RABU
sebelum aku bersiap untuk pergi berjuang,,menghadap paper pertama untuk semester nie,,dapat lagi berita sedih yang sahabat kita yang tengah koma,,yang mula berikan respons yang baik telah tinggalkan kita selamanya..segala jenis perasaan terserbu saat tuh..tapi di gagahkan diri untuk melupakan sekejap untuk perjuangan pertama aku...yang pergi tetap pergi,,yang hidup perlu teruskan hidup walau apa pun yang jadi..

masa aku dalam perjalanan balik dari selesai jawab paper petang tadi aku selisih dengan van jenazah yang di bawa ke masjid UiTM untuk di sembahnyangkan...sebelum arwah di kebumikan kat kampung halaman dia..kemudian,,aku nak p makan,,aku masuk dan lalu depan masjid,,hujan renyai renyai mengiringi solat jenazah arwah..sungguh,,hujan tuh datang cuma sekejap...nampak betapa alam juga turut meratapi pemergian arwah...masa arwah di kebumikan jugak,,ramai yang datang berkunjung...nampak betapa arwah di senangi ramai...

walaupun aku tak kenal arwah secara rapat,,rasa sebak dan sedih tuh tiba tiba datang...sama macam arwah yasmin si blogger yang juga terlibat dalam kemalangan satui tika dulu..walaupun tak ramai yang mengenali mereka secara rapat,,tapi pemergian mereka di dunia nie,,di rasai ramai pihak...

jadi,,kita yang masih di beri nyawa untuk terus menikmati segala nikmat dan kemewahan yang dah Allah kurniakan kat kita,,janganla kita sia sia kan..kerana hidup itu cuma SEKALI..manfaatkan masa kita di dunia untuk kita peroleh keberkatan di AKHIRAT kelak..

sekalung fatihah mohon di sedekahkan kepada sahabat handai,,ibu bapa,,datuk nenek,,ahli keluarga yang telah pun kembali mengadap Illahi...

"HARI INI KITA DI TINGGALKAN,,MUNGKIN ESOK KITA PULA MENINGGALKAN.."




-SEKIAN-

#ini entry serius

0 rAhsiA: